懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下第一次去醫生度會有個懷孕證明,
之後排政府第一次產檢後,係咪會有個準確啲既預產期日子?

大宅

2021勳章

siuchiii 發表於 21-3-14 20:00
...

懷孕證明已有用LMP計算既預產期

男爵府

2021勳章

...

要準確就要照,但政府係唔會照,唔會「更準確」

男爵府

2021勳章

...

如果樓主第一次睇既係有經驗和醫德既婦產科醫生,應該會根據樓主既胎兒超聲波睇到既尺寸,再參考樓主既最後經期加排卵期(如有驗到),比個準備既預產期你。

我在第11週去政府醫院產檢(冇得照,同埋之前已去了私家婦產科醫生檢查了兩次),政府醫院既姑娘/助產士只用28日周期比個預產期。也有朋友話有d會問排卵期幾時,然後計個預產期。
到我第二次去政府醫院(18週,已經做咗Oscar,聽驗血、Oscar報告和約之後檢查和飲糖水期),有得初次見醫生,話佢知周期不是廿八日,個好green既醫生話相差不足一星期,唔會更改。

有經驗比較下,政府醫生比個預產期不夠私家婦產科醫生準確。

男爵府

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我第一次政府產檢係度頸皮, 所以有照超聲波.
之前都有私家照過幾次, 有帶私家超聲波相去政府.
我一直以來預產期都冇轉 (用LMP計, 私家照話size match到唔駛改, 政府都係咁講, 就算有差別都係幾日, 私家都話唔駛郁).

複式洋房

ASP2019 發表於 21-3-14 23:21

如果樓主第一次睇既係有經驗和醫德既婦產科醫生,應該會根 ...

好詳細,明白晒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊