家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

打算做多五至十年退休,自己做嘅公司同老公嘅公司都有醫療保險,咁重需唔需要而家買自願醫保?
Agent 話而家買可以退稅,早買又可以保未知嘅疾病,但係有公司嘅保險又好似唔需要再買。

複式洋房

最好買埋拉
公司醫保 唔係保到好多
如果唔好彩, 突然做個手術 十幾萬, 公司醫保 可能claim 得5萬蚊
間間公司 都唔同, 不過大多數都係甘羅
要自己留意返 公司醫保 點寫

禁止訪問

別墅

AlfieLee 發表於 21-4-11 13:19
拎翻份公司醫療出黎睇,睇下保障範圍去到邊

如果有咩不足既地方,就用自己既醫保去補

謝謝你們回覆。請問如果我已經買咗危疾保險,咁有冇不同睇法?

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

咁樣如果退休後,原本公司既醫療保險俾員工及家屬申請醫療卡,係免費申請既,每次都是半價的。醫生仍可以睇返名冊上面既醫生,包埋專科。我就再買一份危疾,呢個組合OK嗎?因為仲有幾年就退休啦。而家都開始留意緊。前題係。。沒有太多錢,不能買太大保額,又怕好多野都吾保。仲有就是沒識得保險人士,空白一片。

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

AlfieLee 發表於 21-4-12 16:26
回覆 ydoris 的帖子

危疾如果到正常退休年紀先買的話,通常會好貴。
明白,正式來講,退休後既醫療卡,只屬於優惠,並咁不是保險。可以咁講啦,當佢可以CLAIM到50%。咁我係未要買一份可以COVER埋另外個50%既保險?咁樣對嗎?危疾。。算啦。。。有命就排政府算啦。。。

禁止訪問

侯爵府

AlfieLee 發表於 21-4-12 16:47
回覆 ydoris 的帖子

危疾主要用途係用黎患上嚴重疾病導致做唔到嘢既時候可以有一筆收入應付日常生活開支。 ...
哦。。。。。原來係更加有保障。。。病向淺中醫。。吾洗等幾年。。。。

大宅

c9chun 發表於 21-4-10 23:07
打算做多五至十年退休,自己做嘅公司同老公嘅公司都有醫療保險,咁重需唔需要而家買自願醫保?
Agent 話而 ...
都係買返份醫保好,你退咗休嘅話,份公司醫保就唔保架啦。寧願趁而家冇咩事,早啲買,保障都多啲,同埋公司醫保包嘅野好少…我自己有買BUXX嘅自願醫保,個保障都幾大,我覺得唔錯。

民房

其實你Agent冇搭錯你,但係又唔係全部岩得曬。

好多人會覺得公司有送醫療保險,點解好地地要自己用錢買多份?見到樓上有啲意見都好岩,係到想再講多少少:

第一,要睇下自己份公司醫保保障範圍是否充分。公司醫療發展到宜家,有啲計劃嘅保障真係仲充分過一般大眾醫療,如果你公司對你咁好,可能真係唔洗額外買;

第二,睇下公司份醫療有冇離職就自動轉個人醫保嘅條款。里種條款都係宜家都非常普遍,意思就係萬一你係退休前離職,保險公司會即刻將你嘅公司醫保轉為個人醫保,全程唔需要重新核保(假如你係因為疾病而提早離職退休,有咁嘅條款可能係你嘅救命草!)。如果你份公司醫療係咁的話,連帶第一點,你都唔需要買份新;

第三,如果你話「下,冇啵,公司好孤寒架渣,份醫療得啲門診可以賠」就好似其他留言咁話Claim少少手術都爆,而你又有退休打算,其實可以選擇宜家好熱門嘅「自付費」醫療計劃。計劃定明一個保單年度內不獲賠償嘅自付費金額(低過自負費金額咪Claim公司醫療囉冇嘢架),超過自付費嘅龐大醫療開支就冇分細細項全數保障。(咁樣買通常係性價比之選,因為你肯俾頭嗰1萬幾蚊,保險費可能就由$15,000變為$6,000。而且,里類計劃仲有option可以俾你係特定年齡,e.g. 50/55/60/65/70/75/80歲時調低自負費選項,冇額外核保條件。里類型保單每年保額可以去到800萬,仲有無索償折扣15%甚至投保優惠)

另外,就算有冇公司醫保都好,買保險都係想將風險轉嫁俾保險公司姐,所以最重要都係要睇下自己有冇財政上嘅需要。好多人以為有錢先買醫保,錯曬。就係因為我地資金有限,萬一退休前需要入院,所衍生嘅醫療開支好可能一次過影響埋你嘅退休大計(而且你冇時間再重新賺錢)。所以,與其覺得買保險係洗左啲錢,倒不如話係保護退休金規模嘅必要開支。

*p.s. 危疾同醫療係兩個世界啊!危疾係六合彩,中左就派彩,鍾意唔醫拎啲錢去環遊世界都得;而醫療係好似你公司嘅會計部,所有野都係實報實銷,用幾多Claim幾多。換言之,舉例講,你買份危疾嘅用途可能係萬一touchwood你有咩事,你老公就可以安心辭職,照顧你陪你養病,唔需要擔心冇左份收入要節衣縮食;而醫療就係包保你係醫院嘅所有開支都唔會影響你嘅財務大計。所以唔好搞亂啊!

最後講到你話退稅,個啲就少事啦,退得幾多?最多都係得$8000「免稅額」實際退稅最多$1,360,只不過係一般銷售技巧。有需要搵份CP值高嘅計劃,所得到嘅效益又點止里千幾蚊啊!

民房

c9chun 發表於 21-4-10 23:07
Agent 話而 ...

你可以喺買之前留意下自願醫保同普通醫保嘅分別先, 當然啦如果你一世冇打算轉工而且間公司又唔會執嘅就買VHIS高自付額果隻~ 每個月俾嘅錢都差好遠!

退稅呢... 真心又唔會退得多 你當佢係bouns 但唔會係main reason 囉~!!

別墅

Gianina 發表於 21-4-13 10:27
其實你Agent冇搭錯你,但係又唔係全部岩得曬。

好多人會覺得公司有送醫療保險,點解好地地要自己用錢買多 ...

好多謝大家嘅解答!
我公司加埋老公公司嘅配偶保險,手術費保到十幾萬,麻醉師同手術室各約六萬,門診基本上每次保到八成左右。其實我無乜概念咁叫夠唔夠?

而家睇緊兩份自願醫保:
1/ HSBC: 可選擇五萬或十萬墊底費
2/ Manulife : 兩萬幾墊底費

Agent 話有人跟住份單好啲, HSBC 有問題只可打熱線。我覺得好似應該買份高啲墊底費,但係有人跟又會方便啲。

民房

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

侯爵府

其實如果公司既醫療保得咁好既,另外買既係未應該退休後先買呢?有興趣知多點高墊底費既醫保,本身俾保險呃過,對AGENT好有介心,但幫銀行買真的不好嗎?坊間保險公司又點搵呢類保險?兩公婆要一人一份?負擔會否很重?

禁止訪問

侯爵府

我沒有自費用醫療保險。
有危疾(終身及term).
公司醫療保險保障內容唔錯,俾自己保險經紀看過,他都覺得夠,唔需要再自費買。
公司份醫療有conversion term, 如果離職,保證會受保我買私人醫保單。
工作廿幾年(三份工),慳返唔少醫療保費。將來離職,用之前慳下來的保費 買醫療保險。
醫療保費是「支出」,沒有saving成份。個人認為那些「早買平D、年紀越大買越貴」是錯誤引導。
$10000分20年 ,每年$500 vs $10000分5年,每年$10000,總數那個平/抵?

首頁

尾頁

跳至