時政擂台

跳至

首頁
12345...15

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

早上在公園跑步、見到有個十多歲小朋友在玩滑板~

一個阿伯好大聲鬧佢、公園唔可以玩滑板、阿伯走咗之後、我又再見到佢再玩、我就行埋去、好聲好氣同佢講:小朋友、玩真係唔好在公園玩滑板啦、等陣又比人鬧、我都比你嚇咗2次、因為我無預咗在公園、會有嘢高速衝埋嚟.......

跟住有個40歲男人走埋嚟、以為係幫手話個小朋友、原來係佢爸爸、仲大聲夾惡、叫個仔唔使理我、因為當時在跑步拿住水樽飲水、所以冇戴口罩(口罩在手腕)、佢就反話我唔戴口罩、超級惡到想打人一樣、成個公園都聽到、佢話搵管理員、我同佢去搵 、最後我叫佢報警、佢又唔敢.....

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 21-1-25 10:42

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

真係唔知、一些年青一代、怎樣教孩子~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

CatgirlBB 發表於 21-1-24 09:23
樓主唔戴口罩在先
兩個都衰
打和

公園跑步做運動、剛拿住飲水樽飲水、又點帶口罩呀?

我有叫佢報警㗎~

下面証明我係走緊~

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

禁止訪問

水晶宮

聲大夾惡唔會變得有道理,落咗台後希望佢哋會反省

每日笑一笑    發表於 21-1-24 19:35

珍珠宮

好多小朋友唔睇告示,會係公園踩單車玩scooter, 家長唔理。都有大人係唔理告示,係禁煙區吸煙。乜人都有。
你同人講野前應該帶返個口罩!

Amy7802    發表於 21-1-24 20:23

水晶宮

大力大力 發表於 21-1-24 09:25

公園跑步做運動、剛拿住飲水樽飲水、又點帶口罩呀? :igiv ...

同佢哋理論時有無戴?

公爵府

一單還一單,飲完水、戴返個口罩再同人講嘢係基本禮貌。

Amy7802    發表於 21-1-24 20:24

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

crazypaper 發表於 21-1-24 09:26
好多小朋友唔睇告示,會係公園踩單車玩scooter, 家長唔理。都有大人係唔理告示,係禁煙區吸煙。乜人都有。
...

初時我覺得佢玩滑板、都唔會影響到我、但都會覺得、如果係三幾歲小朋友會撞到、但我真係比佢嚇咗兩次、所以先會走埋去、細細聲勸喻方式同佢講、怎知佢阿爸可以惡成咁~

講嘢前戴返口罩、我承認我係忘記咗~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Cheddar85ang 發表於 21-1-24 09:27
同佢哋理論時有無戴?

那時當然有啦~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

家長唔指導小朋友,係唔啱

但同時,你做法亦蝕章,比左位人入,跑步/飲水/點化個小朋友,都全不是同步進行嘅動作

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

CatgirlBB 發表於 21-1-24 09:26
跑步無講過可以唔除罩
飲水只係幾秒
唔好excuse啦

口罩當然盡量帶啦、但係跑步真係唞唔到氣㗎~

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

goldpiglet    發表於 21-1-24 11:36

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MM2H 發表於 21-1-24 09:31
家長唔指導小朋友,係唔啱

但同時,你做法亦蝕章,比左位人入,跑步/飲水/點化個小朋友,都全不是同步進行 ...

我當時係出於好心、唔想個小朋友再比人鬧、提一下佢~

佢真係玩得非常高速、公園好多阿婆阿伯及小朋友 、撞傷人後果可以好嚴重~

買基金真係好傷

男爵府

擒賊先擒皇

不過話又講返轉頭,家家有本難唸的經,體諒下。

男爵府

唔教好自己的仔女,將來自己受番曬,樓主,不用上心,惡人自有惡人磨。

JadeRabbit    發表於 21-2-1 12:03
QUEEN314    發表於 21-1-24 11:18

男爵府

大力大力 發表於 21-1-24 09:21
真係唔知、一些年青一代、怎樣教孩子~

依家d人係喜歡靠惡,高學歷的都好多靠惡,都唔知係乜世界

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 21-1-24 09:38
我當時係出於好心、唔想個小朋友再比人鬧、提一下佢~

佢真係玩得非常高速、公園好多阿婆阿伯及小朋友 、 ...

明啊,好心出發點係在於唔想萬一嘅意外,傷到公公婆婆,反而小朋友係要指引,作為有規矩嘅家長都會咁做,我都會

但同時,蝕章就係蝕章,位爸爸當時離遠唔係係左近,佢可能將早前大聲鬧嘅阿伯當埋係你,你再講,又蝕左唔記得先戴番口罩,確係失策

小事一宗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家香港人燥火左,加上有啲大人聲大就以為惡就啱既,唔教好細路,大力你都無謂同佢地嘈喇。

若真係影響你,咁同公園負責人投訴囉,等佢地搞。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

Mooskha 發表於 21-1-24 09:38
唔教好自己的仔女,將來自己受番曬,樓主,不用上心,惡人自有惡人磨。
...

慳返啖氣暖吓胃好過啦?現金社會新一代教仔女自有一套!幫人教仔冇工勞重會比人。。。。。。

首頁
12345...15

尾頁

跳至