嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人對港安醫院的服務態度有所質疑,是緣於本人的寶寶因頭瘡發炎流膿前往醫院求診,經兒科醫生診斷後,認為是普通頭瘡,只開了抗生素及類固醇藥膏給他,本人見進展緩慢,故安排入院。

當本人決定安排寶寶入院時,醫院護士跟我們說,因醫生放假,請等待醫生前來,在寶寶的頭上拿了一部份分泌物去化驗,結果驗出無菌,醫生亦難以斷症,只能說寶寶身上有菌有毒,不知是什麼病徵。

當進院後,發現在報告上顯示醫生須收取專科醫生顧問費,驚嚇地發現收取$3000,而事前無通知,亦本人翻查該醫院的住診醫生顧問收費,最高的費用只是$2500。雖然本人有買保險,但是這樣濫收費用(後續)

大宅

etetetet2020 發表於 21-1-19 21:15
本人對港安醫院的服務態度有所質疑,是緣於本人的寶寶因頭瘡發炎流膿前往醫院求診,經兒科醫生診斷後,認為 ...

詢問過保險經紀的意見,這筆費用有可能不獲賠償,及後本人詢問護士,稱因醫生要在非辦公時間前往醫院,所以需收$3000,但沒有事前通知我們,直至我們在報告發現,詢問才通知,本人再三向醫院護士質疑,這個費用才改為$1000,這些費用比海鮮價更甚。

在住院期間,醫生稱需同寶寶吊抗生素,於是三名護士帶寶寶進入醫療室打豆針,並稱家長不能進來,結果寶寶左右手都被針了,最後是隻右腳打左豆針,歷時20分鐘,只聽到寶寶的慘叫聲,感到無助。另外,一名護士於診療室內,遞上了一個高身枕頭給寶寶,難道他們不知道一個六個月大的寶寶是不適合使用這個高身枕頭。(後續)

大宅

etetetet2020 發表於 21-1-19 21:16
詢問過保險經紀的意見,這筆費用有可能不獲賠償,及後本人詢問護士,稱因醫生要在非辦公時間前往醫院,所 ...

當完成豆針處理後,護士只問寶寶的進食及換片情況,並無關心寶寶之意。在入院的幾天,絕大部份護士都沒有前來幫忙塗藥膏,稱查膏的程序是需要自己處理,直至本人向他們申訴,才協助幫忙。另因寶寶需要食人奶,要借用醫院雪櫃雪藏人奶,但醫院護士不懂得如何將人奶加熱,導致加熱過盛,多次催促先將人奶奉上。本人曾多次向護士反映人奶不需要過度加熱,其中一位護士不耐煩地回答說:「咪用助奶器嘅熱水加熱囉。」但在本人寶寶出院的那一天,奉上的人奶是非常熱,熱得令人燙口,何況是寶寶。(後續)

大宅

etetetet2020 發表於 21-1-19 21:18
當完成豆針處理後,護士只問寶寶的進食及換片情況,並無關心寶寶之意。在入院的幾天,絕大部份護士都沒有 ...

人奶過度加熱會令抗體流失,這樣簡單的知識,冇理由兒科專科護士完全不懂,看來護士對照顧初生寶寶的經驗有所不足。另外,在住院的五日四夜,護士沒有與寶寶量血壓,只度心跳及探熱。另因本人的寶寶只有六個月,未能坐穩,本人要求一張高身寶寶座椅,方便餵食固體,原來醫院是沒有這種設備,並沒有護士前來幫忙,狼狽不堪。另一方面,主診醫生在巡房期間,主診醫生非但沒有關心寶寶頭瘡情況,反而多次附加多餘的檢測服務,例如驗血,驗屎,再次抽取頭瘡作化驗,還想另附加口服抗生素,亦詢問我們的保險能不能cover,但本人覺得寶寶是無需這種驗測,所以本人都拒絕了。(後續)

大宅

etetetet2020 發表於 21-1-19 21:19
人奶過度加熱會令抗體流失,這樣簡單的知識,冇理由兒科專科護士完全不懂,看來護士對照顧初生寶寶的經驗 ...

再者,本人的近親抱住寶寶向醫生詢問狀況,亦希望醫生盡力幫助,結果換來一句不耐煩的舉動,舉起雙手說:「我已經幫緊你㗎啦」,完全不體恤寶寶的親人心情。常言道:「醫者父母心」,更何況是一個專業的兒科醫生。

所以如果有得選擇,會選擇一個更合適的私家醫院,以上是本人與寶寶的經歷。因本人是第一次享用私家醫院服務,不知道正常與否。

子爵府

etetetet2020 發表於 21-1-19 21:20
再者,本人的近親抱住寶寶向醫生詢問狀況,亦希望醫生盡力幫助,結果換來一句不耐煩的舉動,舉起雙手說: ...

我仔都在這間醫院出世,BB及九歲時入院過兩次,以前這間醫院沒有問題的,覺得好好。自從翻新工程後,服務完全不同。

早年家人入院過一個月,我每天有探病,發覺問題很多,不能盡錄。後期身邊醫護朋友都告訴我,已經太多病人投訴他們手法有問題。

大宅

剛剛睇到呢個post, 我都忍唔住想講我的經歷. 去年年尾我係荃灣港安剖腹生b,嗰5日發生嘅事真係終生難忘, 到依家唸起都好唔開心.

入院後曾經協助我的護士有一半態度都係麻麻, 我係第一胎新手媽媽, 餵哺時間入BB房, 入面姑娘對我呢類新手媽媽明顯感到不耐煩, 按了鐘仔求協助隔咗好耐好耐先過來.

有一次餵奶時間抱bb比我時, 阿b咀仔周圍都係白色乾奶漬, 明明每次問我我都回答會去餵哺. 嗰一刻好唔開心, 擔心佢地平時唔知點照顧bb, 至少抱bb比我前係咪都應該抹下咀仔呢? 我忍不住影低張相, 只好等探訪時間比老公睇 > <

我生b第三日已經忍唔住係病房對住老公喊...

複式洋房

babysky12 發表於 21-4-4 22:35
剛剛睇到呢個post, 我都忍唔住想講我的經歷. 去年年尾我係荃灣港安剖腹生b,嗰5日發生嘅事真係終生難忘, 到 ...

沒有對比都唔知港安差到甘
我係仁安生bb,有次餵完奶時見到bb面頰有一點白色,個陣冇經驗唔知係咩,問姑娘,佢話一陣會幫我睇下,然後我就返左房。過左冇耐,姑娘黎搵我交代返係奶漬,叫我唔駛擔心,佢地已經抹乾淨
住個四日三夜亦覺得大部份姑娘好nice and helpful,餵奶部既姑娘都好有耐性教

侯爵府

估唔到荃灣港安醫院咁差.

侯爵府

大宅

我帶BB(一歲)上個月因為無啦啦發燒去睇港安急症,等咗一段時間我地就入負壓病房(因為發燒)等候醫生,等咗差唔多15個鐘佢匆匆忙忙入來跟住非常唔友善問「咩名」,之後的態度都唔係特別好。OK,唔緊要。最過分係之後我地去等候區等交錢同拎藥等咗45分鐘,其實等到30分鐘嗰陣我就叫先生去問問姑娘點解咁耐,因為BB都好累同埋已經夜晚11點幾,點知個姑娘話醫生一直冇入到我囡D info入電腦,但個醫生係負壓病房睇梗其他病人,所以要再等等,嗰刻我真係想爆粗。不過最尾都算啦,只係心中覺得點解會咁離譜囉。

大宅

睇完覺得法國服務幾好,(以前我就唔知)去年生果時,好多姑娘都好nice, 我夜晚宮縮痛 禁鐘好快有姑娘同藥,但我覺得佢地加咗價,但都好滿意
睇番樓主,有時護士唔一定係媽媽,未必識照顧bb , 而收費好多時真係埋單先知,私家既收費好難每樣問幾錢又真係,希望你bb 好番 ,下次唔好去港安

男爵府

我喺法國醫院同樣係會收緊急診症費,但係姑娘都係唔會同你講明幾錢,因為係醫生決定

別墅

洋房

etetetet2020 發表於 21-1-19 21:15
本人對港安醫院的服務態度有所質疑,是緣於本人的寶寶因頭瘡發炎流膿前往醫院求診,經兒科醫生診斷後,認為 ...

港安醫院比其他醫院收費貴

大宅

大裝修後已變成醫店喇,無晒 heart,醫生長期跑數 mode。

我由細睇到大,以前D醫生好好,好多時都係睇一次就好返,不過果幾位好醫生當中已經退休既退休,未想退既都轉咗 part-time。而家入去睇一睇醫生,無病都變有病,跨大病情,乜鬼都驗餐勁既,總之唔劏到一頸血都走唔到。

而家成間醫院管理都好有問題,甚至你投訴佢,佢地都係求其道歉之後當無事發生。

https://www.hk01.com/社會新聞/626170/荃灣港安醫院派錯藥予過敏史病人-衞生署-遲4日通報違守則

https://www.hk01.com/社會新聞/410964/港安醫院男護士認6度入病房-向臥床女病人摸胸舔乳-判囚8個月

大宅

https://www.hk01.com/社會新聞/405429/65歲病人投訴荃灣港安醫生疑斷錯症-近11萬醫治-將投訴至醫委會

涉事既醫生我都睇過,真係無良到一個,當用醫學知識同佢理論時,佢即刻好alert咁問我做邊行,其實無論patient做邊行,都唔應該為賺更多既錢而建議做非必要既檢查啦!

最正既係,件事鬧到咁大,呢位醫生仍然繼續喺醫院服務大定,到底管理果班人諗乜?大家都明啦!我已 blacklist 呢間醫院,以後唔會再去!

大宅

樓主可否分享當時係用邊位醫生?唔方便公開既,可以pm我嗎?我要 blacklist 埋果位醫生,確保屋企人唔會受到同樣對待。

別墅

身同感受 荃灣港安醫院啲工作人員態度好差
尋晚我陪媽咪睇夜診急診室 幫媽咪係reception 填表有一欄唔清楚 諗住問reception 右邊後生仔 跟住佢好操咁大力拍打張紙指着 痴線
以為自己去咗政府醫院
不知所謂 以後唔會再去港安 啲保安仲痴 媽咪個工人姐姐已經攞緊兩陪電話scan 安心 我自己行前幫媽登記咗先 個女保安好癲話媽咪同工人姐姐兩個都要scan 叫返我返轉頭跟返工人同媽的安心 跟住我行返轉頭係大門睇 見到姐姐已經攞緊兩部電話 跟住女保安仲黑面啤住我 再話佢哋得一部電話 跟住我又走返轉頭又再睇 姐姐已經scan晒兩部電話安心 保安對眼同態度其實係米有問題?!

首頁

尾頁

跳至