樓市動向

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

2公婆收入穩定,但好怕樓會升返,15,16

伯爵府

millim 發表於 21-1-31 21:27

買,如果要住

複式洋房

amazing 發表於 21-1-31 21:54
買,如果要住

而家同屋企人住,但都係想搬出黎,所以先15,16(emoji) 之前諗咁多負面因素,啲樓價應該會跌唔少,但事實跌得個幾個%,好似跌唔落咁...

大宅

收入穩定便買,值得有自己私人空間

禁止訪問

男爵府

樓主可以試下出去睇樓, 睇岩同業主講少少價, 啱就買啦,
一直等真係唔辨法, 真係減得多既筍盤經紀都留晒比自己/熟客,
唔會輪到我地呢d自住客, 我自己係上年第一波疫情完左回升少少果陣買,
睇返同屋苑呢大半年成交價1-2%升跌, 銀行估價仲比我買果時高左十幾萬

複式洋房

stejosephine659 發表於 21-2-1 15:10
我地2個本身都等緊入市 咁大個仲痴屋企好尷尬 本身見到MONACO好啱心水 不過A組客都掃左好多 好難買到
...

我朋友B組排好前,都買唔到細單位,唉,啲樓價真係痴ka

複式洋房

owla 發表於 21-2-1 15:14
樓主可以試下出去睇樓, 睇岩同業主講少少價, 啱就買啦,
一直等真係唔辨法, 真係減得多既筍盤經紀都留晒比 ...

我都明白嘅,成日等樓價跌,等到死,都未必跌到心水位

男爵府

我同老公16年樓價跌已經想買樓, 不過當時我地都出黎做野唔係好耐,
要買既就要問屋企人借少少首期, 供都有d吃力, 所以諗住再等一等睇下會唔會跌,
之後樓價一直升, 就算19年果時話跌其實都係跌1-2%, 仲要放盤冇耐就比人買左,
跟住識左個做地產既朋友傾開, 我問點解有d成交價咁低, 但問經紀又唔會有呢個價,
佢話真係筍盤好多時一放經紀已經自己買左, 再唔係就益d投資樓既熟客,
我呢d買樓自住既一次之後都唔會再幫襯佢, 佢點會比d筍盤我,
跟住上年年中睇中而家個單位, 業主開價又比估價低少少就直接買左,
唔想再無止境咁等跌, 結果越等越升, 係我簽左臨約之後過幾日經紀話有另一個客想買,
開價高我10萬, 問我如果撻訂業主賠5萬比我制唔制

複式洋房

owla 發表於 21-2-1 20:08
我同老公16年樓價跌已經想買樓, 不過當時我地都出黎做野唔係好耐,
要買既就要問屋企人借少少首期, 供都有d ...

結果你無買錯呀

男爵府

我唔知之後樓市會點, 但暫時我都仲係冇後悔,
之前一直覺得無止境咁等真係好煎熬,
簽左臨約之後有段時間好擔心樓價會跌買貴左,
但成交左之後真係拎住條鎖匙個心就踏實好多,
就算而家樓價跌都好, 我又冇打算住幾年賣,
遲早都升返上去, 份工穩定既就唔洗太擔心

子爵府

冇人會知下比人炒
所以買左見步行步
唔係兩個都比人炒

複式洋房

owla 發表於 21-2-1 23:11
我唔知之後樓市會點, 但暫時我都仲係冇後悔,
之前一直覺得無止境咁等真係好煎熬,
簽左臨約之後有段時間好 ...

謝謝您

大宅

回覆樓主:

一樣樣想買層自住,宜家一直同6299住開。 我老公有層細單位收租,唸緊加按買多間自供自住,還是樓換好。 因為借唔到8成,首期就差2成

複式洋房

washipig 發表於 21-2-3 07:50
一樣樣想買層自住,宜家一直同6299住開。 我老公有層細單位收租,唸緊加按買多間自供自住,還是樓換好。 因 ...

有能力當然買另一層供自住好啲

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

washipig 發表於 21-2-3 07:50
一樣樣想買層自住,宜家一直同6299住開。 我老公有層細單位收租,唸緊加按買多間自供自住,還是樓換好。 因 ...

如果加按吐現可以買到三房就去馬,因為將來有咗小朋友就肯定要住三房

大宅

karen125 發表於 21-2-3 08:58
如果加按吐現可以買到三房就去馬,因為將來有咗小朋友就肯定要住三房

但是加按我借唔到8成,衹是可以6成。 因為我要兩公婆收入計算先可以借得足

侯爵府

供得起就去馬,唔好諗咁多,預左跌先,但跌都係要住嫁啫
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

millim 發表於 21-1-31 21:27

我覺得要入就依家入,就算是否疫情,早入都係有著數,遲些樓價又升。現在只是升得慢點。

複式洋房

yitaihop 發表於 21-2-5 03:49
我覺得要入就依家入,就算是否疫情,早入都係有著數,遲些樓價又升。現在只是升得慢點。
...

我而家都睇緊一啲盤,港島區,希望啱價,謝謝

首頁
12345...6

尾頁

跳至