自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021勳章

小朋友6月大抽獎,如果要叩門
請問如何整Portfolio比較好?請有經驗的家長指教,謝謝!

子爵府

牛年勳章 2021勳章

其實網上都好多sample,google一下,再諗下自己小朋友性格特質同長處,同有咩學術,課外活動,比賽等證書,家庭教育理念等,做定功課你想扣嘅學校重視啲咩,用portfolio去呈現。不過最重要簡而精,唔好乜都擺晒落去

男爵府

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

我整四頁紙,簡單文字+照片
1) 個人+家庭成員簡介+ 個人照及家庭成員合照
2) 家庭生活簡介+ 生活照片( 要顯示出家庭是多麼溫馨及多麼著注重小朋友嘅成長, 例如一起去外地旅遊丶 一起喺屋企整蛋糕 丶一起返教會丶 一起打羽毛球)
3) 個人興趣及學習+ 課外活動照片( 屋企畫畫或整泥膠 丶 各種學習班 丶學校課外活動等等)+ 作品照片
4) 獲獎記錄及獲獎照片
5)附件: 學校評估記錄丶比賽獎狀

超級版主

2021勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

湘 發表於 21-4-24 16:57
我整四頁紙,簡單文字+照片
1) 個人+家庭成員簡介+ 個人照及家庭成員合照
2) 家庭生活簡介+ 生活照片 ...

差不多,我會1包埋2,
正常家庭生活無咩好擺(個人選擇)
但會加多一個section叫I care, 賣旗又好,去環保活動又好,做義工又好,講對孩子德育栽培

男爵府

牛年勳章 2021勳章

Charlotte_mom 發表於 21-4-24 22:01
差不多,我會1包埋2,
正常家庭生活無咩好擺(個人選擇)
但會加多一個section叫I care, 賣旗又好,去環保 ...

呢啲我會當生活照片

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊