1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

小朋友兩歲幾,無兄弟姊妹
呢排拜年親友上黎我到
佢有時會唔肯分享玩具
有時人地玩緊,佢會搶走跑左去
話要收埋唔比人玩
話唔要分享
我會話佢唔應該搶,佢都肯去道歉
如果我同佢傾完佢都係堅決唔想分享
我會叫個小朋友羅d佢自己既玩具同佢交換玩
咁佢就會好樂意去share
但琴日甚至有小朋友坐佢張凳
佢竟然想推走人
但佢自己又唔係要坐
我馬上stop佢
同佢講完一輸道理,佢都知衰
肯去道歉
但都係唔想比人坐
但張凳係佢既
佢唔想比人坐又好似無乜問題
但我會覺得好唔好意思
已經日日洗腦sharing點好點好
我地係佢面前都成日身教
請問可以點教

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

親戚朋友來之前要預早同佢講話邊個今日來我哋屋企玩,叫佢預先預備好邊d玩具可以借比人玩或輪流一齊玩,又同佢講下次我地都會去其他人屋企,人哋都會一齊分享又借你冇嘅玩具比你玩。不斷強調大家分享一齊玩先開心,自己玩係冇咁好玩。

所有野要比佢有心理準備,突然冇左應該係會抗拒。

平時就多睇一齊分享玩具嘅故事本。佢有同人分享玩具或食物就大大咁讚賞。

侯爵府

janede1314 發表於 21-2-15 17:14
親戚朋友來之前要預早同佢講話邊個今日來我哋屋企玩,叫佢預先預備好邊d玩具可以借比人玩或輪流一齊玩,又 ...

請教下,如果就算傾好
佢臨場又發現個樣玩具唔捨得比人玩
我應該點好?
食物/同樣玩具有兩件
佢就好肯share
我次次都有大讚佢

男爵府

開心吸收勳章

yankiyan 發表於 21-2-15 18:34
請教下,如果就算傾好
佢臨場又發現個樣玩具唔捨得比人玩
我應該點好?

話想玩要同小朋友輪流玩。屋企有咁多玩具可以玩其他先。試吓沙漏或set 個時間制,話沙漏流晒/有嘟嘟響聲就要借比人玩,再流完下轉或嘟嘟聲響返就輪返自己

男爵府

yankiyan 發表於 21-2-15 14:37
小朋友兩歲幾,無兄弟姊妹
呢排拜年親友上黎我到
佢有時會唔肯分享玩具

我覺得張凳係佢既佢唔想share 又冇乜問題喎 始終咁細個又處於自我中心既階段,想佢做到大人咁既思考真係冇可能。如果張凳係佢既,第二個小朋友想坐需要問佢可唔可以坐。如果小朋友話唔可以,我覺得要尊重喎 有專家話你當小朋友既物品係你自己隻鑽戒咁就得。我放低唔代表你可以攞。你想攞可以問,但唔代表我一定要share。小朋友學懂保護自己物品,say no(或接受別人拒絕而唔搶),都係學習一部分。好快你小朋友就會想玩人地件玩具你就可以提議有求於人就要交換,同時保留人地say no 既權利... 好公平。
太博愛既小朋友返學會俾人「分享」晒啲文具都一樣煩

水晶宮

回覆樓主:

呢個topic (搶嘢/share 嘢/交換嘢)我到而家4歲幾都仲教緊。大部份時間都ok,但間中都係會搶,都係要教。所以你嗰個先得兩歲幾,唔使心急,慢慢啦。

侯爵府

janede1314 發表於 21-2-15 20:14
話想玩要同小朋友輪流玩。屋企有咁多玩具可以玩其他先。試吓沙漏或set 個時間制,話沙漏流晒/有嘟嘟響聲就 ...

有時set timer都肯
但有時見我set timer已大喊

侯爵府

honeybid2 發表於 21-2-15 20:49
我覺得張凳係佢既佢唔想share 又冇乜問題喎 始終咁細個又處於自我中心既階段,想佢做到大人咁既 ...

理論上的確應該係人地要坐前應該問佢
但實際上又好難實行
無理由人地上黎玩
要遂樣玩具問玩唔玩得

侯爵府

Nbs 發表於 21-2-15 22:22
呢個topic (搶嘢/share 嘢/交換嘢)我到而家4歲幾都仲教緊。大部份時間都ok,但間中都係會搶,都係要教。所 ...

係咪只有洗腦+身教+做到時大讚佢
等佢地慢慢習慣分享?

大宅

Nbs 發表於 21-2-15 22:22
呢個topic (搶嘢/share 嘢/交換嘢)我到而家4歲幾都仲教緊。大部份時間都ok,但間中都係會搶,都係要教。所 ...

我個3歲幾都重每日教緊⋯除咗食物肯share(佢唔好食)其餘就係唔俾人/搶人
我覺得如果佢自己手上得一件玩具,佢唔分享都好正常⋯佢都要學識點樣保護自己嘅物品

水晶宮

FilifalaW 發表於 21-2-15 23:36
我個3歲幾都重每日教緊⋯除咗食物肯share(佢唔好食)其餘就係唔俾人/搶人
我覺得如果佢自己手上 ...

我女通常係搶人哋嗰個...
唯有教佢人哋唔share 唔緊要可以玩第二樣,或者揾嘢去交換,要ask nicely.
佢嘅對象多數係表弟妹,呢一年無返學都好少同其他小朋友接觸了。佢知自己係大表姐,做到好榜樣我哋會讚下佢。

水晶宮

yankiyan 發表於 21-2-15 23:36
係咪只有洗腦+身教+做到時大讚佢
等佢地慢慢習慣分享?

係啊我哋都係講道理/讚佢好榜樣/set timer 輪流玩/繼續爭就收起無得玩etc etc。
因為通常係幾個表姊弟妹一齊玩,D 玩具其實係家中老人家的(去佢屋企玩),所以無話係邊個嘅,爭就收起無得玩...
另外之前有得返K1 時老師都有教,佢又係霸晒D 玩具,老師就罰佢要坐喺老師旁邊5分鐘無得玩。
我女好細時(兩歲左右)亦會推人唔俾人接近佢嘅嘢,一樣都係要時間不斷重複咁教,大大下就無咁惡喇。

侯爵府

Nbs 發表於 21-2-15 23:51

係啊我哋都係講道理/讚佢好榜樣/set timer 輪流玩/繼續爭就收起 ...

請問如果係人地上黎你屋企
但佢唔肯share佢d玩具
你會點處理?
我都希望復課後
佢社交多返會好d

水晶宮

yankiyan 發表於 21-2-16 00:24
請問如果係人地上黎你屋企
但佢唔肯share佢d玩具
你會點處理?

真係無試過朋友上嚟屋企玩
不過如果係表弟妹嚟我屋企玩(ie D 玩具係我女嘅),咁我都會叫佢要share要一齊玩,或交換/輪流玩,其實做法都係一樣。
我自己覺得啦,咁細個,教識咗佢sharing 先。我寧願佢係一個generous 的人。再大個D 先教佢分乜嘢share 得乜嘢要保護乜嘢要收埋... 不過我諗唔係個個家長係咁諗。

大宅

其實大人都會有自己野唔想分享,我覺得可以教2個小朋友排隊玩,唔好迫佢分享佢好想要既野比人,但就可以教佢地排隊玩

侯爵府

mamasoon 發表於 21-2-16 00:48
其實大人都會有自己野唔想分享,我覺得可以教2個小朋友排隊玩,唔好迫佢分享佢好想要既野比人,但就可以教 ...

想請問,排隊玩某程度上係咪都算係share?
有d野可能佢真係好鍾意
連輪流玩都唔制
有野同佢交換玩就ok

子爵府

我仔反而相反兩歲半,人地要咩就比
喺公園人哋拎佢滑板車/泡泡玩,佢就咁左人玩,自己走去玩其他嘢,想玩返都企喺到等人玩完先拎返,成日驚佢咁比人蝦,咩都冇所謂

複式洋房

Daisywong313 發表於 21-2-16 13:03
我仔反而相反兩歲半,人地要咩就比
喺公園人哋拎佢滑板車/泡泡玩,佢就咁左人玩,自己走去玩其他嘢,想 ...

同我仔差唔多,佢又係2歲半 仲要好主動拎自己玩具俾人玩 可能1歲果時我成日教佢分享...搞到之後見咩都要拎俾人玩先 自己就玩第2樣野
但係...佢好想玩果時都係會搶返黎既

男爵府

我B個個星期都會去6299同2個堂家姐玩 (4, 2, 1歲), 小朋友個個都係 "隔離飯香" , 佢地2姐妹本身有好多不同類型既玩具, 有D玩到睇到都唔會去玩. 我B一去到就咩玩具都覺得好新奇, 就去玩. 咁就引發爭奪戰. 大家同時都覺得呢D "塵封"既玩具好吸引. 我就只有一個方式, 就係同佢地一齊數10下 (睇係咩玩具去調較數幾多下) 未有得玩既2個就好有興趣同我一齊數. 夠鐘大家就要玩緊果個小朋友起身/ 讓出玩具, 如果唔肯. 下一round 無佢份, 罰停一次.
開頭係有D唔順. 因為佢地未必明你做緊咩. 不過做多幾次, 玩多幾次. 佢地就知..2姐妹會開始 share D 玩具輪住玩. 同埋明白人地拎左去玩, 唔代表自己會永遠無左件玩具

大宅

yankiyan 發表於 21-2-16 01:18
想請問,排隊玩某程度上係咪都算係share?
有d野可能佢真係好鍾意
連輪流玩都唔制

排隊係秩序,我覺得起碼比人覺得個小朋友有規矩,如果佢只係某啲野唔分享而唔係樣樣都唔肯,我覺得無問題,唔洗迫佢分享比人,我會叫啲小朋友排隊等佢玩完先到佢

首頁

尾頁

跳至