自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小氣,話兩句就嬲幾日....還要好易發脾氣,小小事就罵真係好難頂!請問有冇高手教下點可以相處到?

伯爵府

好媽媽勳章

唔好硬碰,用愛感化佢,我屋企嗰件都係更年期中,佢一鬧我就走開,當佢有病,控制唔到自己,佢講啲嘢唔好上心就得。共勉之

禁止訪問

侯爵府

我屋企嗰位今年五張,早幾年佢就係你講咁。
嗰陣,你試吓效法我頭像中嘅動物,企(企喺度)鵝(哦哦哦),到咁上下佢鬧夠就會停。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

癲過佢

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

完全相處唔到,三日唔埋兩日就黑面,好似全村人得罪左佢

男爵府

sunnygirl 發表於 21-1-16 00:26
完全相處唔到,三日唔埋兩日就黑面,好似全村人得罪左佢

係啊。以前佢唔係咁.....佢而家個性格360度轉變!我諗更點同佢相處

男爵府

YolandaTam 發表於 21-1-16 00:19
我屋企嗰位今年五張,早幾年佢就係你講咁。
佢嗰陣,你試吓效法我頭像中嘅動物,企(企喺度)鵝( ...

我經已平均每兩日就比佢發洩一次!講真都幾難受,我同佢年齡相差一大段距離,有時真係難受到想走

男爵府

佢還要時時係其他人面前罵我,好多人都覺得佢係罵我,脾氣差,但佢自己唔覺!我有同佢講會更年期,但佢又覺得唔會,我好想同佢講我好唔開心,但佢會發脾氣,就唔同我講野,話怕得罪我天呀!屋企還正正有一個反叛期既小朋友!我真係好頭痛

珍珠宮

我屋企果個都好煩,郁d 就有骨說話聽
我話自己近視睇唔到,咁都比佢講幾日
話佢係咪耳聾(係真心問,因為佢唔止一次聽錯我講既野)佢又講幾日
佢講野唔答佢又比佢哦
好煩

珍珠宮

小肥肥888 發表於 21-1-16 00:57
係啊。以前佢唔係咁.....佢而家個性格360度轉變!我諗更點同佢相處

我個都係,以前唔係咁
到底男人更年期會唔會完? 定以後都係咁?

男爵府

sasa@uk 發表於 21-1-16 01:11
我個都係,以前唔係咁

好想知x2

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

本身性格都係燥底?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sasa@uk 發表於 21-1-16 01:11
我個都係,以前唔係咁

會完的、但更年期後、便是老年期~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

lm學野,家父係,而且仲有亞氏保加症。

珍珠宮

大力大力 發表於 21-1-16 04:13

丁頁 老年期係咪比更年期大鑊 ?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實男女都有更年期,大家都唔想,但奈何冇得控制,要嚟就嚟,身體變化令人心情煩燥,年紀又去到咁上下,份工又去到咁上下,父母年紀大問題多,屋企嘅麻煩嘢又一件接一件,換句話講就係生活壓力加身體機能不如前,不自覺就會脾氣唔好,當事人自己點面對好關鍵,家人幫手配合至有出路。

我屋企果個有段時間情緒好差,加埋當時老爺病,佢一日喺屋企只想瞓唔想郁,脾氣又差,成日見佢都好煩躁咁,我驚佢有情緒病,要佢去睇醫生,佢個醫生話呢種叫中年危機,亦即係更年期,解決方法就只有面對,可以開抗抑鬱藥,但最終都係靠自己,老公話唔食藥可以點? 醫生叫佢返去如常返工放工,如常生活,總之夠鐘就起身,夠鐘就瞓覺,多D運動,多D出去晒下太陽,唔開心就同老婆仔女傾吓。而家佢接受咗自己年紀唔細,有D嘢在所難免,有時都發脾氣架,咪由得佢發完再醒佢,我已經提佢:你今日咁樣,第時到我,你就咪話我發顛,我今日受嘅,你一定會受番晒,我可能更顛。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

rose-mag 發表於 21-1-16 05:56
其實男女都有更年期,大家都唔想,但奈何冇得控制,要嚟就嚟,身體變化令人心情煩燥,年紀又去到咁上下,份 ...

好有用

水晶宮

rose-mag 發表於 21-1-16 05:56
其實男女都有更年期,大家都唔想,但奈何冇得控制,要嚟就嚟,身體變化令人心情煩燥,年紀又去到咁上下,份 ...

大宅

大力大力 發表於 21-1-16 04:13

老年期,論到我嫌他悶了~

首頁

尾頁

跳至