自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醫管局將調整護士學校課程 由3年變4年制 資歷、學費齊升級 https://www.hk01.com/article/601626?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

補充: 醫管局新聞稿

醫院管理局護士學校與明愛專上學院協作護理學專業課程醫院管理局(醫管局)進一步提升現時其三間護士學校護理課程的專業和學術水平,今年開始會與明愛專上學院合作推出護理學專業課程協作計劃,學生完成四年課程後,可獲得護理學專業文憑。學生完成第五年課程,則可獲健康科學榮譽學士(護理學專業)學位。醫管局總監(聯網服務)楊諦岡醫生出席與明愛專上學院的簽署協作計劃儀式時表示,今次協作是醫管局護士學校發展的重要里程碑,將提升由現時資歷級別四的護理學高級文憑至資歷級別五的護理學專業文憑,不僅提升現時醫管局三間護士學校的護理學術水平,更能配合醫管局提供市民優質醫療服務質素的承諾。楊醫生又讚揚明愛專上學院的師資優越出眾,期望協作計劃可以為公立醫院培育更多優秀的護理人才,照顧市民健康的需要。醫管局三間護士學校一直提供三年制的護理學高級文憑課程,今年開始的協作計劃將課程增至四年,完成後學生可獲護理學專業文憑,等同學位的資歷級別,再進修一年便可獲健康科學榮譽學士(護理學專業)學士學位的資歷,更能配合希望持續進修的學生。明愛專上學院校長麥建華博士在簽約儀式上稱,他很高興可以與醫管局轄下的護士學校合作,為護理專業文憑課程提供協作教學。隨着護理人員需求的不斷增長,今次協作計劃為學生的職業發展提供更完善及更早的準備。醫管局總護理行政經理潘恩榮深信協作計劃可以吸引更多有潛質的年輕人投身護理專業路上發展,預計每年可培訓 300 名註冊護士,以持續紓緩公立醫院現時護理員工的工作壓力。潘恩榮表示,協作計劃可令醫管局護士學校與明愛專上學院保持學術和專業交流,提高教學質素,例如模擬培訓加強學習成效,充分發揮醫管局的臨床專業,以及明愛專上學院的學術理念與先進教學設施。現時醫管局三間護士學校分別位於明愛醫院、伊利沙伯醫院和屯門醫院。

公爵府

2024年龍年勳章

1314625 發表於 21-3-19 21:45
醫管局將調整護士學校課程 由3年變4年制 資歷、學費齊升級 https://www.hk01.com/article/601626?utm_sou ...
多左一年好好地學吓南丁格爾精神,清走黑醫護!

水晶宮

平平無奇2 發表於 21-3-19 22:58
多左一年好好地學吓南丁格爾精神,清走黑醫護!

咁又唔好太政治化,各行各業都有好人壞人,香港已被分化,再分下去,對大家都無好處。

男爵府

1314625 發表於 21-3-20 07:20
咁又唔好太政治化,各行各業都有好人壞人,香港已被分化,再分下去,對大家都無好處。
...

好認同!而家嘅香港已經變唔番以前甘,無論企邊面都好,只希望唔好再將所有嘢分唒兩邊

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

Vickymak2003 發表於 21-3-20 07:36
好認同!而家嘅香港已經變唔番以前甘,無論企邊面都好,只希望唔好再將所有嘢分唒兩邊
...

是的

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

8萬加到13萬好貴

公爵府

2024年龍年勳章

...
唔通個社會就應該縱容啞忍班黑醫護政治化晒成個醫療系統咩?

公爵府

1314625 發表於 21-3-19 21:45
醫管局將調整護士學校課程 由3年變4年制 資歷、學費齊升級 https://www.hk01.com/article/601626?utm_sou ...

大學本科好似一向都入係四年制
未3-3-4 之前

公爵府

囍 發表於 21-3-20 08:22
8萬加到13萬好貴

4年13萬吾貴啦,大約3萬一年,教資會大學位都要4萬2千元一年。

珍珠宮

lilysun123 發表於 21-3-20 11:03
4年13萬吾貴啦,大約3萬一年,教資會大學位都要4萬2千元一年。

每月2000幾,對比返個人工,微不足道

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

...
直頭係
經常唯恐天下不亂
好心出小句聲

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

知道讀得好辛苦

不知多一年會否無咁緊逼?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Ol0314 發表於 21-3-20 09:23

大學本科好似一向都入係四年制

x2
大學改左4年制好耐啦

伯爵府

平平無奇2 發表於 21-3-20 08:52
唔通個社會就應該縱容啞忍班黑醫護政治化晒成個醫療系統咩?

係你自己思想立場先行, 你去醫院見到有幾多黑醫護??
你試下撞車, 醫護救唔救你?

男爵府

大學護理係5年。

侯爵府

牛年勳章

...

認同

公爵府

mlcbb 發表於 21-3-20 11:38

我相信仲有好多正常嘅醫護,亦唔鍾意將所有嘢政治化,但我真係認識藍營人士,入院受到極差待遇,搞到要轉醫院,嗰啲真係完全冇職業道德!

公爵府

2024年龍年勳章

你睇吓17樓。我信嫁!你都見到班友又罷工、又貼到成間醫院啲死人符,你話佢哋好中立,你天真可愛囉

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

原來而家護校要學費

琥珀宮

畀面勳章

咁罷工醫人個班又係咪立場行先呀!?

首頁

尾頁

跳至