家事百科

跳至

首頁

尾頁

洋房

本人2019年尾裝修家居,裝修過程錯漏百出。情況十分嚴重,更留下十分嚴重「手尾」
1. 本人上月收到管理處通知,樓下業戶投訴廁所天花浸水。經過一個月的調查,發現是坐厠安裝和防水工序出問題,需要整個坐厠拆出來重新安裝。但約了該公司師傅,當日no show,之後更不接電話

洋房

samsam21 發表於 21-1-15 14:07
本人2019年尾裝修家居,裝修過程錯漏百出。情況十分嚴重,更留下十分嚴重「手尾」
1. 本人上月收到管理處通 ...

資深師傅表示如要拆坐厠時會有機會因為要鑿走白英泥而引致坐厠瓷盤部份(toilet bowl)崩裂。(本人是安裝電動坐厠,如果要更換toilet bowl 部份要$14500)。建議我們聯絡裝修公司,因為安裝坐廁的師傅會清楚用了多少白英泥。於是本人聯絡住靚屋負責人,他表示可以找傅替我拆坐廁,但有損毀既不負責。詢問為何用白英泥,要維修怎辦?負責人話我「唔識嘢,信出面的事傅」。但本人曾咨詢了電動坐廁公司,該公司亦表示一般不會用白英泥固定坐廁。

洋房

samsam21 發表於 21-1-15 14:19
資深師傅表示如要拆坐厠時會有機會因為要鑿走白英泥而引致坐厠瓷盤部份(toilet bowl)崩裂。(本人是安裝 ...

2. 將原本主人房現有的電視天線電插掣在冇詢問客戶情況下封了,追問為什麼要封,負責人話因為我冇話要。
3. 全屋四部冷氣,除了客廳外全部没有安裝開關電掣,只可用搖控開關。負責人話因為客戶冇話要,而且2匹機以下唔安裝開關掣並沒有犯法。

洋房

samsam21 發表於 21-1-15 14:20
2. 將原本主人房現有的電視天線電插掣在冇詢問客戶情況下封了,追問為什麼要封,負責人話因為我冇話要。
3 ...

5. 洗手盤安裝入牆水龍頭裝錯位置,偏了在洗手盆的一邊,而不在正中。因在裝修完成後才發現,要把已經造好的洗手盆柜拆去,剧短部份櫃和枱面石去遷就。
6. 工人將水龍頭原裝配件棄掉,問了洁具公司,如要在水龍頭安裝濾芯要專用配件擰開,但因配件被工人棄掉,所以要另外再買才可以擰開出水咀換濾芯。
7. 把主厠和客廁2套水龍頭掉轉安裝(2套水龍頭跟花灑是同一系列)

洋房

samsam21 發表於 21-1-15 14:21
5. 洗手盤安裝入牆水龍頭裝錯位置,偏了在洗手盆的一邊,而不在正中。因在裝修完成後才發現,要把已經造好 ...

8. 一早講明會經常煮食,但廚櫃只裝背燈,向負責人求解決辦法,對方話冇得搞,建議在宜家家俬買一盞圓燈貼在枱面對上的櫃補光
9. 將電視牆電插制造在放電視牆位置正中央,最後安裝電視師傅要將正常裝電視高度降低去就插制
10. 本人一早向負責人表明客、飯廳會安裝筒燈共五組。但最後只留了客飯廳各一個燈位。負責人表示「唔記得」,最後要在接近完工時重新再安裝電缐位。

洋房

samsam21 發表於 21-1-15 14:22
8. 一早講明會經常煮食,但廚櫃只裝背燈,向負責人求解決辦法,對方話冇得搞,建議在宜家家俬買一盞圓燈貼 ...

11. 裝修其間,裝修工人會使用新裝坐厠,更在廁板上留下一攤攤的尿漬。更表示冇可能唔用你個廁所。(但每座樓地下有設廁所給管理員及工人使用)。而且在浴缸留下沐浴露及頭髮。查問負責人只表示工人唔認有使用過浴室。
12. 最後整個工程因各種錯漏延遲2個月交收。其間每次有問題聯絡負責設計師,他便會叫我直接找裝修工頭。原本找設計公司以為可以有負責設計師跟進裝修問題,但原來是和找一般裝修師傅無異。

洋房

samsam21 發表於 21-1-15 14:23
11. 裝修其間,裝修工人會使用新裝坐厠,更在廁板上留下一攤攤的尿漬。更表示冇可能唔用你個廁所。(但每座 ...

間裝修公司叫住x屋

珊瑚宮

samsam21 發表於 21-1-15 15:00
間裝修公司叫住x屋

請問 邊區

洋房

Happyhappylive 發表於 21-2-16 15:42
請問 邊區

有幾間分店,九龍灣有show room

珊瑚宮

samsam21 發表於 21-2-17 04:43
有幾間分店,九龍灣有show room

Thx

子爵府

原本找設計公司以為可以有負責設計師跟進裝修問題,但原來是和找一般裝修師傅無異。。。。exactly!但錢要比多一份!出左問題又唔關設計公司事,跟漏野而洐生出嘅費用又唔會負責部份,所以有朋友要裝修,我會勸喻搵師傅就算

洋房

Titi 發表於 21-2-17 20:20
原本找設計公司以為可以有負責設計師跟進裝修問題,但原來是和找一般裝修師傅無異。。。。exactly!但錢要 ...

經過今次我也覺得貼錢買難受。

大宅

Titi 發表於 21-2-17 20:20
原本找設計公司以為可以有負責設計師跟進裝修問題,但原來是和找一般裝修師傅無異。。。。exactly!但錢要 ...

睇到你個case 完全感同身受,但估唔到樓主搵到咁大間有哂地鋪既都咁差。我之前裝修都搵設計師跟,起初睇佢行出行入拎住部mac 機畫哂圖以為好pro,差極有個譜,點知呢d 人食水先深,自己做埋判頭既角色,搵極少師傅黎幫你做,果d 師傅就當黎做part time 咁。

大宅

AD018 發表於 21-2-22 08:07
睇到你個case 完全感同身受,但估唔到樓主搵到咁大間有哂地鋪既都咁差。我之前裝修都搵設計師跟,起初睇佢 ...

原來所謂設計師連尺都唔識揸就幫你度尺做家私,四四方方唔到頂唔到地既柜咪識度,一去到入牆呀,有笠突位有地腳線就唔識做,冷氣點裝點走喉又唔識,電制點配合家私走又唔識,廁所點睇來去水咸水又唔識,d 野仲要我地畫番比佢睇。同佢講番d 問題又一味要型,話裝電器其實唔關佢事,其他裝修問題就話你果d 係舊樓就係咁,裝完d 柜唔直係你地下問題(但地下係佢地鋪)。佢地覺得總之有舊野交左比你已經係行內標準,姑勿論quality 係點,去到驗收同收錢果part 仲用埋d 拿渣手段。大家裝修真係要小心。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆 samsam21 的帖子

我新屋裝修完幾個月, 又係無咩經驗, 初時都諗住使多少少錢搵有設計師的裝修公司可以比到多啲IDEA點樣去善用間屋的空間. 我兩房改一房, "設計師"完全無因應我哋生活習慣/需要去做設計, 好像就只有ABC餐 最後都係靠自已去搵資料, 在網上睇好多參考去自己設計. 我哋見佢無設計可言, 所以傢私抽起了給其他人做(價錢平啲). 其實泥水及傢私分開做會好大風險有鑊氣, 幸好最後也叫順利收貨, 只是廚房有一個電制位在窗口下方做得比較差(距離枱面只有半寸, 用電器時插制有啲困難). 相比樓主的確是萬幸了.

伯爵府

希望樓主盡快處理好間屋
我之後都要, 重新間房, 全屋舖地下, 油漆油, 好驚找到裝修黑店

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

samsam21 發表於 21-1-15 14:07
1. 本人上月收到管理處通 ...

呢的情況...........真頭痛, 我 大大小小工程應該不小於8--9次[不是同一單位]但到現在,都未有一個裝修師傅可再用,呢行的人士真難再用?

大宅

所謂裝修黑店,根本沒有大小之分,存心不良,出古惑,等天收,因果報應.

首頁

尾頁

跳至