6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

求救,BB差唔多1歲,之前一直由嫲嫲揍,因為嫲嫲唔想BB喊嘈住佢屋企人,夜晚一路同BB玩,深夜12點後甚至1~2點先瞓,要嫲嫲“奶抱搖揹拍un”多種方法先瞓。
唎2個月我自己揍返BB,我同老公係雙職,無可能同BB玩到深夜,而且對BB個腦都唔好,開始試10點比奶BB瞓床飲,但係飲完唔瞓,狂企起身玩甚至喊,晚晚都要喊2~3個鐘先瞓得著,我同老公咩方法都試過晒,“奶抱搖揹拍un”,瞓前播柔和音樂,比小被被佢攬,叫BB咪眼瞓覺,都無辦法令BB快D瞓覺,坊間流傳睡眠顧問嗰D唔理BB一陣再氹一陣再唔理一陣嗰D都唔得,每晚係都要喊2個鐘攰到瞓著為止,真係好痛苦!真係會想焗死佢然後自殺算數!
究竟仲有咩方法可以令BB容易D瞓覺?BB要到幾時先識得乖乖瞓覺?
唔好再sale我睡眠顧問,真係試咗2個月都唔得

大宅

佢最後嗰次小睡係幾點?會有影響㗎

別墅

bonbon926 發表於 21-2-14 11:53
佢最後嗰次小睡係幾點?會有影響㗎

佢慣咗個生理時鐘係瞓晚12朝10
通常12點食完粥仔,2點左右沖涼食奶瞓,瞓到3~4點,5點幾食粥仔,然後7點幾爸爸揹佢返屋企嗰時會瞓一陣,
試過提早到8點幾或9點幾比佢落床瞓,佢會當係晏覺咁瞓1個鐘就醒,然後嗰晚就唔知幾點先瞓得!
而家我哋固定10點比奶落床瞓,但每晚都要扭到12點幾先瞓著

禁止訪問

大宅

當係改正佢時差咁得唔得? 挨幾日辛苦D 糾正返生理時鐘

別墅

SugarBoo 發表於 21-2-14 21:03
當係改正佢時差咁得唔得? 挨幾日辛苦D 糾正返生理時鐘
就係想知點樣改正生理時鐘可以早d瞓

別墅

lamlam122 發表於 21-2-14 14:36

其實生理時鐘慣左要慢慢改嘅 係咪改得太快 佢未適應呀?
唔好再sale睡眠顧問,幾千蚊無非都係由佢喊幾個字再氹佢兩分鐘再由佢喊幾個字,試過唔得,有心幫人就喺度post出嚟,無需要pm

禁止訪問

男爵府

yuki... 發表於 21-2-14 22:26

咁首先要唔好朝早10點起身啦...
起碼每日都要7-8am 就叫醒佢,食玩瞓,4pm後不能再瞓,跟住到9pm 開始落床瞓。每日堅持要咁做,堅持再堅持。
嫲嫲用左1年時間令佢12-10,你都要預一段時間先令佢改到

大宅

同意樓上講
試下提早8點叫醒佢 佢係瞓開10個鐘 咁就夜晚10點俾佢瞓 6點後唔好俾佢瞓
慢慢試下丫

別墅

honeybid2 發表於 21-2-14 23:09
咁首先要唔好朝早10點起身啦...
起碼每日都要7-8am 就叫醒佢,食玩瞓,4pm後不能再瞓,跟住到9pm 開始落床 ...
最麻煩係我哋朝早6點要同佢換片起身揹去嫲嫲屋企,我哋要返工,去到嫲嫲屋企食奶再瞓過,咁應該夜晚幾點氹佢上床瞓?
夜晚我收工煮飯食飯得嚟都9點幾
所以先至10點放bb上床,但係總係要折磨2個鐘先瞓著

男爵府

yuki... 發表於 21-2-15 10:52
最麻煩係我哋朝早6點要同佢換片起身揹去嫲嫲屋企,我哋要返工,去到嫲嫲屋企食奶再瞓過,咁應該夜晚幾點氹 ...

唔知你有冇真係同睡眠顧問合作過定純粹用網上流傳佢地既方法。但大家叫你搵睡眠顧問係一片好意,我自己都用過而且係成功。我同睡眠顧問合作都用左超過十小時電話資詢+幾千字報告,唔係唔喺度post 出黎幫你,而係人地既方法真係唔係「喊幾個字再氹兩分鐘」咁簡單。睡眠顧問會因應你家庭既作息,你既期望等整過成個作息表,入睡方法,小睡時間,睡前儀式等等,夜間睡眠係一環扣一環,甚至幾點餵奶幾點沖涼都有幫助/ 影響。

男爵府

honeybid2 發表於 21-2-15 13:04
唔知你有冇真係同睡眠顧問合作過定純粹用網上流傳佢地既方法。但大家叫你搵睡眠顧問係一片好意,我自己都 ...

等於睇醫生一樣,你都想個醫生聽完你背景,前因後果,你意願等等,先幫你治療,而唔係一粒藥丸啱所有人。尤其是你小朋友睡眠問題都比較嚴重,得罪講句,如果睡眠顧問都幫唔到,呢度應該冇媽媽夠膽話自己專業過佢地。我自己係成功例子,買到既安寧唔好話幾千,幾萬我都覺得值。當然冇包生仔,睇醫生都冇話包醫好,但始終係your best chance to succeed。祝安寧。

子爵府

yuki... 發表於 21-2-14 09:40
求救,BB差唔多1歲,之前一直由嫲嫲揍,因為嫲嫲唔想BB喊嘈住佢屋企人,夜晚一路同BB玩,深夜12點後甚至1~2 ...

首先你要明白生理時鐘同習慣唔係一下就可以改變
嫲嫲用左10個月時間
你一黎就由12~2點改佢10點就上床訓有咩可能?
你話佢喊2小時就訓...因為夠鐘同累,所以佢咪訓

要幫bb改時間表,唔可能一下就咁大改變
你地大人一定預左要辛苦
每日堅持慢慢改早少少

我bb九個月,我都用左好多方法,心機去改佢時間表
佢由原本2點先訓...慢慢宜家改到11點
我係15分鐘咁改早,試幾日佢習慣左就再改早15分鐘

同埋要早啲起身7~8點到
另外,一定要放佢電,越放得多越好
最重要下午5~6點後唔好再比佢訓

當然情況一定會反覆
例如唔舒服…出牙仔等

大宅

yuki... 發表於 21-2-14 12:27
佢慣咗個生理時鐘係瞓晚12朝10
通常12點食完粥仔,2點左右沖涼食奶瞓,瞓到3~4點,5點幾食粥仔,然後 ...

7點呢轉小睡cut左佢

複式洋房

yuki... 發表於 21-2-15 10:52
最麻煩係我哋朝早6點要同佢換片起身揹去嫲嫲屋企,我哋要返工,去到嫲嫲屋企食奶再瞓過,咁應該夜晚幾點氹 ...

咁朝早六點醒左去嫲嫲度就要等到morning nap嘅時間先可以訓覺,佢一日nap幾多次同每次幾耐?

別墅

回覆 sellemother 的帖子

12點左右瞓,6點帶去嫲嫲屋企,8點會再瞓到11點,3點瞓1~2個鐘,7點半帶返屋企揹住瞓半個鐘,就到夜晚12點

大宅

yuki... 發表於 21-2-14 22:26

你去Google 大神到打adjusting baby jetlag 大把方法你揀嚟試

不過 睇你BB 作息 8-11am 果轉小睡似係link 咗做 night sleeping. 要推遲 最少起身3個鐘之後先再瞓啦

複式洋房

SugarBoo 發表於 21-2-15 21:36
你去Google 大神到打adjusting baby jetlag 大把方法你揀嚟試

不過 睇你BB 作息 8-11am 果轉小睡似係link ...

我贊成,bb將朝早個8-11以為仲係夜晚個覺。或者試下6點去嫲嫲度,之後等到九點幾先俾佢訓,唔可以訓太耐,大概1-2hr max之後活動到下午1-2pm再訓大概2個鐘,然後就冇得訓,到6-7pm就訓夜晚個覺。

水晶宮

yuki... 發表於 21-2-15 18:32
回覆 sellemother 的帖子

12點左右瞓,6點帶去嫲嫲屋企,8點會再瞓到11點,3點瞓1~2個鐘,7點半帶返屋企 ...

日頭瞓咁多,夜晚梗係唔瞓啦....
而且老人家係點湊㗎?有冇放電同佢玩同佢行,定坐喺度睇電視?
(淨睇你講嘅,似喺老人家屋企都係瞓醒就食,食完就瞓...)

首頁

尾頁

跳至