1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔14個月,日頭係小天使完全唔扭計, 但晚上仲未可以一覺訓天光, 容易入睡10點前訓著, 但每晚第一次大概1-2am會大叫,仍然合眼,有時行去拍拍下佢佢就收聲繼續訓,第二次可能係3am, 跟住4am,然後可以訓到早上8點~試過想由佢叫下收聲,點知會愈叫愈嬲愈炆踢晒腿咁, 然後太炆就會開眼真係醒,醒左就麻煩要氹佢訓返~ 好想知究竟佢仲未懂自行入睡定係點,有冇咩可以幫到佢呢? 又唔想食珍珠末個d~

水晶宮

回覆樓主:

夜驚
或者發夢

珍珠未試下

男爵府

Coollaalaa 發表於 21-3-24 00:48
仔仔14個月,日頭係小天使完全唔扭計, 但晚上仲未可以一覺訓天光, 容易入睡10點前訓著, 但每晚第一次大 ...

似唔識接睡。

別墅

我b都係咁,通常飲奶瞓著,夜晚好多胃氣頂住就會扭,呠一聲放咗個屁就會瞓返,但係如果放唔出瞓一陣又扭

大宅

可能發惡夢

大宅

yuki... 發表於 21-3-24 13:03
我b都係咁,通常飲奶瞓著,夜晚好多胃氣頂住就會扭,呠一聲放咗個屁就會瞓返,但係如果放唔出瞓一陣又扭 ...

係呀,有時伸一輪懶腰就呠一聲放個屁! 佢都係飲完奶直接訓架,唔通要改呢個習慣? 但飲完飽飽又好訓d喎

大宅

Kaaty 發表於 21-3-24 13:06
可能發惡夢

有時都似呀, 佢一路合眼就狂喊, 喊得犀利我打直抱佢叫醒佢,反而即刻唔喊,發惡夢傻咪冇得幫? 佢日頭成日笑到卡卡聲(emoji)

大宅

李露眉 發表於 21-3-24 06:51
夜驚
或者發夢

如果再係咁都可能要放棄我既堅持唔食,要比佢試下了, 通常點食? 臨訓前食嗎?

大宅

honeybid2 發表於 21-3-24 12:22
似唔識接睡。

我都有諗呢個原因, 但如果唔識接睡通常d人教係由佢喊,喊到攰自己會訓,但佢係愈喊你唔理佢佢索性成個人企起身醒晒! 仲大獲

男爵府

Coollaalaa 發表於 21-3-24 14:55
我都有諗呢個原因, 但如果唔識接睡通常d人教係由佢喊,喊到攰自己會訓,但佢係愈喊你唔理佢佢索性成個人 ...

係呀,喊完個人醒晒點瞓,試過由佢係可以喊成個鐘,好難恨心由佢,仲要嘈到隔離屋超唔好意思

男爵府

Coollaalaa 發表於 21-3-24 14:55
我都有諗呢個原因, 但如果唔識接睡通常d人教係由佢喊,喊到攰自己會訓,但佢係愈喊你唔理佢佢索性成個人 ...

喊係一個學習過程,因為本身有人拍拍佢瞓到而家冇,梗係想要返人拍拍。但如果有心教/ 改既話其實喊只係短時間,幾晚至幾星期就會改變到個習慣,你換黎係長遠既安寧。第一晚可能喊2個鐘,第二晚就會喊一個鐘,到第五晚只係喊2分鐘...

大宅

北島 發表於 21-3-24 17:43
係呀,喊完個人醒晒點瞓,試過由佢係可以喊成個鐘,好難恨心由佢,仲要嘈到隔離屋超唔好意思
...

係呀,真係好難忍心。 嘈到隔離屋都真係唔好意思,隔離心諗多得你唔少(emoji)以為虐兒案都似(emoji)~ 咁你個次最後由佢喊左一個鐘之後有冇好轉呀?

大宅

honeybid2 發表於 21-3-24 18:11
喊係一個學習過程,因為本身有人拍拍佢瞓到而家冇,梗係想要返人拍拍。但如果有心教/ 改既話其實喊只係短 ...

是的,我都明白呢個道理,但要由佢喊1-2 小時真係唔係人人得, 我明白呢件事需要一點決心~ 我都聽過睡眠專家個類課程其實都係類似叫你由佢喊, 我就係知道自己未必做得到所以冇去上堂(emoji)那種喊聲真係好淒涼(emoji)

男爵府

Coollaalaa 發表於 21-3-24 18:50
係呀,真係好難忍心。 嘈到隔離屋都真係唔好意思,隔離心諗多得你唔少(emoji)以為虐兒案都似(emoji)~ 咁 ...

喊到聲都沙埋,睇到佢好攰半開合眼咁,都係忍唔住抱一陣等佢瞓著再放床,喊過個次之後,我都冇再由佢喊咁耐,都係抱下拍下佢,過一排又冇事

男爵府

Coollaalaa 發表於 21-3-24 18:53
是的,我都明白呢個道理,但要由佢喊1-2 小時真係唔係人人得, 我明白呢件事需要一點決心~ 我都聽過睡眠 ...

係,當然每人選擇唔同。但睡眠專家講過,其實唔係BB唔識瞓,係大人冇放手俾佢練習。其實個training 係train 大人唔係小朋友。我女喊左3晚,換來全家以後安寧,係舊年最美好既事。希望你都搵到自己方法。

大宅

honeybid2 發表於 21-3-24 20:33
係,當然每人選擇唔同。但睡眠專家講過,其實唔係BB唔識瞓,係大人冇放手俾佢練習。其實個training 係trai ...

你好叻呀! 其實講得啱,真係訓練大人(emoji)我會努力(emoji)

大宅

北島 發表於 21-3-24 19:14
喊到聲都沙埋,睇到佢好攰半開合眼咁,都係忍唔住抱一陣等佢瞓著再放床,喊過個次之後,我都冇再由佢喊咁 ...

係呀,喊到聲都沙埋聲都拆埋個下真係心痛死(emoji)佢仲要dum晒死,腳撐撐咁,陰功豬, 我諗我都係忍唔到

首頁

尾頁

跳至