自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔15歲,話佢就駁我,用自己錢鐘意買咩就買咩。
請教下點做?怕佢不斷課金。

象牙宮

回覆樓主:

買實體遊戲,定網上付款買道具?我仔有用自己錢買switch game我無問題,唔影響學業就得!但如果網上買道具果d我唔會比囉,鬧同氹都要

大宅

無話可說 發表於 21-4-16 13:55
買實體遊戲,定網上付款買道具?我仔有用自己錢買switch game我無問題,唔影響學業就得!但如果網上買道具 ...

網上。點解switch game又冇問題呢?
其實影唔影響好難講,佢成續一向麻麻。又聽住歌溫習,話佢又話我溫到就得啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我同仔講點解會有人設計GAME
佢地點樣賺錢
將個大PICTURE 俾佢睇
我仲會問個仔想做賺人錢果個定想做進供俾人果個

象牙宮

咕咕豬 發表於 21-4-16 13:58
網上。點解switch game又冇問題呢?
其實影唔影響好難講,佢成續一向麻麻。又聽住歌溫習,話佢又話我溫到 ...

switch買完一個game又排玩,唔會不停比錢,但網上遊戲為左過關,對付敵人,可以不停比錢買道具!
我仔讀書都係唔叻,又係聽住歌讀書,仲成鬼日睇YouTube !佢做到我要求我都費事勞氣咁多,中五了要佢自己諗啦,唔過份都唔想嘈交!可能我要求都低,有70分已經接受了,讀完中六係基本目標,唔使一定入大學!

大宅

littlecar 發表於 21-4-16 14:06
我同仔講點解會有人設計GAME
佢地點樣賺錢
將個大PICTURE 俾佢睇

佢知又點,鐘意玩就會課金。
好難教,唔比佢玩又發脾氣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

咕咕豬 發表於 21-4-16 14:08
佢知又點,鐘意玩就會課金。
好難教,唔比佢玩又發脾氣。

要佢知後果囉
將來自己無晒錢但就養肥一班存心令人沉迷虛疑世界既人
值得咩!?!?
你要教佢係現實可以做皇者先係英雄
係虛疑世界用錢買武器只係過眼雲煙

侯爵府

無話可說 發表於 21-4-16 14:08
switch買完一個game又排玩,唔會不停比錢,但網上遊戲為左過關,對付敵人,可以不停比錢買道具!
我仔讀書 ...
中五要求70分唔算低喎,

如果是中文70分,DSE可能已是5**

子爵府

咁大個仔係要有用錢自主權,我會同佢約法三章唔可以為咗買game做以下事情:
- 挨餓
- 唔買書簿
- 借錢
- 做不法事情賺錢
亦唔可以玩game玩到荒廢學業

kwankwan717    發表於 21-4-17 17:14
小詠    發表於 21-4-16 17:14
abirdma    發表於 21-4-16 14:45
applepanman    發表於 21-4-16 14:23

大宅

用自己錢有咩問題
如果佢話你嘥錢買埋D搽完都無效果既護膚品咁點

象牙宮

海之風 發表於 21-4-16 14:16
中五要求70分唔算低喎,

如果是中文70分,DSE可能已是5**

咁勁咩 學校好似50分合格,70分唔係中等水平咩?之前未停課未網課,佢中四仲做到架,當然計校內試卷分數啦!但而家中五做唔到了,係得數學仲keep到囉!

大宅

牛年勳章

自己用自己錢就無所謂啦
不過要教佢地理財觀念

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

咁可以提提佢吖。我當年10歲都攞住1000千零用去買任天堂,我長大過程亦買唔少名牌,但我全部用自己錢,我父母從來都冇理過,只係教有錢就唔好去咁盡,多少都要留D,有乜事都有個錢旁身。

侯爵府

無話可說 發表於 21-4-16 14:23
咁勁咩 學校好似50分合格,70分唔係中等水平咩?之前未停課未網課,佢中四仲做到架,當然計校內試 ...
你對比下你仔學校中文DSE 水平,例如有幾多5*或5**,睇返你仔中文級名次,大約知DSE分數。
我仔學校中文級頭的成績是6X至7X頭。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你賣帳號,賣到2千既話,話你好野

伯爵府

無話可說 發表於 21-4-16 13:55
買實體遊戲,定網上付款買道具?我仔有用自己錢買switch game我無問題,唔影響學業就得!但如果網上買道具 ...

一樣,其實佢用零用錢買鍾意嘅野我好ok既,我當年都吾捨得食留錢買唱片、聽演唱會

用戶要求終止服務

牛年勳章

我比阿仔有自主權自用零用錢,不過佢好慳家,同朋友出街用兩三百都會同我講咗先,係佢自動講,唔係我要求。我 expect 佢用過千應該要同我講聲。

高小初中咁上下,因為喺我信用卡過數,買咗 game 比我發現,同佢講咗唔可以,佢又無反抗。之後都有預先問過我先買,買過一兩個 game,我亦表達咗玩 game 唔可以課金,我知道嘅就無課金,有無朋友幫佢比就唔知,見佢零用錢都無咩點用多,應該無呱?

我見朋友極度反對小朋友課金,小朋友就收收埋埋咁課,甚至唔食飯。

我諗持開放些少態度同佢傾吓會好 d,例如零用錢係比佢有自主權,錢應該點用... 用大額同媽咪商量吓...

goldpiglet    發表於 21-4-17 21:04
未經許可,請勿轉載

男爵府

咕咕豬 發表於 21-4-16 13:52
仔15歲,話佢就駁我,用自己錢鐘意買咩就買咩。
請教下點做?怕佢不斷課金。
...
15歲,用自己零用錢買就唔會理佢了。叫我比錢就冇得傾。

333s    發表於 21-4-16 22:09

首頁

尾頁

跳至