自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

複式洋房

吖仔讀緊中學,校規好嚴,必定要着整齊校服才可以回校。但因為之前落雨,佢對皮鞋濕咗,就着咗對拖鞋返學
(我有提過佢用風筒吹返乾皮鞋,但佢唔聽,一意孤行貪方便着拖鞋)
我同佢講:「你唔聽冇問題,但你比老師罰唔關我事!」

呢幾日洗衫嘅時候發現仔仔啲襪個底全部黑色,問佢點解。佢就話因為比訓導Miss見到佢着拖鞋返學,罰佢一係揀記一個小過,一係一個月返到學校就要除鞋,淨係可以着襪(因為佢着錯鞋)。

呢件事情其實我想俾啲教訓佢,等佢明白尊重校規嘅重要性。第日出到嚟社會,冇人會教佢。我仔仔想我幫佢投訴,但我覺得咁樣好似縱壞佢。想請教一下各位媽媽:

1.我和學校是否太嚴
2.後尾學校個訓導Miss有打電話嚟,如果有家長信可以酌情呢個月俾佢着黑色襪,咁樣大家都可能舒服啲。封信應該點樣寫?

因為我冇呢個經驗,所以想請教一下大家!拜託!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

#10341400443 發表於 21-4-29 13:43
吖仔讀緊中學,校規好嚴,必定要着整齊校服才可以回校。但因為之前落雨,佢對皮鞋濕咗,就着咗對拖鞋返學
...

唔會投訴,二揀一配合
一早叫佢唔好佢又唔聽

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會投訴學校,信可以寫(著黑襪)!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

唔會投訴
跟本唔應該著拖鞋返學

但會幫佢寫信

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

我覺得學校嚴得黎個懲罰唔合理,著鞋係有保護作用,因地下可能會有釘或石仔等會整傷腳板,而且長期唔著鞋行路對成長中既學童會造成扁平足。我覺得罰係可以,但唔係咁罰!比我會同學校商量另一個可行方案,或直接接受記一個小過,等佢知驚。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

#10341400443 發表於 21-4-29 13:43
...
唔好意思, 一早俾左意見佢, 佢一意孤行要咁做, 老師罰佢係岩, 唔會同佢投訴

唯一會同佢寫信要求著黑色襪

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

琥珀宮

...

其實落雨佢可以帶對鞋返去換
點解要著拖鞋,學校做得好好,教識佢咩叫規矩

大宅

牛年勳章

...
1.唔係太嚴
2.要個仔知道自己錯,至幫佢寫

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我乜都唔會做, 校規一定要遵守, 後果要自己負責! 難得學校肯教. 在學校犯錯最多都係畀學校罚, 外面犯錯分分鐘要坐監!

公爵府

...

老師罰你仔係ok,但我覺得個懲罰好無聊,唔俾著鞋一陣踩到嘢整親就無謂,邊個負責呢?

Eloise_cho    發表於 21-4-30 15:29
BBG1    發表於 21-4-29 23:24

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

出黎社會會遇到唔同既人
無可能下下要求人地點點點
係一開始仔仔自己無做好
自己有位俾人抽秤

借今次件事叫佢反思下自己
如果唔係,
佢以後都會覺得咩都係人地既錯
自己就永遠都無錯

珍珠宮

唔會投訴
但會同學校老師反映個仔想投訴
希望老師、社工留意下囝囝情緒
注意下行為
而家小朋友好叻
好可能做啲出位事要脅大人

聽過同學仔媽咪話個囝反叛期
係學校爬欄杆企跳嚇老師
為求唔洗罰留堂

複式洋房

miriam 發表於 21-4-29 13:50
唔好意思, 一早俾左意見佢, 佢一意孤行要咁做, 老師罰佢係岩, 唔會同佢投訴

唯一會同佢寫信要求著黑色襪

係,襪已經係我幫佢洗,佢嘅後果其實係我同佢一齊承擔

水晶宮

回覆樓主:

孩子是否穿拖鞋回校,然後換皮鞋?還是只穿拖鞋,沒有戴皮鞋?如果是前者,很多學生都會這樣做。

複式洋房

littledot 發表於 21-4-29 13:53
老師罰你仔係ok,但我覺得個懲罰好無聊,唔俾著鞋一陣踩到嘢整親就無謂,邊個負責呢?
...

Miss話如果唔接受可以記小過一個代替

複式洋房

MariaTsui 發表於 21-4-29 13:55
孩子是否穿拖鞋回校,然後換皮鞋?還是只穿拖鞋,沒有戴皮鞋?如果是前者,很多學生都會這樣做。
...

淨係着拖鞋返學,冇帶皮鞋

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

#10341400443 發表於 21-4-29 13:54
係,襪已經係我幫佢洗,佢嘅後果其實係我同佢一齊承擔
你亦為佢做多左, 佢有無考慮過你呢.........

同佢講, 會買黑襪俾佢著, 就係咁多

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

回覆樓主:

唔會幫,已經有提醒佢都唔聽,後果當然要自己負責,中學對學生衣著服飾都有嚴格規定,學生都要服從,今次比佢學習一次

大宅

學校有學校規矩,你入得依間就要守依間學校規矩,即係家有家規咁,我唔會投訴,佢要自己受

子爵府

...

唔會幫佢投訴,仲會話佢知學校罰得啱叫佢吸取教訓,凡事三思而後行

首頁
12345...18

尾頁

跳至