1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我小朋友兩歲幾
想換小童床因為就黎爬到出bb床
但平時訓覺,佢都係因為出唔到黎,係床到悶成個鐘悶到訓著
佢係超級精力旺盛+活躍既小朋友
如果可以自由出入床
佢一定會走出房唔訓
請問大家點樣防止?
要反鎖佢房門?
由佢自由出入?
請指教一下

侯爵府

Upup

子爵府

小朋友自己一個瞓?識唔識自己開門?

侯爵府

CCHINGC 發表於 21-1-14 14:43
小朋友自己一個瞓?識唔識自己開門?
係,佢一向自己訓,自己一間房
佢識開門

子爵府

門就一定唔可以鎖,可能早期你要係門口等佢,佢一開房門就叫佢返入去,關晒房同廳嘅燈,就算佢出到廳,黑麻麻都無野玩

大宅

可能轉左醒左都會留喺床上面呢?
我個小朋友都係識開門周圍走,之前轉左床之後醒咗會等我地去「迎接」佢,唔會自己落床,可能因為之前bb床佢落唔到,習慣左。

不過我地會較鬧鐘,較佢大約會醒既時間再早少少,用cam睇住佢

侯爵府

CCHINGC 發表於 21-1-14 14:52
門就一定唔可以鎖,可能早期你要係門口等佢,佢一開房門就叫佢返入去,關晒房同廳嘅燈,就算佢出到廳,黑麻 ...
佢可以為左唔想訓而抗爭幾個鐘(試過抗爭5-6個鐘)
又或者扮要poo poo wee wee走出黎,再跑走
捉返佢又大喊,可以喊成個幾2個鐘,大聲到係會比人設訴個d
之前試過熄哂燈,佢係廳無野做都可以搵野搞幾個鐘都唔訓
咁無理由我成個廳d野都收起
可以點做,真係好頭痕

侯爵府

靛青女 發表於 21-1-14 14:57
可能轉左醒左都會留喺床上面呢?
我個小朋友都係識開門周圍走,之前轉左床之後醒咗會等我地去「迎接」佢, ...
佢醒左走出黎都唔係最大問題
最大問題係佢點樣可以係可以自由出入張床既情況下訓覺
不過佢醒左都唔會留係床
因為平時一醒左,如果無人理佢佢會起勢咁試爬出黎
所以如果可以自由出黎,佢半夜醒左應該會自己黎我房到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yankiyan 發表於 21-1-14 15:14
佢醒左走出黎都唔係最大問題
最大問題係佢點樣可以係可以自由出入張床既情況下訓覺
不過佢醒左都 ...
你好幸福呀, 我囡訓教一定要痴住我,唔肯自己訓
佢未訓果陣我走出去佢會出黎搵我, 要我返去佢先肯返房
佢一早訓唔到BB 床, 歲幾果陣已經唔肯訓
一放落去就喊就嘈, 一定要痴住我黎訓...
佢自己有枕頭又要訓我果個, 俾佢搞到訓得好差

侯爵府

littlefunpig 發表於 21-1-14 16:42
你好幸福呀, 我囡訓教一定要痴住我,唔肯自己訓
佢未訓果陣我走出去佢會出黎搵我, 要我返去佢先肯返房
佢一 ...
因為一直以黎佢都係自己訓
夠鐘訓個時就放佢落床,佢出唔到黎就會悶到訓著
可能慣左所以佢又ok
所以而家佢訓左我地就好free
但一換小童床就係惡夢了..

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yankiyan 發表於 21-1-14 16:53
因為一直以黎佢都係自己訓
夠鐘訓個時就放佢落床,佢出唔到黎就會悶到訓著
可能慣左所以佢又ok
放佢自己響床佢又唔喊真係好!
我囡唔理佢放佢自己訓,
係可以喊到發曬脾氣/喊到嘔果隻
晚晚都要做陪訓專員, 未訓到又ON居居響床度...

你或者試下陪佢傾計講下故仔, 講到咁上下等佢訓著先
總唔可以鎖住門唔俾佢出黎既

侯爵府

littlefunpig 發表於 21-1-14 17:02
放佢自己響床佢又唔喊真係好!
我囡唔理佢放佢自己訓,
係可以喊到發曬脾氣/喊到嘔果隻
我小朋友間唔中都會爆喊要出黎,咁間唔中都會同佢同床既
對住我仔,要講到佢訓著..可能要講3-4個鐘都未必得..
可能裝圍欄係房門係唯一辦法..
仲要收起哂可以做腳踏爬出黎既野

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

唔可以反鎖佢間房
去淘寶搵床欄
睇下岩唔岩用

翡翠宮

yankiyan 發表於 21-1-14 17:27
我小朋友間唔中都會爆喊要出黎,咁間唔中都會同佢同床既
對住我仔,要講到佢訓著..可能要講3-4個鐘都未必 ...
開頭會姐, 可能你無陪開佢先耐初初,
正常時間訓開應該唔會晚晚陪咁耐
我晚晚陪個囡都要陪成個幾2個鐘
有時佢攰既, 上床半個鐘內就訓著

侯爵府

NemoDory 發表於 21-1-14 17:31
唔可以反鎖佢間房
去淘寶搵床欄
睇下岩唔岩用

我都覺反鎖好危險
請問床欄係咪點撞都唔會冧架?

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

yankiyan 發表於 21-1-14 17:36
我都覺反鎖好危險
請問床欄係咪點撞都唔會冧架?
反鎖左有咩問題唔知呀
床欄你去淘寶睇下岩唔岩啦

https://www.taobao.com/list/product/%E5%BA%8A%E6%A0%8F.htm

大宅

我仔兩歲果時仲要陪訓,兩歲半轉兒童床就同佢一齊訓,大概一個鐘後老公過黎叫醒我出去
維持左一年,而家終於可以自己訓
通常叫佢訓低有隻公仔陪訓,正常十幾二十分鐘會自己訓著

首頁

尾頁

跳至