自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

據報有數名住戶不滿要檢疫,近日向衞生署發出律師信,要求解釋強檢的法律基礎,否則將視之為非法禁錮,並考慮向高等法院申請緊急人身保護令。刁民!

新冠變種病毒殺入社區,確診N501Y變種病毒的38歲菲律賓來港女傭,完成21日隔離後,搬進僱主位於港島半山堅尼地道8號Kennedy Terrace,時隔一周後才被揭確診,日前僱主一家及大廈60名居民已被送入檢疫中心。據報有數名住戶不滿要檢疫,近日向衞生署發出律師信,要求解釋強檢的法律基礎,否則將視之為非法禁錮,並考慮向高等法院申請緊急人身保護令。衞生署表示,現正處理有關信件,有需要時會徵詢律政司法律意見。

有關信件由居於半山堅尼地道8號Kennedy Terrace21/22樓及25/26樓的住戶發出,指有關住戶被送往檢疫時,未獲衞生署告知強檢的法律基礎,要求署方以書面形式作解釋,否則將考慮申請緊急人身保護令,要求法庭頒令立即「釋放」有關住戶。

衞生署回覆東網查詢時表示,已收到有關受檢疫人士委託律師致該署的信件,現正在處理中,有需要時會徵詢律政司法律意見。根據《預防及控制疾病條例》第599A章,有關人士正於檢疫中心接受檢疫。

侯爵府

之前學校出事
現在豪宅又出事

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mickeyeva 發表於 21-4-27 12:55
據報有數名住戶不滿要檢疫,近日向衞生署發出律師信,要求解釋強檢的法律基礎,否則將視之為非法禁錮,並考 ...

先罰5千, 再直送檢疫中心, 滿意未?
放下自在

水晶宮

據報有數名住戶不滿要檢疫,近日向衞生署發出律師信,要求解釋強檢的法律基礎,否則將視之為非法禁錮,並考 ...

有錢冇錢有學識冇學識都一樣咁衰

男爵府

都好自私,強檢都好快出結果,咁都唔配合

水晶宮

打得嬴香港玩完

伯爵府

cattz288 發表於 21-4-27 13:20
先罰5千, 再直送檢疫中心, 滿意未?

罰錢對佢哋來講好小事,最好影埋佢哋個樣公布出嚟俾大家睇吓刁民個樣

珍珠宮

kellywu 發表於 21-4-27 13:24
都好自私,強檢都好快出結果,咁都唔配合

佢哋係送去隔離營
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

mimi222shi 發表於 21-4-27 13:14
之前學校出事
現在豪宅又出事

之前筲箕灣官立中學師生全部送酒店檢疫,今次有錢人送去隔離營,唔知政府咩標準
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kikiboy 發表於 21-4-27 13:31
之前筲箕灣官立中學師生全部送酒店檢疫,今次有錢人送去隔離營,唔知政府咩標準
...

仲酒店? 好危喎!
放下自在

公爵府

刁民,持住有個錢就玩嘢,而家防疫抗疫呀!你估政府特登刁難你班上等人

abirdma    發表於 21-4-28 11:32
licpd    發表於 21-4-27 16:43

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

生意的律師好無品, 5識教育一下客既咩?!!
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

2024年龍年勳章

以為有錢大哂?講法律?正白痴 鬼唔望ed人中招死左佢

象牙宮

evergreenj 發表於 21-4-27 13:27
罰錢對佢哋來講好小事,最好影埋佢哋個樣公布出嚟俾大家睇吓刁民個樣

可能其中一個被隔離人士係律師, 太無聊玩下野

PingWu_FB    發表於 21-4-28 09:11
放下自在

水晶宮

疫情面前搞呢d,真係克人憎

男爵府

回覆樓主:

代表律師黃到出汁! 其實住豪宅又好,唔係住豪宅又好,去隔離營只不過係盡公民責任,防止病毒擴散。當然最好冇染疫啦! 呢個黃色律師雖然係識法律, 有義務代表當時人,但係佢咁樣係做壞榜樣,令到其他人下下都話挑戰法律,唔肯去隔離營。

琥珀宮

野蠻人種就係野蠻人種,住豪宅都係改善唔到野蠻嘅特性

伯爵府

除咗反政府,公民意識同責任都薄弱,仲要話香港無自由,其實香港就係太自由先搞到啲人成日玩野

珍珠宮

cattz288 發表於 21-4-27 13:45
仲酒店? 好危喎!

而家都仲有好多人喺酒店隔離喎,咁係咪要全部撤離呀

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有錢請人嘈
無錢自己嘈

首頁
12345...8

尾頁

跳至