論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我請咗個印傭照顧媽媽, 其實今年十一月就約滿的, 一直都知姐姐係伊斯蘭教, 知佢會拜佢的神. 但近日我媽突然叫姐姐唔好在家拜神, 姐姐冇拜幾日, 今日又拜返. 我想問吓其實係咪唔可以唔比佢拜神架? 姐姐係咪可以告我宗教歧視架?
解釋一下, 點解我媽突然咁早, 因為我媽有病, 成日唔舒服, 辛苦起上嚟可以咩都食唔到, 煮好飯一埋飯枱就想嘔, 有啲朋友親戚嚟探佢, 話可能關姐姐在家拜神事, 所以佢才叫姐姐唔好拜, 當然我覺得唔關事啦. 我係擔心姐姐嘈話我地歧視佢.

子爵府

回覆 chanwendy 的帖子

佢哋o既神緊要過你份工,如果你唔介意佢唔做,你咪再叫佢以後唔好拜

其實我自己覺得佢拜神又唔妨礙到你,咪由佢囉

男爵府

chanwendy 發表於 21-4-27 18:12
我請咗個印傭照顧媽媽, 其實今年十一月就約滿的, 一直都知姐姐係伊斯蘭教, 知佢會拜佢的神. 但近日我媽突 ...

你可以叫,但你一係做個好啲既理由。親戚朋友啲迷信點講得出口。但佢亦都可以辭職搵個俾佢拜神既家庭...

珊瑚宮

你媽有無拜神拜祖先?
如有。話比工人聽相冲
叫工人不要在家拜神。會对工人及她的神不利(呃下佢)不过佢都吾信

工人見工前講明拜神而你又不反对。而家就無計

一係強硬D叫她不要拜 間屋係你嘅

玩具萬歲!

珊瑚宮

叫她放假出街拜
好多工人都係咁
玩具萬歲!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你叫佢唔好在你屋拜, 但以前你比佢拜開, 而家唔比, 工人唔聽架, 2007年偷野印siti, 問媽可否比佢拜神, 我問佢點拜? 叫佢拜一次我睇, 嘩? 恐怖鬼異過鬼上身, 沙地阿拉伯人拜神我見過, 唔恐怖架, 鬼知D印咁恐怖, 叫佢不能在我屋拜。

你試吓話比工人聽, 我地呢度有安神位, 你Mohammed唔來得我屋, 出屋外拜。

因印太恐怖鬼異核突, 我以後鬧死都用bun.

男爵府

可以唔比佢拜架咩? 宗教自由... 如果佢冇對你地屋企非常大影響嘅話 (燒野/滿天神佛/或者用好長時間影響工作)
或者試下同佢傾傾啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

無話唔比佢拜, 但我屋有權唔鐘意見到D鬼異核突鬼上身, 叫佢出屋外拜。

伯爵府

唉, 我媽都有拜觀音. 一開始請呢個姐姐都知佢咩宗教, 之前亦都比佢在家拜, 所以我先覺得我媽呢個要求好唔合理囉, 我話佢聽冇得唔比姐姐拜神, 我媽就發我脾氣仲CUT 埋我線. 不過我未見過姐姐拜神, 我只知佢會唱歌, 所以都要打聽吓佢平時係點拜法. 又要再開導一吓我媽.

象牙宮

chanwendy 發表於 21-4-28 18:09
唉, 我媽都有拜觀音. 一開始請呢個姐姐都知佢咩宗教, 之前亦都比佢在家拜, 所以我先覺得我媽呢個要求好唔 ...
如你媽拜神, 唔知, 以為同我地拜神咁上下, 所以比。

佢地拜神

1) 洗腳, 逐隻腳指洗。
2) 換白袍, 包頭, 著起好似隻鬼,飄飄吓
3) 揾個向西風水窗口, 鋪地布,開始拜。
4) 舉手, 跪地, 叩頭,念念有詞。 起身。repeat多次, 约15 mins.
5) 起身, 收地布, 換返自己衫。
拜完。

由4)舉手到換返自己衫, 好似鬼上身, 叫唔應, 火燭唔走, 打門唔開, baby喊唔理, 老公揾2奶唔理。 非常恐怖。 我明你媽點解。 老人家見到真係大吉利是。

你叫工人放假至拜。 若唔聽, 你唯有換人。

水晶宮

畀面勳章

我1x年來前後用過三個印傭都有拜神,佢哋由洗腳入房開始到拜完都只係大約5分鐘,其間亦聽唔到有聲,如果你唔係秒秒鐘都要佢在你視線範圍內,真係佢拜完你都唔知。我覺得你可以了解下佢點拜法,有冇簡易版,另一方面氹下阿媽,一人讓一步,始終現在請工人唔容易。

禁止訪問

珊瑚宮

可以直接同工人講。婆婆有病。不要在家中拜神。或比些少奖勵金叫她吾好拜
如工人堅持。亞妈又吾開心。唯有换人
好多工人要拜神的。講左吾好拜都不拜了。照講啦。没有宗教歧視在自己家中發生的
玩具萬歲!

珊瑚宮

如照顧婴兒。一日幾次拜神。婴兒小孩無人理出意外點算?
玩具萬歲!

象牙宮

咁神心拜神, 就唔好偷野啦, 回教偷野要斬咗隻手。 亂攪男女關係要比石掟死。 不過我見D Saudi Arabia男人在香港, 北京, 可大嘆靚酒, 話不在回教國家, 唔使禁酒。

咁照推論D印在香港可偷野, 勾三搭四。

但Saudi Arabia人拜神不恐怖呢。

侯爵府

chanwendy 發表於 21-4-27 18:12
我請咗個印傭照顧媽媽, 其實今年十一月就約滿的, 一直都知姐姐係伊斯蘭教, 知佢會拜佢的神. 但近日我媽突 ...

老人家就係咁, 你夾係中間係難做,姐姐之前又有拜神,唯有同姐姐傾下互相就下……如果你唔打算同佢續約就企硬,等老人家唔係屋企先拜神

如果姐姐係ok, 就真係要協調下,始終姐姐而家好難求,利申我同姐姐係同宗教,所以我接受到拜神

珊瑚宮

如講宗教自由。有人日日在你家擺陣左拜右拜。佢話道教。

玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至