婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

照肝位置時無意照倒肺有o.4cm陰影,之後醫院建議照一次肺CT,報告話有幾粒陰影開頭o.4cm位置照倒0.8cm(三個月變大一倍會系最差嘅野嗎?)會唔會系當初照肝位置系無意發現肺,之後系重點照一次肺會唔會系機嘅角度問題政府醫生講啲嘢講左等於冇講,好擔心⋯
同埋想睇專科醫生徵求多啲意見有冇好介紹thx

子爵府

回覆 Cocowong116 的帖子

睇吓有無人可以介紹一個胸肺科專科醫生問問意見,可能要入院抽針化驗

大宅

你睇政府邊一科?下次覆診係幾時?叫政府醫生比referral letter 你去出面照PET/MRI, 有折.
通常心胸肺科醫生會要求你有報告先去約見

複式洋房

pigmei 發表於 21-3-17 16:36

睇吓有無人可以介紹一個胸肺科專科醫生問問意見,可能要入院抽針化驗 ...

醫院就話太細抽唔倒組織化驗

複式洋房

Genini_kwok 發表於 21-3-17 21:53

你睇政府邊一科?下次覆診係幾時?叫政府醫生比referral letter 你去出面照PET/M ...

明白,我第一次照喺政府醫院,第二次照左就系大了一倍諗系諗住拎第二次照報告去搵專科醫生,但原來都唔平

子爵府

Cocowong116 發表於 21-3-17 23:40
醫院就話太細抽唔倒組織化驗

搵一個專科睇一次,申請醫健通,私家醫生都會睇到你在政府的報告,點都睇一次,私家醫生有機會抽到,睇一次診金應該都係幾百蚊

複式洋房

pigmei 發表於 21-3-18 09:16
搵一個專科睇一次,申請醫健通,私家醫生都會睇到你在政府的報告,點都睇一次,私家醫生有機會抽到,睇一次診金 ...

嗯嗯~我都諗住搵專科講解下,但知唔知系咪所有私家都可以申請倒醫健通的?

子爵府

Cocowong116 發表於 21-3-18 21:37
嗯嗯~我都諗住搵專科講解下,但知唔知系咪所有私家都可以申請倒醫健通的?
...

醫健通係由你自己申請的,申請左私家醫生就睇到你在政府的病曆

首頁

尾頁

跳至