自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

我三月開始同bf搵租盤諗住搬出去住,其實我同佢本身唔係好信風水,搵樓果陣只想搵就腳同向海單位,最後睇左好多地方,終於簡左大角咀凱帆軒,但佢媽媽就好信風水,跟我地去睇左樓就不停話凱帆軒單位風水唔好,我即時亂左陣腳(emoji)(emoji)(emoji) 睇左咁耐樓,佢一句風水唔好,攪到bf都形住形住,但本來凱帆軒係bf簡的,初頭我都唔熟果頭,但睇左樓之後真心好鐘意...好想住果到.
有冇師兄師姐識睇風水,可以幫我睇睇個單位係咪真係有問題呀?佢媽媽話廁所係門口漏財,其實風水真係睇得咁表面嗎?

圖中B單位就係我想租既單位(emoji)(emoji)

伯爵府

首先,我不會睇風水,也不信風水。

我想講的是,就算BK JM 話凱帆軒風水好好又點,你去頂撞未來 99 嗎?

珍珠宮

purple521 發表於 21-4-10 22:59
我三月開始同bf搵租盤諗住搬出去住,其實我同佢本身唔係好信風水,搵樓果陣只想搵就腳同向海單位,最後睇左 ...

交返俾未來99
由佢地搵盤,你人住就可以

男爵府

唔係你俾錢?咁你唔好俾意見啦

te quiero mucho mi amo

大宅

TinyTomato 發表於 21-4-10 23:02
首先,我不會睇風水,也不信風水。

我想講的是,就算BK JM 話凱帆軒風水好好又點,你去頂撞未來 99 嗎? ...

咁又唔會去頂撞既,大家傾lo,起馬我想知道佢睇既風水專唔專業,如果好專而bf又信既,咁我都冇計。
但如果佢睇既只係初級者既程度而其實個單位並唔差既,我起馬傾起上泥有理據。

大宅

bobocheung65 發表於 21-4-10 23:10
唔係你俾錢?咁你唔好俾意見啦

但係我都有份住,唔係我俾錢就冇得選擇嗎?加上一個家會有好多開支,男方可能俾租,女方就都會有負責既部份,應該對女方都要公平d...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

邊個俾錢,邊個話事。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

回覆樓主:

1. 我唔識風水,厠所門又不是直對大門,点漏財? 叫你未來奶奶畀錢請個風水師正式睇風水好過!
2.邊個比租,邊個最大聲話事!
3.未來99負責比租嗎?若不是,男友租樓都要帶阿媽,(衷心一句)你有排煩......

大宅

mike89 發表於 21-4-10 23:08
交返俾未來99
由佢地搵盤,你人住就可以

真係唔係俾租果個就冇得簡自己鐘意既地方住嗎?…

男爵府

回覆樓主:

利申我唔識睇風水,但之前睇風水節目有講過廁所門對正大門先叫漏財,新型公屋居屋咪係咁,你呢個單位應該唔算啩

大宅

回覆樓主:

出錢那個話事

伯爵府

睇風水不如睇成交,凱帆軒2003年賣,你提到的B單位當年賣二百幾萬,今時今日大約值 1000萬,租會不會漏財不知道,至少業主不會漏。

purple521 發表於 21-4-10 23:11
咁又唔會去頂撞既,大家傾lo,起馬我想知道佢睇既風水專唔專業,如果好專而bf又信既,咁我都冇計。
但如果 ...

raro    發表於 21-4-12 11:43
lkannie    發表於 21-4-12 11:22
kwhkwh    發表於 21-4-11 15:06

大宅

mom06 發表於 21-4-10 23:15
1. 我唔識風水,厠所門又不是直對大門,点漏財? 叫你未來奶奶畀錢請個風水師正式睇風水好過!
2.邊個比租 ...

其實應該bf話曬事,決定權都係佢到,但我發覺佢已經俾佢媽媽洗腦,左右左我地既決定...我都有同佢講過搬出去係2個人既事,唔想佢媽媽影響倒我地,但最後都係避免唔倒....

男爵府

我成日睇啲風水節目。
睇圖則漏財位置,應該唔喺廁所,應該係大門直向窗台「穿堂風」, 加返塊屏風就可以啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

purple521 發表於 21-4-10 22:59
我三月開始同bf搵租盤諗住搬出去住,其實我同佢本身唔係好信風水,搵樓果陣只想搵就腳同向海單位,最後睇左 ...

網上找到答案

「在風水學了講入戶門最好不要對著廁所門,財運都讓沖走了,在入戶門側面是沒大礙的。」

https://kknews.cc/geomantic/p853gje.html

大宅

TinyTomato 發表於 21-4-10 23:19
睇風水不如睇成交,凱帆軒2003年賣,你提到的B單位當年賣二百幾萬,今時今日大約值 1000萬,租會不會漏財不 ...

你有道理呀!個個沙士百幾萬買入,而家身家都升10倍啦,何來漏財><所以我對風水都係普普通通唔係好介意

大宅

邊個俾錢邊個話事

伯爵府

如果 BF 咁易被洗腦,咁你可能要考慮換BF,而不是換單位租。

purple521 發表於 21-4-10 23:19
其實應該bf話曬事,決定權都係佢到,但我發覺佢已經俾佢媽媽洗腦,左右左我地既決定...我都有同佢講過搬出 ...

子爵府

purple521 發表於 21-4-10 23:16
真係唔係俾租果個就冇得簡自己鐘意既地方住嗎?…

一向都係邊個比錢邊個話事㗎啦 如果你自己比錢租,你可以ignore其他人

大宅

mkmama21 發表於 21-4-10 23:20
我成日睇啲風水節目。
睇圖則漏財位置,應該唔喺廁所,應該係大門直向窗台「穿堂風」, 加返塊屏風就可以啦 ...

有窗廉可以嗎?

首頁
12345...9

尾頁

跳至