自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我小朋友自小就有濕疹,到而家已經6、7年了。由嘴角開始,之後眼皮,手、腳摺位,背,面,耳隙,手指隙,頸,肚都出現過。
搽過n咁多種cream, 包括Cetxphil, Phyxiogel呢d大路嘢,外國訂cream亦試過。咩金盞花,金銀花.... 乜都試過。
類固醇當然有搽過,睇過楊志強兩年,都係搽就皮光肉滑,一停就反彈至更差。
爬過好多關於濕疹嘅文,終於下定決心,停類固醇。起初痕到失控,出晒血,試過床單都有血,我陪住小朋友堅定去戒類固醇,同埋做咗以下嘅嘢,現在已經兩年了,情況好有改善,最痛苦最黑暗嘅日子終於捱過咗。 希望我地嘅經歷,可以俾同路人一個參考。

大宅

回覆樓主:

1. 沖涼 : 由Cetxphil 轉用Avexno baby dermexa moisturizing wash
2. 洗頭 : 用Chicxo
3. Cream : Cxmvita Medihoney Eczema cream(強烈推介,全靠呢隻cream去渡過難關,係好"立" 嘅,但好好好有效,試過濕疹腫咗半邊面,眼都腫埋,睇醫生食晒消炎藥後,再搽呢隻漸漸好返)
4. 減少食 小麥,蛋,奶類製品
5. 痕嘅時候,用冰敷去舒緩(好有效)
6. 益生菌 : 食Blackmorex probiotics kids (食咗一年,見情況改善咗好多,已沒有再食)

大宅

回覆樓主:

初初停類固醇,日子好痛苦,我選擇了復活節假期開始停,晚晚痕到反來反去,我每晚都只係斷斷續續訓得幾個鐘,小朋友一痕我就同佢冰敷,犧牲自己嘅睡眠時間去保住小朋友d皮膚,唔知幾多個半夜又攰又眼訓喊住過。返學帶支冰水,叫佢一痕就拎出嚟自己敷。如是者,已經兩年了,當中係會反反覆覆,大人細路都要好堅毅,好有恆心,現在好了9成半喇!我都係睇咗好多戒類固醇好返嘅成功例子去支持自己先至挨過,希望可以回饋俾同路人,各人體質不同,不認同者勿插。

複式洋房

多謝分享
同埋佩服媽媽咁有毅力

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小朋友辛苦 媽媽重辛苦 你好有毅力 希望你小朋友盡快脫離困苦

珍惜 感恩
You got this!!

男爵府

畀面勳章

pandc 發表於 21-4-24 21:36
初初停類固醇,日子好痛苦,我選擇了復活節假期開始停,晚晚痕到反來反去,我每晚都只係斷斷續續訓得幾個鐘 ...

加油媽媽!我都經歷過呢種日子,阿仔打勝仗

複式洋房

pandc 發表於 21-4-24 21:35
1. 沖涼 : 由Cetxphil 轉用Avexno baby dermexa moisturizing wash
3. Cream : Cxmvita ...

痕時,冰敷真係好有效,好過搽野(起碼天然)

複式洋房

哈哈力 發表於 21-4-24 22:40
痕時,冰敷真係好有效,好過搽野(起碼天然)

同埋千其要忍手,r一下就會一教訓不可收拾,越r越勁

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

多謝分享!我個仔每天同濕疹戰鬥緊,會試試用冰。

別墅

請問邊度有得買個隻cream

大宅

mysesame 發表於 21-4-24 23:02
請問邊度有得買個隻cream

呢隻我第一次係喺澳洲買,因為小朋友去到嗰邊又痕得好勁,試過papaw等等都唔掂,好好彩搵到呢隻。 之後都係托澳洲朋友次次買十支八支寄返嚟。後來試過有一排hktxmall有,之後又揾唔到。 後來退而求其次,直接coxvita官網訂另一隻叫 Derma cream,我比對過d成份,都近似,不過始終eczema cream最好。

大宅

我女由2歲爆濕疹到而家3歲半,時好時壞,褶位由於搽類固醇都搽到薄,夜晚一唔留心就被R爛,身心疲纍!

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

恭喜戒類成功
媽媽囡囡都好叻

大宅

請問cream喺邊度有得買?

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

請問cream喺邊度有得買?thx

大宅

IamDirector 發表於 21-4-27 08:42
請問cream喺邊度有得買?thx

曾經喺hktvmall買過,後來又冇咗,之後我托朋友喺澳洲寄過嚟

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

pandc 發表於 21-4-27 11:05
曾經喺hktvmall買過,後來又冇咗,之後我托朋友喺澳洲寄過嚟

thx

水晶宮

2024年龍年勳章

pandc 發表於 21-4-24 21:36
初初停類固醇,日子好痛苦,我選擇了復活節假期開始停,晚晚痕到反來反去,我每晚都只係斷斷續續訓得幾個鐘 ...

請問而家小朋友幾大?皮膚去返之前的平滑嗎?仲有有冇脫皮?手腳摺位的摺痕深嗎?我仔都係長期濕疹者,亦曾經類戒。佢已經係成年人,我當佢類戒已經成功,可惜皮膚點做都去唔返以前正常的時候,cream有搽,亦食過益生菌。做過驗血ige致敏源,對牛蛋奶品類海鮮都冇敏感,對塵蟎超敏,已經用埋防蟎床品,勤洗寢具,我有時都好灰
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

Rita 發表於 21-4-27 13:08
請問而家小朋友幾大?皮膚去返之前的平滑嗎?仲有有冇脫皮?手腳摺位的摺痕深嗎?我仔都係長期濕疹者,亦 ...

可能我小朋友仲細,用咗3, 4年類固醇,停咗兩年,好返嘅地方都正常晒 ,係有d位膚色淺咗d。 而家只有一隻手摺位同手指隙仲有好少好少。

首頁

尾頁

跳至