自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

朋友送左部2x年鋼琴俾我,搬琴送調音服務,師傅做完就走。

最近在網上找師傅調音, 上門後,師傅話部琴太舊,之前保養得唔好,這一年內每個月上門調音和保養,去延長部琴壽命,費用大約3千。

請問有無高人指點,舊琴是否咁樣保修?

大宅

wmkcnw 發表於 21-1-22 01:50

最近在網上找師傅調音, 上門後,師傅話部琴太舊 ...

未聽過每月調音黎幫鋼琴續命
幾千可以直接請師傅做維修了

瑪瑙宮

未聽過

伯爵府

感覺唔太老實 ......

有問題先再搵其他師傅整

子爵府

呢個師傅好人有限

水晶宮

未聽過

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

謝謝大家,幸好只買左1千元package。下次要小心。

子爵府

PINK2007 發表於 21-1-29 09:54
呢個師傅好人有限

同意!!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

99 屋企 有個幾十年琴, 琴頂已經用嚟擺曬罐頭小說,廿年 冇人彈過, 我女初初學嗰陣叫通利黎tune一下, 師傅直言琴太舊有啲音 tune唔到 , 但暫時可以玩下, 你不如試下換下其他師傅上嚟tune 會講乜嘢

子爵府

家中的琴, 多年無用, 也沒調音, 再用時, 調琴師傅有講: 話太耐無TUNE, 音差大, 吾可以一次TUNE到去標準, 要做多幾次, 逐D逐D拉近. 提議TUNE密D, 一年兩三次. 不過現在已幾年, 都仲用緊.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

真係未聽過每個月都要調音,搵多個師傅問下好D

首頁

尾頁

跳至