自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Full time工作,屋企附近有人確診屬於強制檢疫人士,檢疫期間不能工作,檢疫完後沒有確診, 之後衛生署出咗張 強制檢疫證明書同 一張15天病假醫生紙, 請問雇主需唔需要負責起呢15日嘅有薪病假薪金?

已經打左去1823、勞工處、衛生防護中心,衛生署問,話冇法例規定,留低資料作個案跟進

男爵府

winnie5960 發表於 21-4-15 23:30
Full time工作,屋企附近有人確診屬於強制檢疫人士,檢疫期間不能工作,檢疫完後沒有確診, 之後衛生署出咗 ...

如果有醫生紙。按道理佢請病假可得5分4 人工。不過呢款病假紙公司收唔收就真係不得而知。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Full time工作,屋企附近有人確診屬於強制檢疫人士,檢疫期間不能工作,檢疫完後沒有確診, 之後衛生署出咗 ...

我身邊有人公司中了第一次有,跟著出電郵話下一次無,叫員工自己買保險。

男爵府

我公司唔扣假亦唔扣錢,不過返公司要詳細匯報14日WFH做過d 咩

象牙宮

回覆樓主:

我公司會有底薪,因為係拆賬加底薪係該月人工!

珍珠宮

回覆 winnie5960 的帖子

我公司做法, 唔可以WFH嘅同事 (例如司機, OA, tea-lady....等等) 會先扣病假, 扣晒之後唔夠再扣大假, 之後先會扣糧. 如果可以WFH唔影響工作就無問題, 乜都唔使扣.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

有病假紙咪最少出4/5,按勞工法例。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

照計有病假紙可以claim 5/4喎
如果咁強制檢有病假又好過冇喎(當然要公司都肯先得)

子爵府

我試過大廈有人中左,吾洗返公司,但wfh 14日,帶埋電腦回家,公司因為呢個疫情,轉晒公司電腦做notebook

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

如果有註冊醫生病假紙, 而又儲夠15日有薪病假的話, 應該出4/5糧, 但實際上卻沒有病, 有待商榷

用戶要求終止服務

牛年勳章

0q.cathy 發表於 21-4-16 08:48
我身邊有人公司中了第一次有,跟著出電郵話下一次無,叫員工自己買保險。
...

買咩保險?
未經許可,請勿轉載

琥珀宮

lambxxx 發表於 21-4-16 00:13
如果有醫生紙。按道理佢請病假可得5分4 人工。不過呢款病假紙公司收唔收就真係不得而知。
...

有得唔收嘅咩,咁未犯勞工法?

珍珠宮

公司會有糧出,將來幾個月會補番工作14天(冇假放)。。或加班番二班

大宅

咁你張15天病假醫生紙點寫,你介唔介意講下,因為現行法例下未有提供「有薪檢疫假」,所以醫生寫咩好緊要

男爵府

mandy952 發表於 21-4-16 13:33
有得唔收嘅咩,咁未犯勞工法?

佢假紙上唔會寫病..只會寫檢疫...
檢疫唔係病來嘛...又冇立法
樓主都話打左N個部門都冇人答到佢.....

子爵府

2024年龍年勳章

我上網找資料話除左真系中確診外,如果系衞生署強制檢疫但沒有確診,到現在還沒有法例確定,即係吾可以當系職業病可以取回五分四糧或病假,衞生署開比你只系證明你當日系強制隔離吾系曠工,而想得到有薪病假就要睇僱主點做,一切由僱主自行決定

公爵府

大笨鐘 發表於 21-4-16 13:23
買咩保險?

中左醫療保險,現在有專for COVID 19 既保險

用戶要求終止服務

牛年勳章

0q.cathy 發表於 21-4-16 15:22

中左醫療保險,現在有專for COVID 19 既保險

仲以為公司有咩提議,醫療費用嘅保險,喺我原本買咗嘅 plan 自動伸延,保埋 COVID 19。咁因為隔離損失嘅人工,係唔係要員工硬食?
未經許可,請勿轉載

大宅

強制隔離不算病假 醫生都幫唔到你寫病假紙

公爵府

大笨鐘 發表於 21-4-16 15:35
仲以為公司有咩提議,醫療費用嘅保險,喺我原本買咗嘅 plan 自動伸延,保埋 COVID 19。咁因為隔離損失嘅人 ...

係呀,佢老闆話之後就無糧出,預先講定

首頁

尾頁

跳至