婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

同c6拍拖4年直到結婚都係同佢爸爸媽咪住,但由2年前生第一胎 ,因為我個陣係新手媽媽好多野都係上網學或者醫生健康院姑娘教我去甘做
可能我會覺得依加呢個年代唔同我99年代湊bb
甘個陣健康院姑娘教我初生bb到6個月都唔好比水bb飲,因為比水佢飲會影響佢飲奶既奶量
所以6個月前我都冇比過水bb飲
個陣生完冇耐,我99聽到姑娘甘教我就話我(夠竟你識唔識湊小朋
友)個啲說話,個下我心諗我依加係1個新手媽媽 好多野都學梗
99就講到我唔比水我bb飲會害個bb甘
個下我係甘亂諗野係甘喊直到有產後抑鬱。
個陣c6都掛住反工我完全冇同佢講過我既事比佢知

大宅

yy0513 發表於 21-1-17 05:16
同c6拍拖4年直到結婚都係同佢爸爸媽咪住,但由2年前生第一胎 ,因為我個陣係新手媽媽好多野都係上網學或者 ...

之前湊第一胎我湊到7個月就由我62幫我湊我就要反工 (因為我99覺得我1定要反工要比我62去湊我bb)
直至2年後發現自己又有左bb,檢查完曬知道第二胎係男仔
甘我6299問我男定女,我個下照答係男仔個1刻我99好開心(因為由我女出世佢已經係甘買男仔衫褲比我女著)
我62就話無論仔定女都係自己個孫都1樣甘錫我以為我62唔係傳統諗法既人都好放心係細佬就出世個陣我62發現身體唔係甘岩湊小朋友而因為疫情關係我c6又失業
所以我個女由我c6去湊 我就繼續反工
點知直到細佬出世我c6好驚我又有產後抑鬱,就同我6299講叫佢地唔好亂甘話我,但我6299就覺得我係傻既
我99話個陣佢都冇呢啲問題我亦都唔應該有

大宅

yy0513 發表於 21-1-17 05:24
之前湊第一胎我湊到7個月就由我62幫我湊
我就要反工 (因為我99覺得我1定要反工要比我62去湊我bb)
直至2年 ...

甘我個女係廳到玩,我6299成日都話我個女會嘈到細佬訓教
甘無理由要1個2歲幾既小朋友要佢24小時都只係訓教唔比佢玩
何況我覺得我個女玩得唔算嘈 只係跑下跳下玩下煮飯仔個啲都好正常
甘細佬未滿月要3個中飲1次奶 所以由我同我c6黎湊零晨喂奶換片個啲
因為我地覺得唔應該比6299黎捱通頂
有1次我同我c6通完頂
我6299叫我地2個去訓教由佢地2個黎睇我仔女
我同我c6叫佢地有咩需要我地幫都可以叫醒我地
但係我6299個陣掛住睇住細佬冇理過我個女可以話完全冇睇過就比電話佢玩
所以個陣我個女係自己張bb床跌落嚟撞到頭砰1聲好大聲,我同c6當場即醒曬抱起個女安慰佢
相反我6299見到佢喊就係甘鬧佢曳

大宅

yy0513 發表於 21-1-17 05:33
甘我個女係廳到玩,我6299成日都話我個女會嘈到細佬訓教
甘無理由要1個2歲幾既小朋友要佢24小時都只係訓教 ...

我個刻就識得抱住個女安慰佢呵下佢甘,但我62都繼續鬧
但我c6唔想我62鬧我個女就叫佢唔好再鬧,我62唔聽所以個陣我c6同62就嗌大交
直到依加我個仔已經滿左月我既產假都就放完
甘我就同c6傾不如等我辭左職我湊2個佢去反工
但我6299就覺得我地傻唔反工
話冇錢個啲成 我62就講話佢可以湊2個但我想講既係我62明知自己依加係化療期間根本要好好休息唔應該繼續湊小朋友
同埋我6299長期話我個女係屋企嘈細佬訓教個啲又對住我知女講話錫晒細佬唔錫你話再曳趕出門口拉住佢呢啲說話
個下我真係接受唔到
我覺得2個都係佢地既孫唔係應該要平衡對待咩??
依加真係好想搬出去!但錢真係1個問題...

男爵府

yy0513 發表於 21-1-17 05:47

我個刻就識得抱住個女安慰佢呵下佢甘,但我62都繼續鬧

甘樣教法的確唔係甘好,但老人家多數都係甘
當然做媽媽既要企硬啲,必要時如果娘家可以幫到就返娘家

大宅

cpycpyhelen 發表於 21-1-17 08:30
甘樣教法的確唔係甘好,但老人家多數都係甘
當然做媽媽既要企硬啲,必要時如果娘家可以幫到就返娘家:think ...

娘家個邊有叫我反去住⋯但我同c6都覺得娘家住唔到甘多人⋯始終地方細⋯
好彩我家姐肯話佢放假我反工個陣幫我湊住個女
我地大家都唔想個女聽甘多呢啲說話

珍珠宮

呢類問題.....
唔洗同住+唔洗兩老幫手湊就解決到

老實講.....
一個老人家點睇一個初生bb+一個2歲小朋友,老爺係唯有俾電子奶咀個大嘅,加上呀女跌親你唔能夠怪老爺.....
就算自己湊小朋友,小朋友都會跌親㗎

上一代普遍教法係小朋友整親就鬧鬧鬧,細個父母都係咁鬧我,又唔覺得咁樣關重男輕女事

大宅

秋天與楓葉 發表於 21-1-17 08:53
呢類問題.....
唔洗同住+唔洗兩老幫手湊就解決到

個陣係6299 2個睇住細佬⋯
但我無怪我62唔睇我個女而搞到佢跌親
呢樣野我覺得無話怪邊個
我只係覺得我62唔應該當時係話我個女自己攞嚟因為曳而跌親再曳趕佢出門口錫曬細佬唔錫佢呢啲說話
我覺得講呢啲說話我個女會好傷心
因為細佬未出世個陣我62好錫佢從來唔會話佢
亦都唔會同佢講呢啲說話⋯

cathngai    發表於 21-1-17 11:25

水晶宮

回覆樓主:

上一代的湊b 方法同概念唔同。
好多覺得係用鬧用恐嚇嘅方法令佢聽話,亦好多覺得唔坐定活躍好動就係曳。
你6299已經幾十歲,亦似乎唔係好educated 好開通的人,呢D "傳統" 觀念係唔會改到的。
而且一個老人家點睇兩個咁細嘅小朋友,一定會有所犧牲,就係睇電話,同睇唔住整襯。
學樓上講,只有唔好俾佢哋湊先會有希望解決。

男爵府

你6299分別係重男輕女,如可以個女比其他人湊啦。
一個初生都係食瞓係bb椅,其實唔使點睇,反而應該去睇大個個喎。

珍珠宮

yy0513 發表於 21-1-17 09:05
個陣係6299 2個睇住細佬⋯
但我無怪我62唔睇我個女而搞到佢跌親
呢樣野我覺得無話怪邊個

啱啱睡醒,有啲位睇得唔清楚.....
即使係兩老湊兩個都係同一睇法,小朋友整親在所難免,俾電子奶咀亦係
鬧同恐嚇細路係上一代嘅慣常教法,呢種教法一代傳一代
我老公都會得閒無事就恐嚇個女話我哋走先,留低你一個,講極都唔聽
另外,上一代教法永遠係做大嘅要讓細
老人家會照顧咗細嘅需要先,忽略大嗰個,亦期望大嘅時刻照顧細個,現代教法就盡量講求公平

其實兩老肯湊孫同俾你休息多啲,睇得出佢係錫你哋,只係上一代嘅「教法」同新一代有分歧,我都明白咁亂鬧係對小朋友唔好
只不過你哋搬唔走,唯有勸你自己睇開啲
搬唔走,咁你哋自己湊返小朋友,唔好再交託兩老,好好保護自己小朋友
老人家如果鬧得無理,即刻揞住呀女對耳仔返入房避開算

男爵府

yy0513 發表於 21-1-17 08:34
娘家個邊有叫我反去住⋯但我同c6都覺得娘家住唔到甘多人⋯始終地方細⋯
好彩我家姐肯話佢放假我反工個陣幫 ...

咁同住係有呢個問題,老人家都唔會因為你嘈就會改到,一係忍,一係搬,再唔係佢講一次就講一次,不過長時間係甘,媽媽會好攰,所以有時候叫老公出下聲,唔好自己頂曬

子爵府

你千萬不要辭工,你老公未必咁快揾到工,連你都冇收入,仲多說話聽,成家肉粹針板上,任人鱼肉。
我覺得你62行為又唔係重男輕女,只係老人家湊b方式同現代不同,既然你地冇得搬走,不如睇開d。
或者快d叫你老公揾工,跟住請工人同搬出去。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我唔會放心交晒兩個比6299湊... 但唔返工又唔得... 會唔會考慮請工人? 請真, 生兩個真係燒銀紙.... 唔做野你去湊, 係解決左一個問題, 但同時又洐生左缺錢嘅問題... 生之前嘅計劃係點?

大宅

回覆樓主:

其實我覺得阿女跌落地果下,6299係想將佢地睇唔實既責任推得一乾二淨,所以先係度不停話係阿女百厭想推卸責任,當然2個老人家可能真係未必全程100%睇實2個細,但都唔應該咁樣講野,再加上佢地成日同阿女講話要細佬唔要佢,仲話趕佢出門口,2歲幾其實已經聽得明,咁樣會令佢有心理陰影

坦白講如果樓主經濟負擔到,小朋友永遠自己一手一腳湊係最好,其次係親人,但如果連親人都咁唔可信的話,我寧願擺小朋友去育嬰園等佢學多d野,又唔駛對住2老仲好

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

唉,學樓上有jm 話齋。一係搬一係被人照顧。
如果day 1已經係同6299 住, 我老虎蟹都唔會生。樓主c6 盡快返工, 你們公一份婆一份, 請個姐姐幫手。話哂兩個老人家照顧2個, 又係孻仔, 大女無可奈何會被忽視。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

牛年勳章

回覆 yy0513 的帖子

你既問題我都經歷過,兩歲幾咩都識唔大唔細更加容易諗埋一邊。

首頁

尾頁

跳至