跳至

首頁

尾頁

男爵府

本身是citizen
下年中四,傳統英中,中文差,英文好 ,理科好, 担心升中四選不到最愛的理科,又担心DSE中文越来越難,中文不合格連大學冇得申請。
返澳洲重讀中三,適應後,上高中?
還是考完DSE才去申請澳洲大學?
Citizen入澳洲大學冇foundation 讀?用DSE results考Year 1?
如果返去,我要陪讀,做太空人。
請問下大家意見。thanks.

男爵府

jojobbmum 發表於 21-3-16 09:22
本身是citizen
下年中四,傳統英中,中文差,英文好 ,理科好, 担心升中四選不到最愛的理科,又担心DSE中文 ...

2022年2月返去讀Y10 (中四),我喺澳洲讀過Y10, 好鬼淺!

返去讀boarding school, 阿媽唔駛返去陪讀。「港孩」屋企人試過,阿媽過去陪讀考級尾,之後讀boarding 可以追到級頭入大學神科。因為阿媽唔識教,boarding 有tutor 補習兼教好「港孩」。

只係放假過去陪或叫佢返嚟。最好果邊搵到guardian (如果有親戚朋友做到最好) ; 如果無叫學校幫手搵,尤其因疫情,有乜風吹草動返唔到嚟或過唔到去,都有人照應。

Citizen 可以full fee paying 讀大學(識有citizen full fee paying). 詳細資料你自己要再check.

男爵府

回覆 Activehealth 的帖子

Good Advice

Thanks for your information.

別墅

回覆 jojobbmum 的帖子

這是Univerisity of Sydney overseas qualification 收分表。可以用來參考。
https://www.sydney.edu.au/content/dam/corporate/documents/study/how-to-apply/admission-scores-overseas-qualifications-domestic-students.pdf

男爵府

micky2000 發表於 21-3-23 17:08
回覆 jojobbmum 的帖子

這是Univerisity of Sydney overseas qualification 收分表。可以用來參考。

thanks

複式洋房

想請教如果係英國讀緊boarding school Y10, 將來會係澳洲讀大學,請問應該幾時由英國轉去澳洲讀書比較好呢?如讀完GCSE可以點樣銜接澳洲大學?還是要係澳洲讀一年Y12考大學?定係Y11轉去澳洲讀中學?謝謝

男爵府

Zebraa 發表於 21-3-27 01:10
想請教如果係英國讀緊boarding school Y10, 將來會係澳洲讀大學,請問應該幾時由英國轉去澳洲讀書比較好呢? ...

孩子是澳洲PR/公民嗎?還是International student?

PR/公民返去讀Y11/12, 入大學申請Commonwealth supported place (CSP) 讀大學有政府資助。或英國考完GCE A-level 才返澳,用GCE 成績報CSP.

Y11/12 係一個兩年制課程,唔可以淨讀Y12.

Internetional student 去澳洲讀Y11/12,大學foundation,或考完GCE 正去都可以,橫掂無CSP。但通常foundation較易入大學。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Activehealth 發表於 21-3-19 07:55

2022年2月返去讀Y10 (中四),我喺澳洲讀過Y10, 好鬼 ...

即在hk讀完F4返去讀year 11? Thx.

男爵府

Fishqqma 發表於 21-6-6 20:56
即在hk讀完F4返去讀year 11? Thx.

讀完F4去澳洲讀Year 10, 讀咗一個semester 後學校俾我跳升Year 11 second semester.

子爵府

回覆樓主:

去澳洲讀High School 上大學好d
用香港DSE成績考USYD要求會高d
係未夠18歲要監護人果到麻煩
如果有親戚幫你做監護人會易好多

複式洋房

Zebraa 發表於 21-3-27 01:10
想請教如果係英國讀緊boarding school Y10, 將來會係澳洲讀大學,請問應該幾時由英國轉去澳洲讀書比較好呢? ...

我两個仔澳洲公民,英國讀完5年boarding school才申報澳洲大學。用A level的predicted grade申請Sydney U 都收左。方法是要跟正常local student系統申請,填完application 就直接寫信比大學,如果你的IGCSE 成績及 A level 的predicted grade成績比大學入學要求高、他們會當special case咁跟進。Sydney U是可以接受predicted grade的,不用等8月A level真正成績出來,好處是不用同local student 一齊爭(我們是排local那一條線,比international student競賽爭大的), 可以提早在4、5月就知結果,作為back up了。但這方法只適用於Sydney U。另外UNSW好像有一些科目也可以的,他改了一年有幾個入學日子,也可以查詢一下。其他大學我沒有研究。

大宅

請教一下,PR或Citizen喺香港讀完中學先報澳洲嘅大學,唔可以報CSP位嘅咩?

男爵府

luplup 發表於 21-7-24 18:24

請教一下,PR或Citizen喺香港讀完中學先報澳洲嘅大學,唔可以報CSP位嘅咩? ...

當然可以。

但CSP 位分數要求比full fee paying 位高(無聯邦政府資助,通常俾foreign students)。

有啲PR/ citizen (無論香港或澳洲讀中學),會報full fee paying 位,因為唔夠分入同一科CSP位,寧願俾貴學費。

大宅

唔該晒🙏🏻

男爵府

如果係公民,香港讀中學返去澳洲讀大學,不能申請CS P?thanks

男爵府

ysy87 發表於 21-10-5 07:53

如果係公民,香港讀中學返去澳洲讀大學,不能申請CS P?thanks ...

公民就算香港讀中學,都可以申請CSP位

ysy87    發表於 21-10-8 07:46

複式洋房

我想請教係香港讀完中學考完公開試,再報澳洲大學。

澳洲大學係3月開學,同香港大學淨半年。

我睇過資料通常要1月先知有冇offer,如果香港有大學收,但未知澳洲有冇offer,係咪可以讀住先,邊讀邊等。

還是如果香港有大學收,可以申請defer 1年先決定讀唔讀呢?

如果有香港offer,決定邊讀邊等時,報澳洲大學時,要唔要報係香港讀緊大學,還是只填中學公開試成績就夠啦!

想請教過來人俾些意見,謝謝!

男爵府

Doree20 發表於 22-3-25 14:08

我想請教係香港讀完中學考完公開試,再報澳洲大學。

啲大學最憎學生讀讀吓唔讀,因為會嘥咗個學位,學位俾人罷住唔讀,原本想入嘅學生又入唔到,尤其開咗學讀咗幾個月就走人果啲。

聽講話會backlist 個學生,之後唔會收讀post grad;甚至會影響埋對呢間原屬中學嘅印象,累埋師弟妹。

其實澳洲大學好簡單,除非報特別科目如音樂、藝術等要睇portfolio/interview 外;或醫療科目要特別考試/interview外。澳洲通常只睇成績,只要符合所須科目requirements+夠分數就收。

俾如U Syd 物理治療2022 International students 收DSE 25, 通常+2分就係guarantee entry; 再加IELTS overall minimum 7 and each band minimum 7 就入硬。

所以基本上DSE放咗榜,就知澳洲大學入唔入。

續下頁…

男爵府

Activehealth 發表於 22-3-25 14:36
啲大學最憎學生讀讀吓唔讀,因為會嘥咗個學位,學位俾人罷住唔讀,原本想入嘅學生又入唔到,尤其開咗學讀 ...

如果真係諗住讀香港大學幾個月就去澳洲讀(唔贊成,因為好唔ethical), 就奉勸你千祈唔好報香港大學成績,俾澳洲大學知道盞影響印象。

其實考完DSE咁辛苦,有6個月時間澳洲正開學,點解唔放half a gap year?搵吓暑假工、做義工、去吓旅行(希望到時飛到),或乜都唔做唞吓都幾好!

唔駛吓吓chur 咁盡,人大咗真係完全放暑假嘅機會越來越小,要好好珍惜!

複式洋房

謝謝你的意見。只係擔心澳洲哪邊唔收,所以諗住報埋香港。
出咗result會認真考慮在哪裡讀。
請問用domestic student 身份有沒有guarantee entry?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊