1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

以家我有左5個幾月,又再次令我重複諗起哩個問題。好難決擇我究竟做一位全職媽媽定在職媽媽。我自己一向有一份穩定嘅工作同收入做左好多年。如果我放棄哩份工,我最大既顧慮就無入收俾媽咪,本身媽咪係份工,係我叫佢唔好做,唔想佢咁辛苦同可以幫我湊bb,(媽咪帶住我一個有弱能既家姐)變左經濟上媽咪就會有壓力。好難取捨

男爵府

baby肥豬豬 發表於 21-4-8 13:09
以家我有左5個幾月,又再次令我重複諗起哩個問題。好難決擇我究竟做一位全職媽媽定在職媽媽。我自己一向有 ...

咁嘅情況我會選擇返工,影響到之前正常嘅生活我唔會放棄份工,加上有你媽咪湊都放心,全職媽媽其實都好辛苦,唔係怕辛苦,係驚你到時會後悔,冇收入影響到你媽咪之餘自己湊又吃力

男爵府

baby肥豬豬 發表於 21-4-8 13:09
以家我有左5個幾月,又再次令我重複諗起哩個問題。好難決擇我究竟做一位全職媽媽定在職媽媽。我自己一向有 ...

其實你應該同老公傾。轉全職媽媽最重要既係先生支持同認同,唔可以你自己「諗」。有女人自己辭職以為老公會支持點知先生覺得好有壓力,又或者老公原來認為全職媽媽好得閒/ 應該做晒所有家務加湊仔既話,都唔值得辭職。
BB 其實邊個湊都會大,在職媽媽亦唔代表親子關係唔好。你同先生攤出黎慢慢傾。

別墅

JP930 發表於 21-4-8 15:03
咁嘅情況我會選擇返工,影響到之前正常嘅生活我唔會放棄份工,加上有你媽咪湊都放心,全職媽媽其實都好辛 ...

我知道做全職媽媽好辛苦,但又時見到咁既情況,又會諗起哩個問題姐。

別墅

honeybid2 發表於 21-4-8 20:49
其實你應該同老公傾。轉全職媽媽最重要既係先生支持同認同,唔可以你自己「諗」。有女人自己辭職以為老公 ...

老公一向好贊成我唔好做,但我自己由下定唔到決心。

首頁

尾頁

跳至