自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

平時常用的一般消毒火酒(圖右)為異丙醇isopropyl,剛剛買左一支伊x牌乙醇ethyl消毒火酒(圖左)標示為醫用,打開嗅一嗅發覺沒有平常酒精的濃烈刺鼻氣味,第一次買不知道會否買到假貨!
請問有沒有爸爸媽媽或醫護會員用過告之是否乙醇酒精沒什麼氣味。

珍珠宮

我用過三隻唔同牌子可清潔食具的75%-80% ethyl alcohol,係比你圖入面抺嘢用的isopropyl alcohol 淡味的。

珍珠宮

B哩baba 發表於 21-4-14 19:42
平時常用的一般消毒火酒(圖右)為異丙醇isopropyl,剛剛買左一支伊x牌乙醇ethyl消毒火酒(圖左)標示為醫 ...

以我之前查過理解,平常消毒功能兩者一樣。若要比較,乙醇好過丙異醇,乙醇好似係食用級(當然不是真的食啦),但貴d law。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

乙醇係淡味啲,異丙醇臭啲,大家都係酒精消毒功能一樣。但留意乙醇著火係透明火,異丙醇就見到火既顏色,總之酒精類都應該遠離火種。

男爵府

LokYauYau 發表於 21-4-14 20:53

以我之前查過理解,平常消毒功能兩者一樣。若要比較,乙 ...

我都查過乙醇係比較適合人體醫用,所以第一次買來試下。

男爵府

白毛毛 發表於 21-4-14 19:52
我用過三隻唔同牌子可清潔食具的75%-80% ethyl alcohol,係比你圖入面抺嘢用的isopropyl alcohol 淡味的。
...

如果真係淡味d就應該正常了

公爵府

回覆樓主:

我自己喜歡乙醇多啲,冇咁刺鼻,功效一樣。另外會睇消委會報告買酒精,因有啲牌子實際同標籤濃度有差別。

https://www.hk01.com/%E7%A0%94%E6%95%B8%E6%89%80/582457/%E6%B6%88%E6%AF%92%E9%85%92%E7%B2%BE%E6%B6%88%E5%A7%94%E6%9C%83%E6%AF%94%E4%BD%B5-%E4%B8%83%E6%88%90%E5%8D%8A%E9%85%92%E7%B2%BE%E6%BF%83%E5%BA%A6%E4%B8%8D%E8%B6%B3%E8%81%B2%E7%A8%B1-6%E6%AC%BE%E5%90%AB%E6%9C%89%E6%AF%92%E7%94%B2%E9%86%87

水晶宮

B哩baba 發表於 21-4-14 19:42
平時常用的一般消毒火酒(圖右)為異丙醇isopropyl,剛剛買左一支伊x牌乙醇ethyl消毒火酒(圖左)標示為醫 ...

呢兩個款都買過,但唔知好唔好,最近就買呢隻牌子

子爵府

20162016 發表於 21-4-14 21:28
呢兩個款都買過,但唔知好唔好,最近就買呢隻牌子

呢只用过、个味麻麻地

瑪瑙宮

回覆樓主:

而家大家只用作外出回家噴鞋再入屋前用,同埋應該而家冇乜假既,因唔係果時香港乜都冇,要搶咁濟,口罩啦,消毒酒精啦,消毒紙巾啦等等。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

水晶宮

gilgil39 發表於 21-4-14 21:33
呢只用过、个味麻麻地

7樓條link都好清楚

男爵府

moonlight9198 發表於 21-4-14 22:00
而家大家只用作外出回家噴鞋再入屋前用,同埋應該而家冇乜假既,因唔係果時香港乜都冇,要搶咁濟,口罩啦, ...

如有機會清潔傷口,只怕用到不合規格的產品會有害,如果只用在清潔消毒就沒什麼所謂。

男爵府

回覆樓主:

IPA/Rubbing Alcohol係異丙醇工業級
Ethanol/Ethyl Alcohol才是醫用級, 真正乙醇係食用級的

瑪瑙宮

B哩baba 發表於 21-4-14 22:04
如有機會清潔傷口,只怕用到不合規格的產品會有害,如果只用在清潔消毒就沒什麼所謂。
...

通常我會去相熟藥房買,亦睇清楚問清楚先買,以前唔使,而家會。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我通常帶住呢兩款酒精紙巾出街,綠色用嚟抹餐具,藍色酒精紙巾用嚟抹手同埋一般物件

男爵府

Anpanmama 發表於 21-4-14 23:14
我通常帶住呢兩款酒精紙巾出街,綠色用嚟抹餐具,藍色酒精紙巾用嚟抹手同埋一般物件

...

那是否氣味會不一樣?左乙醇比右異丙醇淡?

珍珠宮

Anpanmama 發表於 21-4-14 23:14

...

我都係

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章

我覺得乙醇有陣酸味,我自己就不太喜歡
希望每天開心渡過 ;-)

首頁

尾頁

跳至