自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔識投資,又唔想放銀行得幾毫子息,以前有做零存整付,都有幾百蚊當賺左,今日再問幾間,通常都只係幾十元。其實點儲錢先最好呢?( 投資經紀勿pm )

琥珀宮

rainbow000 發表於 21-1-21 17:56
唔識投資,又唔想放銀行得幾毫子息,以前有做零存整付,都有幾百蚊當賺左,今日再問幾間,通常都只係幾十元 ...

基金,冇保險成分嗰啲
冇年期限制,自由買賣嗰種
可以買收息保本基金

珍珠宮

回覆樓主:

我諗依家冇人會再做零存整付…… 不如學下買股票喇,月供都ok

琥珀宮

唔識投資,又唔想放銀行得幾毫子息,以前有做零存整付,都有幾百蚊當賺左,今日再問幾間,通常都只係幾十元 ...

再唔係開mpf自願供款戶口,每個月儲錢,可以隨時停同攞錢出黎,但要做緊野先開到戶口
建議可以供股票基金,比較進取少少

子爵府

多謝2位jm,我上網學下先

子爵府

「月供基金」好過「月供股票」,「MPF 自願性供款」也是「月供基金」,「MPF 自願性供款」有「可扣稅」與「不可扣稅」之分,分別只是「可扣稅」需 65 歲才可提取,「不可扣稅」則隨時可提取。

「投資相連保險(105 計劃)」不是「月供基金」,「105 計劃」有年期(5 年起),需到期後才可提取,以及收費貴,「月供基金」隨時可提取,收費較「105 計劃」平。

「月供基金」有 2 種收費模式,一種是購買時收「認購費」/「轉換費」(傳統模式,我認為較好),一種是持有期間收「平台費」/「月費」/「季費」(新模式,我認為不好)。

基金公司(富達、摩根)月供基金 $1,000 起,認購費 1%。摩根更有積分回贈,以及可自選供款日及可月供多次。
銀行月供基金多數 $1,000 起,認購費有高有低。
匯豐靈活智投月供基金 $100 起,收「月費」。
富途證券月供基金 $100 起,推廣期免收認購費,推廣期後認購費 2-3%。除月供外,還可週供、日供。
中原 C 基金月供 $100 起,認購費 5%。
FundSuperMart.com 月供基金好像是 $1,000 起,債券基金收「季費」,股票基金及股債混合基金認購費 0.8%。

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gm5SRH_Q-bceZvBW1Y4FWG2L-wQ9vcMxNf5uMKhntSc/edit?usp=drivesdk
https://docs.google.com/document/d/1ukO1DOIKQ9MyuP8JzpafSLutn63iU6oPkmzP9E0mErk/edit?usp=drivesdk

理財顧問 / 保險經紀並非洪水猛獸,可以從他們處學到理財知識,我見過多個理財顧問 / 保險經紀,從他們處學理財知識,但不會幫襯,所以只是見過一兩次後便沒有再聯絡,我甚至忘記了他們,若在街上遇到,我也不會認得出。我見他們的目的是學知識而不是幫襯,我時刻記着這初衷便不會糊里糊塗的幫襯了。

水晶宮

虛擬銀行啲息唔差的

禁止訪問

男爵府

盈富基金

大宅

如果我無乜儲蓄,我會繼續零存整付。
零存整付唔係投資,純儲蓄。個人覺得唔應該與其他項目比較。其他月供XX,全部都有風險。對我嚟講,先儲蓄再投資,而非兩條腿走路。

我會繼續儲錢,寵物醫療、樓宇維修、旅行呢d會每個月儲幾百,到有需要時用。

男爵府

回覆樓主:

留毛學野

男爵府

先零存整富,儲一舊錢先,係呢段時間你睇多啲投資,例如股票丶基金,當完成零存整富後,有畢錢就可以去投資啦。

公爵府

回覆樓主:

我keep住做零儲整付有十年,每個月$2000積少成多。投資係另一條數,搞好儲蓄先有投資本錢。

伯爵府

2024年龍年勳章

建行最近出左只月供股票,好似隱陣d

男爵府

牛年勳章

Lm學野

複式洋房

你有無小朋友?如果有,可以去華僑永享開my kid 儲蓄戶口,係零存整富
每年 年初四後都有promotion ,
上年就2%pa 左右

大宅

繼續美麗 發表於 21-1-21 21:42
你有無小朋友?如果有,可以去華僑永享開my kid 儲蓄戶口,係零存整富
上年 ...

咁正?無小朋友開唔開得呢種戶口

大宅

上年 ...

呢個真係唔錯,我都係幫小朋友開呢個,仲有簿仔比佢地睇

子爵府

回覆 繼續美麗 的帖子

等我留意下先

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

上年 ...

尼個我都年年做,開戶時擺定一舊錢係度,仲多d息。

首頁

尾頁

跳至