懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

全個孕期前後試左4個牌子既滴雞精,有好有唔好,當然亦有平有貴,
想同大家做個滴雞精小比較分享,比JM們參考揾到最適合自己既滴雞精。
四款飲過的滴雞精有王X、田X香、老X珍熬雞精同白X氏萃雞精,全部都係台灣制。會以排名的方式+原因分享,就算排名最後都未必唔好,只係對比就會有先後之分。
四款滴雞精比較:1個人對產品功效的感覺
最有效:田X香>王X>老X珍>白X氏

因爲體質比較燥熱,一開始都怕會燥。由飲左朋友送左田X香既兩盒杜仲滴雞精同無藥材滴雞精之後,感覺幾良好,會精神,同好似有小小幫到腰痠。發現其實無想象中咁燥,開始自己買左王X同老X珍試,兩款都有輕輕提神感覺,隔日飲都有微微燥,便便比較乾硬,但如果一星期一包就無事。而且老X珍果款,最細包,而且口感比較肥,可能因爲有豬肉?最後試99送既老X珍,都係新出,感覺無咩特別,提神功效相對前三款低。

四款滴雞精比較:2價錢 在萬寧、屈臣氏買無藥材常溫比較
最平:田X香<王X<白X氏<老X珍

最平係田X香,一盒$198(60mlx4包)每ml 0.82
第二係王X,一盒$498(60mlx10包) 每ml $0.83
次貴係白X氏,一盒$338 (50mlx6包) 每ml0.88
最貴係老X珍,一盒$198(42mlx4包)每ml1.18

四款滴雞精比較:3味道 - 主要以濃、腥同油膩比較
最好味:白X氏>田X香>老X珍>王X

白X氏最濃淡適中,喜歡清淡的人應該最喜歡,亦不油膩,唯飲完沒有膠原蛋白的黏感,一包只有50ml,如果多番小小就好了。田X香比白X氏濃小小,但炭火燉滴令滴雞精非常有精華的味道,不油膩,飲完會有膠原蛋,似食完花膠的黏感。老X珍都香,但飲落份量太小,比白X氏更小,只有42ml,一啖就飲完。最後王X係唯一一款有腥味,亦係唯一一款無飲完一盒的產品,實在飲唔到。無論用微波爐叮定係熱水加熱都唔好飲。建議大家唔好用熱水座熱,根據經驗叮同蒸先夠熱,會好飲好多。

大宅

分享得好詳盡啊,幾中肯。正準備買,謝謝樓主分享

別墅

飲過王朝同田原香x2,描述都同我用後感差不多。田原香幾好飲,王朝係腥。

公爵府

牛年勳章

幾中肯

大宅

2021勳章

多謝分享!

男爵府

2021勳章

mandychan92 發表於 21-3-9 17:18
全個孕期前後試左4個牌子既滴雞精,有好有唔好,當然亦有平有貴,
想同大家做個滴雞精小比較分享 ...

我覺得佘仁生都腥

別墅

想問下懷孕5-6 週有小小流啡,飲滴雞精有冇幫助安胎?

複式洋房

同感
飲過其中三款 同意

複式洋房

回覆 Kelly0v0 的帖子

之前孕後期有早產風險飲過杜仲安胎
你可以去問一問初期

大宅

飲過田原香 幾好飲

別墅

除白蘭士,我隻隻都飲過,田原香較淡口,個人喜歡老x珍,你找台灣代購便40%!但我日日飲左幾個月養身,只是增塝了,沒有特別覺得是否精神左

大宅

baby888baby 發表於 21-5-12 22:49
除白蘭士,我隻隻都飲過,田原香較淡口,個人喜歡老x珍,你找台灣代購便40%!但我日日飲左幾個月養身,只是 ...

有冇台灣代購介紹?唔該晒!

別墅

回覆 apple_mylove 的帖子

有趣嘅發現:以 HK$357 價格出售嘅 現貨 老協珍 熬雞精 14包 純雞口味 官方正貨 懷孕 坐月 調養身體 徐若瑄代言 台灣 熬雞精 滴雞精 https://carousell.app.link/vx8Yderwhgb
colorpurchase <=seller 我一般三日內收到
佢都有售田原香,都便好多!

男爵府

牛年勳章 2021勳章

飲過老協珍,味道係ok。
但之後先留意原來有豬又加水,寧願自家煲湯或者買反田原x或白蘭x

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊