懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

琴日去產檢個肌瘤長大到成7cm, 之前唔大嫁,而家係摸到。
個bb 8week + 4,走左去右邊肚臍
對上少少。
醫生話個肌瘤通常會最後缺血死,咁到時就會好痛。
有無人經歷過?夠竟有幾痛,同大概幾時發生?等我有心理準備

大宅

clarissakwan 發表於 21-2-9 17:43
對上少少。

我肚都有2個 擔心緊 一樣都系你咁大度

大宅

Teapig 發表於 21-2-9 20:47

我同老公初時以為個個係bb, 成日係到篤佢,又摸佢。。。車,點知原來唔係
希望唔會影響到

複式洋房

回覆 clarissakwan 的帖子

我懷孕期間知道有4個肌瘤分別3cm-5.5cm,中期開始試過三次肌瘤痛,每次痛嘅日數同痛楚程度都增,真係痛到食止痛藥都冇用,訓又訓唔到,行又痛坐又痛,而且會令到宮縮,最後要食抗子宮收縮藥,非常辛苦。希望你唔會咁痛,記得唔好食咁多花膠。

複式洋房

我懷孕前肌瘤5-6cm大,懷孕後增至接近10cm,醫生都話預左會陀得辛苦少少,會越嚟越痛得密。但好彩去到生都冇乜點痛,而且視乎個肌瘤既位置,我果粒瘤頂住左BB落唔到盆,最後要打直開刀。生完之後就縮到2-3cm大。

大宅

thykokia 發表於 21-2-9 23:56

我懷孕期間知道有4個肌瘤分別3cm-5.5cm,中期開始試過三次肌瘤痛,每次痛嘅日數 ...

希望到時忍受到

大宅

膠紙bb 發表於 21-2-10 00:48
我懷孕前肌瘤5-6cm大,懷孕後增至接近10cm,醫生都話預左會陀得辛苦少少,會越嚟越痛得密。但好彩去到生都 ...

呀。。。我第一次產檢,連陰照都照唔到。醫生話可能肌瘤遮住左。希望到時佢可以順產出到黎

複式洋房

clarissakwan 發表於 21-2-10 05:18
呀。。。我第一次產檢,連陰照都照唔到。醫生話可能肌瘤遮住左。希望到時佢可以順產出到黎
...

有定心理準備好啲加油

大宅

thykokia 發表於 21-2-9 23:56

我懷孕期間知道有4個肌瘤分別3cm-5.5cm,中期開始試過三次肌瘤痛,每次痛嘅日數 ...

你好,我情況同你好似,仲有五個... 我想問問早期懷孕有冇什麼事要小心,同埋你個時食什麼養胎,多謝(emoji)(emoji)

大宅

我有三個肌瘤,有一粒近產道口添,嗰陣最大個粒漲到9cm,不過我好彩,無痛過。依家縮返到3-4cm左右

別墅

bomi 發表於 21-2-18 00:54
我有三個肌瘤,有一粒近產道口添,嗰陣最大個粒漲到9cm,不過我好彩,無痛過。依家縮返到3-4cm左 ...

請問幾時先會縮番細?同埋大到幾週先唔會再大?
謝謝。

複式洋房

harmonycutecute 發表於 21-2-18 16:00
請問幾時先會縮番細?同埋大到幾週先唔會再大?
謝謝。

通常生完就會縮細。去到中後期就冇再大

大宅

Teapig 發表於 21-2-9 20:47

我第一胎16week痛,有個乒乓波size係小腹凸咗出嚟,個日係年30晚 0晨 我瞓緊覺痛到身體少少移動都移動晤到,因為我同99住佢比較迷信 我死忍難忍個種痛 最後我都忍晤到0晨3點入左急症 我依家駝緊第2胎 醫生話會再發生避晤到 by the way 我係好忍到痛嘅人嚟 我都痛到流左兩滴眼淚

大宅

膠紙bb 發表於 21-2-19 00:32
通常生完就會縮細。去到中後期就冇再大

20week左右會縮返細

大宅

clarissakwan 發表於 21-2-9 17:43
對上少少。

我係醫院住左5日 痾尿只可以滴滴仔 因為一發少少力已經痛到會縮返 住醫院期間 沖涼要老公幫我洗大腿-小腿 因為一彎腰就已經不能 連遞起隻腳著底褲都晤得 要老公幫我 我只可以拎高少少隻腳 ,係病床起身瞓低個人都要打直咁起 或打直咁瞓低 因為會比較無咁痛 ,好在病床上有一個手挽吊左落嚟,每次起身瞓低比我拎住手挽「瀉」力 ,我自己形容我個次肌瘤痛係痛過我開刀生仔

大宅

idy0722 發表於 21-2-19 10:45
我係醫院住左5日 痾尿只可以滴滴仔 因為一發少少力已經痛到會縮返 住醫院期間 沖涼要老公幫我洗大腿-小腿 ...

我早排係尾龍骨痛到拎唔隻腳,要老公幫手著褲,唔知同肌瘤有無關係呢?去左按摩之後又好返。

你係肌瘤痛到住院呀?

大宅

clarissakwan 發表於 21-2-19 16:29
我早排係尾龍骨痛到拎唔隻腳,要老公幫手著褲,唔知同肌瘤有無關係呢?去左按摩之後又好返。

你係肌瘤痛 ...

你依家幾週?個時我入醫院,醫生咁樣解釋比我聽
佢話多數肌瘤痛會發生係懷孕16-20週,因為肌瘤同BB一路爭緊我地嘅血,但係隨住bb一路長大,佢要血液需求會一路增加,最終bb係會爭血成功 ,肌瘤無血就會自然委縮
係呀,我係痛到連個身體有小許移動都劇痛,痛到喊左出嚟

大宅

idy0722 發表於 21-2-19 16:34
你依家幾週?個時我入醫院,醫生咁樣解釋比我聽
佢話多數肌瘤痛會發生係懷孕16-20週,因為肌瘤同BB一路爭 ...

我而家係第10週。仲有個零2個月,希望到時唔會好痛。醫生同我講,大多數都會爭鸁,有少數肌瘤贏,佢話一路mon住佢地。

複式洋房

回覆 Threeyear2020 的帖子

都係小心唔好食激素野同花膠燕窩雞精同埋有肌瘤會比較容易出血,而且有可以BB大個肌瘤跟住大、唔同位置令BB有機會落盤唔成功而開刀
產後出血機會大、我係公院生完要吊止血藥

大宅

thykokia 發表於 21-2-19 19:07
回覆 Threeyear2020 的帖子

都係小心唔好食激素野同花膠燕窩雞精同埋有肌瘤會比較容易出血,而且有可以BB ...

多謝你,呢啲我無食好耐,但我而家偶然食返雞,咁樣okay? 琴日見過普通科醫生,佢話懷孕中期可始大,而家有少少驚...

首頁

尾頁

跳至