自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你哋身分證如果加英文名,通常本身中文名個拼音仲要唔要
例如陳大文Peter
你哋會係
A) Peter Chan
B) Chan Tai Man Peter
老公成日話應該係A, 英文名唔需要寫中文名拼音

更新:
本身係Chan Tai Man Peter
依家想唔要個英文名,但唔知幾時改好,因為有個美國簽證仲有幾年期,如果改咗名,個簽證就冇效了

但又想18歲之前改會簡單D

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Lovelymame 發表於 21-4-25 18:33
例如陳大文Peter
你哋會係
係 B

B) Chan Tai Man , Peter

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

琥珀宮

香港,一定揀B

瑪瑙宮

例如陳大文Peter
你哋會係

实际呢

伯爵府

例如陳大文Peter
你哋會係

2樣都見過,各自喜歡

公爵府

例如陳大文Peter
你哋會係

Chan Peter
Chan Peter Tai Man
Chan Tai Man Peter
都見過

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

兩個都可以,不過香港人多數用B

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港身份証,我見過人係: Chan , Peter Tai Man ,佢話佢跟加拿大証件。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

常見的係B

子爵府

例如陳大文Peter
你哋會係

用B。 但如果長遠去外國居住,有啲人會為细路用A,甚至Chan Peter Tai Man

複式洋房

回覆樓主:

見小朋友的同學仔系B,之後轉做A,可能寫名五夠位寫。同成班得佢一個系B,會俾人笑。

珍珠宮

減齡達人勳章

我兩個女跟passport, 係Chan, Peter Tai Man

E_gold8806    發表於 21-4-25 19:41

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

A,由出世已係A, 乾手淨腳

伯爵府

回覆樓主:

我2個女出世紙身份證都係A, 但係show Chan Peter

翡翠宮

畀面勳章

如果有計劃小朋友會出國讀書就A,如果B,90%的外國人會叫佢做Tai
日日是好日

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

朋友細個移民外國,大個回流
係Chan tai man David Peter
煩到喊,成日俾人叫錯名,無論香港人或外國人,唔同system有唔同display方法,錯到佢都廢事改

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Lovelymame 發表於 21-4-25 10:33
例如陳大文Peter
你哋會係

我唔係後加,拎出世紙已有。
我係Chan May

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom 發表於 21-4-25 10:55
朋友細個移民外國,大個回流
係Chan tai man David Peter
煩到喊,成日俾人叫錯名,無論香港人或外國人, ...

咁又係長左d....

水晶宮

回覆樓主:

我小朋友係A,英文拼粤音個英文名好難聽,平時又唔會叫呢個名,對日常生活毫無意義。

男爵府

tkop 發表於 21-4-25 18:40
实际呢

拎出世紙時我c6叫我同個仔加埋個英文名,咁我第一就係諗住係Chan Tai Man Peter, 點至返到去c6話係叫我寫Peter Chan, 話中文名拼音冇意思,因為已經有Peter。

到依家拎身分證,其實我想唔要Peter, 改番Chan Tai Man, 因為我怕佢大個會改過英文名。 咁我c6又話不如改番Peter Chan

首頁

尾頁

跳至