3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔3 歲幾。我覺得佢自私,樣樣只為自己諗,自己享受,今日搵車差d撞到我,我鬧佢如果車死了媽媽,咁邊個照顧你,佢可以答我,媽媽死咗唔緊要,仲有爸爸同婆婆會照顧我,唔洗怕。我真係覺得我付出好多,時間,心機,釒錢,我用晒係佢身上,連我自己都冇晒me time, 自己慳住用錢,但對佢就學野貴一貴都俾,自己冇時間睇劇,一有時間就同佢去公園,踏單車,出去玩,我自己放工累到想死,我仲同佢伴讀,沖涼,刷牙,咩都我做。但佢好似覺得老馮咁,唔會感恩媽媽付出。究竟點先可以令小朋友會覺得媽媽對你好,你都要對媽媽好,要感謝媽媽。父母付出係無條件,但都會想小朋友錫自己

男爵府

開心吸收勳章

可能小朋友咁細個始終未明白了解到死係等於永遠失去媽媽,先咁回答。或者你再試下問,如果車到媽媽,媽媽受傷流血,怎樣辦?你喜唔喜歡其他小朋友咁樣用車子碰撞你令你受傷?推己及人在這個年紀應該易理解d。

大宅

回覆樓主:

可否試下同佢睇多啲親子繪本?例如有一本韓國作者的「小寶貝,當我遇見你」
我每晚都同我囡囡睇,佢好鍾意,我又會同佢講媽咪點辛苦生佢出嚟,又有幾愛佢,佢宜家經常會抱著我講 I love U

我覺得睡前親子時間好有用,因為小朋友係靜下來聽媽媽講故事或聊天,可以加深大家感情!

大宅

回覆樓主:

小朋友未必知道死是什麼一回事。同意樓上JM說,問小朋友。如果見到媽媽受傷,會難過嗎?願意見到媽媽受傷嗎?

伯爵府

potato38 發表於 21-4-10 01:22
我仔3 歲幾。我覺得佢自私,樣樣只為自己諗,自己享受,今日搵車差d撞到我,我鬧佢如果車死了媽媽,咁邊個 ...

男爵府

3歲邊知乜野係死
甚至6,7 歲都唔會識

大宅

fasola 發表於 21-4-12 20:34
3歲邊知乜野係死
甚至6,7 歲都唔會識

唔知係咩,都知係d 唔好嘅嘢。即啲唔好嘅事發生係mama 身上,唔緊要㗎,爸爸同婆婆會照顧我。你話我聽到幾心傷,我仲要自問付出好多時間,心機,金錢落佢身上。自從生了仔,我勞心勞力,個人望落都老咗好多,咩都為佢打算,頭髮都白多了好多條。見到人啲仔囡好錫mama, 心痛mama, 我都唔知我要點做,先令我仔錫mama 心痛mama. 佢整親,我即好緊張問佢有冇事,去關心佢。我整親,佢聽到都仲掛住自己玩,唔當我整親係一回事,亦唔會幫我吹吹,安慰吓我咁。究竟係我要求太多,定我唔應該要有呢d 要求呢。所謂的無條件付出,其實都唔係的,都想要啲回報,想要小朋友錫自己的。

公爵府

就咁睇,你好似不斷咁俾所有嘢佢,海量的供應好似變到理所當然咁...有冇嘗試教佢點樣對你付出?唔使去到珍唔珍惜阿媽條命咁高層次,簡單啲,請佢幫手拎下嘢、分享零食、幫手揼下骨,然後表現到非常感激佢,冇咗佢唔掂,你咁做真係好錫媽媽嘞,由小事開始,小朋友其實好易氹,仲細,慢慢嚟啦!

大宅

potato38 發表於 21-4-12 23:44
唔知係咩,都知係d 唔好嘅嘢。即啲唔好嘅事發生係mama 身上,唔緊要㗎,爸爸同婆婆會照顧我。你話我聽到幾 ...

我自己平時教小朋友(4歲4個月) 同理心,反而好少focus係愛媽媽呢件事度。當每次睇書,或見到事情發生,我都會問佢代入對方角色,點樣睇件事,做得啱唔啱咁,同埋我一直都有帶成返教會,學愛人,分享咁。佢so far 宜家都好OK.

男爵府

我仔3 歲幾。我覺得佢自私,樣樣只為自己諗,自己享受,今日搵車差d撞到我,我鬧佢如果車死了媽媽,咁邊個 ...

mum...
你返工,平時係咪婆婆湊? 如果係,所以佢一定會痴婆婆囉……呢個冇得代替喎……

而爸爸平時又會點對佢呢,同你會有咩分別呢?

禁止訪問

男爵府

你自己會唔會唔本來太鍾意小朋友?
同呢個年紀既小朋友去公園, 本身唔係開心事咩? 你好似覺得自己有犧牲, 少左自己時間, 希望個仔感恩.
你咁就當然辛苦

大宅

我個仔以前都吾係好跟我,但我而多啲抱下佢,聽日佢講野,成日同佢講媽咪最錫寶貝,佢就日日就要搵我,話最錫媽咪啦,用多啲時間氹下小朋友,佢仲細好多野都吾明,大多少少就識錫媽咪嫁啦

複式洋房

識下攬多啲佢,用多啲身體接觸令佢感受被愛!

別墅

你試吓同佢傾下,同埋要即時講嘅,唔好鬧,例如佢搵車撞你,你可以同佢講話,好痛丫,你成日整痛媽咪媽咪好傷心同好心痛(可以嘅話加埋少少眼淚),因為媽咪真係好愛你,但你成日傷害媽咪,你知唔知道你咁樣傷害媽咪媽咪真係好心痛?同埋要比佢知你真係好痛(扮都要扮得好痛)

別墅

lucylucky616 發表於 21-4-14 07:49
識下攬多啲佢,用多啲身體接觸令佢感受被愛!

我都覺得要咁,佢知你愛佢,佢就會愛你

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

回覆 DianaHung 的帖子

我女快4歲, 我是working mum, 小朋友總會痴照顧者多d. 但我覺得教佢同理心好重要, 每日錫下佢,抱下佢,要愛錫人同小動物。以前我都會計較我付出幾多,佢又沒回報我幾多。因我都會覺得放工已很累,但付出大部份時間, 同瞓攪到瞓唔好etc ,但個女又會1句。 我唔鐘意你但父母的愛是不求回報的, 最重要你對佢的好是真的,不委屈才能長久!而且小朋友細,性格也各有不同, 我妹的女兒會kiss 我但我女好遲才會這樣做,他們也未必明白別人包括媽媽的感受。我覺得堅持付出你我愛便可, 最重要也要留意自己感受。加油!

別墅

hotarufuu 發表於 21-4-14 18:13
回覆 DianaHung 的帖子

我女快4歲, 我是working mum, 小朋友總會痴照顧者多d. 但我覺得教佢同理心好重要 ...

我女不知幾愛我我都係working mum但佢有得揀始終痴我,我日日同佢攬攬錫錫,又日日同佢話好愛佢,以前細細個佢又真係成日打人包括我,不過真係好細個,我真係同佢講你打到媽咪好痛,而且媽咪仲好心痛,以後佢就冇再整痛我,其實小朋友好多野都明,唔明就解釋比佢知

大宅

fibe0313 發表於 21-4-13 11:30
我自己平時教小朋友(4歲4個月) 同理心,反而好少focus係愛媽媽呢件事度。當每次睇書,或見到事情發生,我 ...

我同意你的做法,是教育孩子有同理心,有憐憫人的心腸。
我同個女睇電視,睇新聞天災人禍, 睇人地貧窮地方的人如何生活,會同佢講其他地方的人好慘,冇水冇玩具或食物,你可以送啲咩俾佢嗎?佢會話送啲食物和玩具。又會話有啲人虐待小動物,啲小動物好慘,所以我們要愛護小動物。
我女現在睇到啲比較慘的新聞都會話唔想睇啦,因為人地真係好慘,令佢感覺傷心,佢睇戲有時候睇到啲慘位,都會流淚,例如條恐龍因上唔切船而死左。
佢去公園有次採摘花朵,我教佢唔好咁做,因為花朵咁樣就會死了,我們要愛惜生命。
所以我女現在五歲,都算係有愛心,懂關懷的小朋友。

大宅

coconutchung 發表於 21-4-15 07:39
我同意你的做法,是教育孩子有同理心,有憐憫人的心腸。
我同個女睇電視,睇新聞天災人禍, 睇人地貧窮地 ...

有同理心的小朋友會更懂得愛人。

首頁

尾頁

跳至