時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

高等法院早前批准律政司聘用英國御用大律師David Perry,擔任黎智英、李柱銘等人涉非法集結案的主控官,英國前外相聶偉敬在英國《每日電訊報》發文批評David Perry,稱他有權因「良知」而拒絕受聘。看來聶偉敬的恐嚇收效,David Perry 被嚇窒了。

聶偉敬當時指普通法體系原本規定大律師要遵循的「不得拒聘原則」,不能拒接案件。但聶偉敬卻聲稱法律界遵循的「不得拒聘原則」不適用於海外案件,叫David Perry要基於「良知」而拒絕受聘。

律政司今日(1月20日)發表聲明,指御用大律師 David Perry早前接受了律政司的委聘。自此以後,有不斷來自英國社會的壓力和批評針對David Perry參與案件的工作。當中一些片面的批評將案件與國安法混為一談。

律政司指David Perry對有關壓力及豁免強制檢疫的安排表示關注,並指出審訊在沒有他的情況下應如期進行。

換言之,David Perry將不會代表香港政府打黎智英案的官司。律政司基於公眾利益及審訊日期臨近,已委聘另一名律師如期處理案件的檢控工作。

金牙大狀指英國保守黨資深政客聶偉敬話「不得拒聘原則不適用」的說法,只是搬龍門,向David Perry施壓,而David Perry結果被嚇窒了,不敢來港。英國說好了的司法獨立,根本沒有這回事,英國政客不只干預自己國家的司法,連香港的司法也出口術干預,認真離譜。

金牙大狀又指,如果黎智英請英國御用大狀來港為他打官司,香港政府入境處又可否基於「良知」,拒絕讓這些英國大狀來港呢?

https://www.bastillepost.com/hon ... 7%e7%aa%92%e4%ba%86

子爵府

emilypyhui 發表於 21-1-20 14:24
高等法院早前批准律政司聘用英國御用大律師David Perry,擔任黎智英、李柱銘等人涉 ...

官字兩個口,曾經做過、而家唔係官都兩個口。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

民主大國 ?

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

高等法院早前批准律政司聘用英國御用大律師David Perry,擔任黎智英、李柱銘等人涉 ...

算啦,人哋英國人呀!
依家就前外長出聲,
若果大狀真係頂住壓力,一意孤行做控方代表⋯⋯
到時大佬燈塔國一個唔高興,
分分鐘決定制裁埋幫政府打官司既律師,
話佢哋好幫香港政府對付,佢哋口中嘅
爭取民主人士!
話佢哋助紂為虐⋯⋯
所以⋯⋯放過人哋啦!

不過,我又來開腦洞
最好搞到嗰啲英國御用大律師全部都唔敢嚟,
到時大條道理,高唱法律改革~

水晶宮

回覆樓主:

不知所謂
仲自稱大國

男爵府

回覆樓主:

總之由疫情開始就見盡咩叫"馳名雙標"

水晶宮

2024勳章

干預司法獨立?
人地唔可以做,但自己做就大條道理

子爵府

czl115 發表於 21-1-20 23:11
干預司法獨立?
人地唔可以做,但自己做就大條道理

總之中國和香港甚麼都係錯,外國無論甚麼都是對

琥珀宮

長遠計,係唔可以再用外籍律師

侯爵府

回覆樓主:

既然外部勢力司法都干預到如此田地,應該送返大陸審。

侯爵府

mandy952 發表於 21-1-21 08:25
長遠計,係唔可以再用外籍律師

香港嘅律師唔係個個夠膽接,因為對家可能德高望重,影響日後官途。

琥珀宮

tutik 發表於 21-1-21 11:59
香港嘅律師唔係個個夠膽接,因為對家可能德高望重,影響日後官途。

殖民地政府嘅影響力起碼殘餘4,50年先可以開始淡化
其實送返大陸審都係一個折衷嘅做法

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又話律師唔可以推case,的士司機論
天朗氣清

首頁

尾頁

跳至