潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家可以幫我睇睇呢粒石比例夠唔夠閃嗎?

問題1: 請問大家知道vs1同vvs肉眼分別大嗎?
vvs係咪會比較閃d 定閃唔閃同淨度無乜關係
(因為鑽石鋪一直同我講淨度其實除非放大鏡去睇如果唔係睇唔到)
咁如果鍾意火彩好高好閃既石應該係簡咩呢?

因為之前同老公結婚都無買過戒指...
無乜研究過 麻煩各位神奇的jm了!

伯爵府

回覆樓主:

其實比曬粒石個spec好睇好多

大宅

我寧願揀細啲,要好啲嘅colour同clarity

unaxxx    發表於 21-1-30 00:44

別墅

生命麵包 發表於 21-1-30 00:27
其實比曬粒石個spec好睇好多
唔好意思呀 因為現在都係叫agent搵緊石
所以無特別邊款

別墅

kav.kc 發表於 21-1-30 00:32
我寧願揀細啲,要好啲嘅colour同clarity

多謝你呀JM 你同我老公意見一樣哈哈
我現在目前都係打算細d但簡d-f vvs^^

伯爵府

睇吓個inclusion幾大同喺邊度,其實vs或vvs肉眼都唔會睇到,要去到S I嗰啲先有機會望到

至於閃唔閃就未必淨係關淨度事,當然要睇吓果粒inclusion係咪會影響石嘅折射,3EX只係基本,閃唔閃我覺得主要睇個cut嘅角度同比例

只作參考,我舊年上半年買咗粒2.4 F VS2 3EX None 有箭, 20齊頭。雖然話啲石下半年貴返少,我覺得你可以再睇吓係咪搵到平啲啲嘅選擇

大宅

unaxxx 發表於 21-1-30 00:23
2卡 【顏色d-e 淨度vvs1-2 價錢$20-25萬左右】
2.4卡 【顏色f 淨度vvs2-vs1 價錢$30萬左右】
全部都係3ex ...

其實VVS - SI1 閃唔閃都係差唔多,如果自用的話,一般E VS-SI1 已經好足夠,如果要揀夠火的鑽石就要睇返粒石閃爍個時所產生的火光係咩顏色多

別墅

gzilla 發表於 21-1-30 01:23
睇吓個inclusion幾大同喺邊度,其實vs或vvs肉眼都唔會睇到,要去到S I嗰啲先有機會望到

至於閃唔閃就未必 ...

JM可以幫我睇下呢粒O唔OK嗎
https://www.gia.edu/report-check?reportno=5211013280

別墅

Grace_1818 發表於 21-1-30 01:23
其實VVS - SI1 閃唔閃都係差唔多,如果自用的話,一般E VS-SI1 已經好足夠,如果要揀夠火的鑽石就要睇返粒 ...

多謝你呀grace !^^
仲想請教一下 咁粒石閃既時候產生既火光係咪係GIA證書睇唔到架呢?TKS^^

子爵府

睇真石時一定一定要佢比八箭鏡呀!睇到有八支箭,d 箭越尖鋭,越整齊,粒石就越閃,如果冇箭,見到好似花之類果d 樣吾好買啦

子爵府

如果你係追求車工靚嘅人,介紹你一個網站,但要比錢,$4-$8check 一次,粒石越接近2分就越切得靚,4,5分果d 石吾洗去睇啦,浪費自己時間呀
https://www.pricescope.com/tools/hca

大宅

unaxxx 發表於 21-1-30 01:51
多謝你呀grace !^^
仲想請教一下 咁粒石閃既時候產生既火光係咪係GIA證書睇唔到架呢?TKS^^
...

證書上唔會顯示佢火唔火,但一般有3EX,火光已經唔差。如果真係要去比較邊粒最火,就要搵燈直射粒石,係佢搖擺時所散發出的紅橙色愈多愈夠火

別墅

每日笑一笑 發表於 21-1-30 02:15
睇真石時一定一定要佢比八箭鏡呀!睇到有八支箭,d 箭越尖鋭,越整齊,粒石就越閃,如果冇箭,見到好似花之 ...

好多謝你呀JM!!^^咁夜幫我解答
粒石我應該聽日/後日有得睇
好彩你同我講
如果唔係我都唔知有八箭鏡呢
many thanks^^

別墅

Grace_1818 發表於 21-1-30 03:42
證書上唔會顯示佢火唔火,但一般有3EX,火光已經唔差。如果真係要去比較邊粒最火,就要搵燈直射粒石,係佢 ...

!!多謝JM分享
我拎屋企有既石用手機電筒照點解係藍色多D既?
到時我係咪都要睇埋藍色呢
many thanks ^^

別墅

每日笑一笑 發表於 21-1-30 02:23
如果你係追求車工靚嘅人,介紹你一個網站,但要比錢,$4-$8check 一次,粒石越接近2分就越切得靚,4,5分果 ...

請問最高2分嗎?
岩岩check左呢粒石得3.3 T.T

別墅

每日笑一笑 發表於 21-1-30 02:23
如果你係追求車工靚嘅人,介紹你一個網站,但要比錢,$4-$8check 一次,粒石越接近2分就越切得靚,4,5分果 ...

唔好意思呀我仲有個問題想問
車工靚係咪代表睇落會閃D呢?
岩岩CHECK左另一粒石 0.7分...

男爵府

unaxxx 發表於 21-1-30 07:42
唔好意思呀我仲有個問題想問
車工靚係咪代表睇落會閃D呢?
岩岩CHECK左另一粒石 0.7分...

原來戒指最好1-2分
Pricescope 應該有評語

別墅

apricot 發表於 21-1-30 07:44
0.7
Pricescope 應該有評語

JM我英文有D差.. 睇唔係好明右邊講緊咩..
翻譯有D 95搭8...

男爵府

unaxxx 發表於 21-1-30 08:08
JM我英文有D差.. 睇唔係好明右邊講緊咩..
翻譯有D 95搭8...

太濛睇唔到

別墅

apricot 發表於 21-1-30 08:19
太濛睇唔到
可以點開放大的 麻煩JM睇下

首頁

尾頁

跳至