自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我屋企排左幾年終於輪到車位,三月或四月可以租用,老公即刻話買車,不過我老公仲係大陸工作未必返到黎香港幫我揀車,佢比左幾款佢自己心水比我揀住先,揀岩就話佢知等佢睇睇,老公叫我揀Audi A6 Avant, Benz E250 Estate, Volvo V60呢三款五座位旅行車。
不過我就睇話唔想太破費出全新歐洲車同埋七人車比較實際,佢就話得VW Sharan 380TSI和平治GLB 250揀得落,因為我老公係超鐘意歐洲車fans,所以都預佢堅持出歐洲車。不過我親友話Sharan 380TSI好多野整同整車貴,昨日帶左我去睇Honda Stepwgn,Stepwgn個設計好實用特別個尾箱,又平又唔算大部又七座好鐘意。又去睇Nissan Serena我都鐘意,空間實用又坐到七人,不過我親友話Nissan唔保值建議我出Stepwgn較好,跟住去平治showroom睇埋GLB250 SUV,四驅同原來Made in Mexico唔係歐洲造,加上第三排超窄賣成50萬我覺得麻麻地,除左係benz感覺較grand。

從安全/駕駛感/舒適度/保值/實用/耐用角度諗,各位建議我出邊款車好?

男爵府

snorlax 發表於 21-1-25 10:53
我屋企排左幾年終於輪到車位,三月或四月可以租用,老公即刻話買車,不過我老公仲係大陸工作未必返到黎香港 ...

GLB 正!
Stepwgn 個樣你先生喜歡嗎?個樣差好遠,性能是幾好,睇位易。

複式洋房

Honda Stepwgn

男爵府

回覆樓主:

七人車日本品牌完勝
其實你老公只鍾情歐洲車及已有心水指定車款 你親身去睇哂呢幾款再比較
Volvo 有啲款都好似唔係歐洲做

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

好想知咩區要等咁耐

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有無小朋友老人家? 如果有﹐日本7人車上落就方便好多既﹐內籠又闊落D。不過外型就麻麻LOR....

子爵府

Benz好但真係好貴,其實VW Sharan 280TSI都好夠用。

大宅

回覆 apricot 的帖子

同老公傾左話出七人車都合理,有時可能要坐足七人買旅行車就論盡,佢叫我睇自己有無啲心水,老公啲心水車架架都五六十萬又唔太實用,我睇果啲全新車都係三十萬頭,車我覺得唔洗買太貴,我實用性為主。Sharan果部係二手放二十萬中,兩年車好新淨,但個樣好薯,車廂又窄,我親友講Sharan已經停產第日整可能較麻煩,都係麻麻地...

水晶宮

睇埋 Toyota Noah
最慳油是Nissan Serena

大宅

回覆 BB.Mummy 的帖子

我住果個屋苑停車場要等人唔租走先褪到車位,遲搬入黎就要慢慢排,我搬入黎果陣排成百幾位,我老公又唔想泊附近啲露天車場,寧願唔買車住

侯爵府

BB.Mummy 發表於 21-1-25 11:10
好想知咩區要等咁耐

好多地方都要排幾年,不過正常係有車先可以比你排,未見過有位先唸買乜車!

子爵府

回覆 snorlax 的帖子

我個人唔會買audi 之前部audi新車落地冇耐 就要拎去維修 行直路時 偏歪向一邊 之後都係換返honda

大宅

回覆 michelin888 的帖子

我地之前有架BMW,揸左三年年幾前賣左但無返架車,諗住遲啲先再買,老公仲keep住以前部車車牌

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

snorlax 發表於 21-1-25 10:53
我屋企排左幾年終於輪到車位,三月或四月可以租用,老公即刻話買車,不過我老公仲係大陸工作未必返到黎香港 ...

五人車一般我覺得空間好細, 好排如果坐三個人會迫. 七人車就坐得舒服D. 我宜家揸Stepwgn, 幾好. 個尾門又方便, 睇位又易, 又慳油, 不過妳老公鍾情歐洲車, 未必鍾意.

大宅

snorlax 發表於 21-1-25 11:34
回覆 michelin888 的帖子

我地之前有架BMW,揸左三年年幾前賣左但無返架車,諗住遲啲先再買,老公仲keep住 ...

如果你老公係愛車之人, 你就係佢畀你嗰個三個選擇入面揀一部。無謂掃佢興。

伯爵府

VW 同 nissian 都唔建議
呢兩個品牌既車都買過,nissian用料唔好,VW壞左麻煩唔易整,建議有心水車去睇下review! 日本車可以睇下Mazda 性比價高,日本價錢歐洲車享受! 去車行睇下可以作唔同品牌既比較。

水晶宮

畀面勳章

揸緊volvo四驅
建議睇吓XC系列,40丶60丶90,不同大細適合不同需要,但產地亦有不同,有大6出有瑞典出
夠力夠穩副偈又夠靜,鋼水足

我都係喜歡揸歐洲車
如果日本車只會考慮toyota,七人嚟講大路係alphard,noah我覺得細

子爵府

snorlax 發表於 21-1-25 11:20
回覆 apricot 的帖子

同老公傾左話出七人車都合理,有時可能要坐足七人買旅行車就論盡,佢叫我睇自己有無 ...

睇吓你老公聽吾聽你意見。
我老公佢就吾會揀7人車,覺得自己變咗司機咁喎,佢正正就係揸Audi A6 avant.

別墅

自己有車去邊都得

首頁

尾頁

跳至