懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

打算先生陪產,政府醫院原來要雙方都要出示檢測報告。啲檢測包勁難拎,朝頭早八點幾去到西鐵站已經拎晒。連政府門診嘅都好快攞晒,應該係近期飲食業美容業嗰啲三日要檢測一次好多人拎。檢測中心孕婦原來唔係特定群組,只可以去啲流動檢測站做檢測。大肚婆諗住係屋企留樣本都難你話個政府幾廢 真係唔知去到39週仲騰唔騰到過去檢測站香港人好慘

男爵府

係難拎呀
所以我發散請朋友家人幫手拎
拎到幾多得幾多再2日交樽樽一次

男爵府

回覆 bbooeeyybb 的帖子

你試吓去郵局排隊,不過郵局開 930am。每間郵局派嘅數量不同,你上網搵吓資料

複式洋房

真係難拎左...
工作需要 ... 仲要每星期驗

複式洋房

你試下去郵局拎,我每次都拎到,我個邊 郵局九點半開始派 ,不過要早一個中排隊拎,如果唔係冇哂~西鐵站個d 長期晨早比人拎哂,我朋友話西鐵早上5點半就已經好多人排隊拎😂

大宅

其實點解唔俾$260做?果D會快D有報告又唔洗咁折騰自己,你自己本身入院時都會做,無必要交喎,就算有都係重新撩撩鼻架喎。

珍珠宮

政府咪仲慘,咁樣比人濫用資源法仲比人鬧,檢測包係比有懷疑人用,唔係比你地當日用品咁拎曬佢浪費資源~

又唔知幾時生,你打算拎幾多先滿意

大宅

mcs74 發表於 21-4-21 19:58
政府咪仲慘,咁樣比人濫用資源法仲比人鬧,檢測包係比有懷疑人用,唔係比你地當日用品咁拎曬佢浪費資源~

...

Well said!

大宅

...

政府建議37 週後做,無話拎幾多滿意,我都只係拎需要的份量,三天一次。

大宅

...

同埋問題係我依家拎唔到,我唔知你做咩咁嬲喎

大宅

MonieCora 發表於 21-4-21 19:32
其實點解唔俾$260做?果D會快D有報告又唔洗咁折騰自己,你自己本身入院時都會做,無必要交喎,就算有都係重 ...

順產預計唔到邊日,同埋如果37 weeks 開始隔3曰比$260 做,都幾貴

珍珠宮

bbooeeyybb 發表於 21-4-21 21:08

你拎唔到,但你公民意識好差呢~如果你拎到你係咪會拎曬佢呀?
上面咪好多大肚婆叫埋屋企人拎咯,可能就係咁你咪拎唔到咯,鬧政府不如鬧果班人先啦

大宅

mcs74 發表於 21-4-21 21:15
你拎唔到,但你公民意識好差呢~如果你拎到你係咪會拎曬佢呀?
上面咪好多大肚婆叫埋屋企人拎咯,可能就係 ...

哦 多謝你建議 不過你真係無必要咁嬲

珍珠宮

bbooeeyybb 發表於 21-4-21 21:08

我仲唔明你嬲咩啦,明明自己想搵著數搵唔到就係到鬧政府,就係太多呢d人咪令到政府明明想方便有需要市民就變成比人濫用資源咯~

珍珠宮

bbooeeyybb 發表於 21-4-21 21:17
哦 多謝你建議 不過你真係無必要咁嬲

我嬲係正常,你嬲係唔正常。
我反而覺得你無必要咁嬲就真,我都無鬧人只係講事實。你自己就由頭鬧到落尾。

大宅

bbooeeyybb 發表於 21-4-21 21:11
順產預計唔到邊日,同埋如果37 weeks 開始隔3曰比$260 做,都幾貴

但張紙係建議自費檢測呀!你睇清楚啦!

大宅

MonieCora 發表於 21-4-21 21:31
但張紙係建議自費檢測呀!你睇清楚啦!

知道 多謝提醒

男爵府

我都有聽朋友講差唔多要成個鐘先至排隊攞到一個樽 如果阿b 40週出世 咁 前後 就要排足十幾個鐘
計落條數唔係好抵
所以我朋友最後都係自費檢測 不過好好彩我朋友阿b 37週幾就出咗世啦

大宅

o12345678 發表於 21-4-21 21:59

我都有聽朋友講差唔多要成個鐘先至排隊攞到一個樽 如果阿b 40週出世 咁 前後 就要 ...

我都有聽過D媽媽會搵定喺邊間私家醫院做,好似一個鐘內有報告,佢地寧願俾貴少少,作動時老公先即刻去做拎報告,好過咁樣折騰自己。

況且,喺公立醫院生已經慳一大筆,唔好覺得俾 7次 x $260 for 檢測係好貴啦,成個社會真係無必要去幫準媽媽們找數,做人媽媽要有公德,唔係第日點教仔?

男爵府

回覆 MonieCora 的帖子

如果一個鐘頭內有 報告 真係講得切 我自己未生 我都係諗住搵私家驗算 我覺得如果我係後生女大把時間我唔介意 花時間 慳錢 但係我已經唔係啦 我寧願花錢慳時間

首頁

尾頁

跳至