論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問下大家點對工人姐姐?

1) 你們晚餐會不會比工人同枱食飯?2) 每日安排我工作做哂,會不會比工人姐姐坐或瞓一陣?
3) 初到步工人姐姐的車馬費,大家會不會比佢?
4) 會不會同工人姐姐一齊去買定5日餸?
5) 餸菜款式會不會由工人姐姐自己決定?

男爵府

1) 通常工人鍾意自己係廚房食,我個個因為要餵小朋友,小朋友食完後佢就入廚房食
2) 佢地自己識揾時間休息。我個小朋友午睡一定要有人睡在旁,所以我焗住比佢訓兩粒鐘
3) 如果你想佢幫手拎野就一齊去,不然的話我都自己買,可以避免佢打斧頭同買下欄嘢
4) 最好自己決定菜式,除非你肯定佢煮野好叻

男爵府

回覆 Kennedyjason 的帖子

漏左一點,當然不會比車馬費佢。

大宅

Kennedyjason 發表於 21-3-30 12:51

1) 你們晚餐會不會比工人同枱食飯?2) 每日安排我工作做哂,會不會比工人姐姐坐或 ...

1)分開食,因要有人湊小朋友

2)我以前有,而家新工人冇,因舊工人做耐左自動自覺入房休息好耐都唔出黎(幾個鐘)變成不會主動揾嘢做,小朋友又丢埋俾我。而家新工人冇叫佢休息,佢做晒野咪自己會做下休息,飲水,食下餅,呢d我ok.平時有時我哋一個出去,佢都自己做晒基本嘢都會好多時間休息啦。

3)佢到埗用我哋俾佢張八達通搭車,冇特別俾車馬費

4)我通常叫佢去買2.3日菜,肉我通常自己買,或諗到佢又識買就額外叫佢去買。

5)我係自己決定,有時特別d果d可能自己煮,會叫佢洗下,切下,準備下配料果d.

大宅

1) 晚餐同枱食飯,佢自己會用公筷。
2) 佢做完嘢鐘意做咩都得,有時打機,有時睇書,有時睇電影。
3) 初到步工人姐姐無比車馬費。
4) 大部分時間都係我買,有時懶會叫佢去買。
5) 餸菜款式由我決定。

大宅

Kennedyjason 發表於 21-3-30 12:51

1) 你們晚餐會不會比工人同枱食飯?2) 每日安排我工作做哂,會不會比工人姐姐坐或 ...

唔好對佢地咁好!先小人後君子!

伯爵府

同枱食飯,大家用公筷
每日中午12點至下午5點半,佢全力休息,講視像電話,食零食。但要佢坐在廚房,不可以在房間。
我有俾
4&5
每日我自己買餸

男爵府

其實你想返工你老細點對你,你點對工人姐姐就得。
(1)你會唔會想每日連食飯都同你老細同枱?
(2)你老細都唔會講到明你做晒可以去蛇王一陣,你自己做完就會搵時間買杯咖啡架啦。
(3)唔會,除非佢問。冇錢可以選擇唔出街。返工有糧出,唔需要再額外俾。

子爵府

1) 可以同枱食飯,D餸會夾開俾佢,不過後來發覺佢喜歡係廚房食
2) 工作做哂,當然可以坐下休息下,
3) 唔會
4) 唔會,請左工人3年幾,基本上工人姐姐唔需要外出買任何野,亦唔會有錢銀瓜葛
5) 由於我地買餸,每日晚餐餸菜就我set,下午佢煮俾小朋友食,佢自由發揮

別墅

1)基本上佢同我哋一齊食,係有時因為想等埋老公/呀女扭計先會叫佢自己食先
2) 我無限佢,啲嘢做得掂就ok
3)初到步佢無錢,8達通係我俾佢嘅,不過佢初初除左跟我出去之外,放假都唔會出去
4)唔使工人買餸
5)我有試過要求姐姐自己決定,但佢都係問我

大宅

1)不會同台食飯,我諗冇人會想日日同老細一齊食飯,比番啲私人空間俾大家
2)冇嘢做當然可以休息,可以坐,亦都可以揀瞓晏覺。我姐姐會同我個仔嗑一陣,又或者喺廚房坐。
3)唔明點解初到部要比車馬費。除非姐姐同我切出去買嘢行街我會另外比車馬費,但係佢初到部嘅車馬費應該唔係我負責
4)會因為我自己買重到爆炸
5)唔會,日日都話俾佢聽我今晚要食乜嘢

首頁

尾頁

跳至