想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為我pgt後有兩粒都是鑲嵌型,姑娘話要同醫生傾下,請問有人有類似經驗嗎?

大宅

happier 發表於 21-1-24 00:41
因為我pgt後有兩粒都是鑲嵌型,姑娘話要同醫生傾下,請問有人有類似經驗嗎?
...

我之前都有一粒係鑲嵌型,30%細胞不正常,醫生唔建議用,你還有pgt正常的胚胎嗎?

大宅

有一粒正常,鑲嵌未知幾多%,遲d會見醫生傾,所以想問下其實有無人放

大宅

happier 發表於 21-1-24 18:05
有一粒正常,鑲嵌未知幾多%,遲d會見醫生傾,所以想問下其實有無人放

我係外國forum見有人放鑲嵌去博下,不過風險好高。你有正常就好了,放左正常果粒先,祝你一次成功!

大宅

多謝你呀
上次放左一次不成功,所以也不敢抱很大期望。寧願開多次針,都唔想中間有事
因為我都試過引產一次,身心受創

複式洋房

happier 發表於 21-1-24 00:41
...

我自己都有鑲嵌型既基因,黎緊都會係QM做Pgt, 想問下開針到放胎大概要幾耐時間?
都好擔心唔夠卵,正在針灸調理。

大宅

tswmomo 發表於 21-1-30 19:31
我自己都有鑲嵌型既基因,黎緊都會係QM做Pgt, 想問下開針到放胎大概要幾耐時間?
都好擔心唔夠卵,正在針 ...

抽卵後隔個cycle 可以放

大宅

回覆 happier 的帖子

https://hkuivf.hku.hk/content/uploads/2020/09/OGRM239-Information-on-mosaic-embryos-after-PGT-A-Chinese.pdf
要視乎mosaic embryo 是low grade or high grade

外國研究報告指出low grade mosaic embryo 如果著到床長到十二週做絨毛,BB 最後karyotype 大部分也是正常的,沒有low level mosaicism 嗰d chromosome abnormalities.
但比正常embryo 的live birth rate 低大概15%

一般來講建議先放normal
如果mosaic embryo 是low grade 都可以試放

大宅

醫生最後點講呀?Thanks

大宅

Smileyblue 發表於 21-2-19 17:06

醫生最後點講呀?Thanks

兩粒都係低水平鑲嵌,話如果著床到,多數無問題,如果唔係就會唔著床,可以一試

佢都有俾option 話可以再開針既

大宅

happier 發表於 21-2-19 23:02
兩粒都係低水平鑲嵌,話如果著床到,多數無問題,如果唔係就會唔著床,可以一試

佢都有俾option 話可以再 ...

我都有兩粒low mosaic embryo, 唔知點算。
怕要刮宮或引產(自己已經試過一次)。但兩粒完全冇地貧基因,想俾個機會佢哋。

大宅

Smileyblue 發表於 21-2-20 09:48
我都有兩粒low mosaic embryo, 唔知點算。
怕要刮宮或引產(自己已經試過一次)。但兩粒完全冇地貧基因, ...

你係第幾次Ivf? 如果係公家可以試開多次針呢
我都明呀,就算好少機會都唔想再冒險

大宅

你再開了針嗎?我第一次ivf + pgt
13 eggs 有8 粒day2 但得3 粒去到 day 5
最後3 粒都冇地貧基因,一粒euploid 兩粒low mosaicism
可能如果euploid 唔得先再諗開針

別墅

我覺得低比例鑲嵌型可以試下植入,不過之後既檢查一定要做

大宅

Smileyblue 發表於 21-2-21 10:19

你再開了針嗎?我第一次ivf + pgt

我等緊放胎呀,我都同你一樣,睇下正常那粒得唔得,我都係有兩粒鑲嵌呢,你係邊到做? 政府定私家

大宅

FungKSh 發表於 21-2-21 17:30

我覺得低比例鑲嵌型可以試下植入,不過之後既檢查一定要做 ...

一定要抽羊水,到時再算(emoji)

別墅

我做5粒有1粒係鑲嵌型,不過唔正常既%算,所以醫生都唔建議放

首頁

尾頁

跳至