家庭理財

跳至
[金融投資] 持貨能力有幾強?  

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

聽到專家講持貨能力,有感而發……

我持貨能力長,但賺錢能力弱,以下股票已持有十三四年,但依然一潭死水…

857 - 19.9
2628 - 48.5
3988 - 4.68
3328 - 14.28
939 - 7.3

持貨能力強,都要懂操作,以為超長缐投資可追回,諗要發夢先可完成!(當年真係諗住長缐投資架!但這些股價,除左939和3988有機回家鄕,其他等到天荒地老都可能等唔到

伯爵府

cpmummy 發表於 21-2-24 15:18

我持貨能力長,但賺錢能力弱,以下股票已持有十三四年,但依然一潭死水 ...

頭2隻已經蝕入肉,陰公!
唯有睇下可唔可以喺其他賺返。
利申:除了3328,其他都有買賣過。
2628係蝕錢換馬其他賺返。

大宅

減齡達人勳章 食得好勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

內銀有息收,長遠而言算賺,係蝕時間啫。

伯爵府

sk2sk2 發表於 21-2-24 15:57

時間就係金錢!
我均價$2.80入嘅3988,坐左大半年,而家都仲係家鄉門口徘徊緊。

適當嘅時候換馬可能已經賺返,當然,幾時才是適當嘅時候、換咩馬又係另一個課題。

伯爵府

babe13E 發表於 21-2-24 15:33

2628係蝕錢換馬其他賺返。 me too

伯爵府

佢買入價可能得3厘左右

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

壯士要識斷臂! 頭嗰隻有耐未返到, 我早幾日入左,樓主不如趁機換碼! 我都有巴巴,平均價245, 我睇長線佢應該ok!

大宅

回覆 cpmummy 的帖子

原來857以前咁高價架, 好慘, 蝕好多.

大宅

cpmummy 發表於 21-2-24 15:18

我持貨能力長,但賺錢能力弱,以下股票已持有十三四年,但依然一潭死水 ...

全部摸頂入,好犀利,等三四十年,有可能去返你個買入價嘅。

男爵府

babe13E 發表於 21-2-24 15:33

係,頭兩隻蝕到入肉,令我驚左依兩隻股票
都有賺過嘅,如762和5仔咁
最經典係762,唔記得最後係$17-18賣,賣左好彩冇入番,但賺果D唔夠蝕果D大份

男爵府

息其實唔係好多,印象中試過冇派息

男爵府

claudialuk2011 發表於 21-2-24 16:25
佢買入價可能得3厘左右

係呀,價高息低,扣10%稅加手績費,攞番好少錢

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

Gorgor0612 發表於 21-2-24 16:37
壯士要識斷臂! 頭嗰隻有耐未返到, 我早幾日入左,樓主不如趁機換碼! 我都有巴巴,平均價245, 我睇長線佢應 ...

唔旘換咩先可賺番,上面提過的股票,全數至今只值當年的投資總額的兩三成(幾萬)即蝕了七八成。現在唯有鬥長命

巴巴我有,早排見佢上260-270已賣部份,但仲有多手均價差不多$280, 當繼績持有

男爵府

VV8166 發表於 21-2-24 16:53
回覆 cpmummy 的帖子

原來857以前咁高價架, 好慘, 蝕好多.

2007年跌得好急,兩個月內跌了五成,好慘痛的教訓,但到而家都冇學"精"到

男爵府

yiszwa 發表於 21-2-24 17:07
全部摸頂入,好犀利,等三四十年,有可能去返你個買入價嘅。

當時唔知摸頂,時間過左先知係頂位,好似1211,早排個個都叫入,睇圖係好好,點知會大插,咁有人會同你講持有的就繼績持有,優質股長遠都會升,咁聽左又繼績等,等下三年,等下又三年,可能要等到我有曾孫先番本

男爵府

opclk99 發表於 21-2-24 18:48
唔係抽水,依d位..聞者傷心 聽者流淚

頂住呀流主,

如果平均全數蝕三成,我會走架啦,唔會再等

珍珠宮

cpmummy 發表於 21-2-24 19:16
2007年跌得好急,兩個月內跌了五成,好慘痛的教訓,但到而家都冇學"精"到
...

我都經歷過,雷曼爆煲個時,真係好傷,我識幾個從此唔買股票,我都冇買10幾年,舊年冇野做又得閒先買返

珍珠宮

cpmummy 發表於 21-2-24 19:24
當時唔知摸頂,時間過左先知係頂位,好似1211,早排個個都叫入,睇圖係好好,點知會大插,咁有人會同你講 ...

當時吹2628吹到十拿9穩會變紅底股咁
隻神華又係
我隻2628均價36蚊,仲係度,睇到就

男爵府

waic 發表於 21-2-24 19:28
我都經歷過,雷曼爆煲個時,真係好傷,我識幾個從此唔買股票,我都冇買10幾年,舊年冇野做又得閒先買返
...

我差唔多,十幾年來只搵位放股票,但就冇買番,因幾隻股票都輸得太慘
我都係上年先開始買番,成日放無薪假,得閒先開始睇番股票,望左好耐先開始買,但一買又坐艇

首頁

尾頁

跳至