自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

我由細到大都冇學過鋼琴(經濟原因),依家經濟許可,應唔應該學呢?我唔係話上考級個種,純粹想完自己心願,有時心情唔好想彈流行歌(情歌)抒發下,但我又覺得依度經濟咁差,係咪應該留返個錢?1516中。。。同埋有冇媽媽推介邊度有得學彈流行歌曲?定係一定要學傳統考級個種打基礎?唔係既話只會識彈幾首流行歌而唔識睇譜?

有冇高手在bk?thx

大宅

2021勳章

yy_chow1210 發表於 21-5-2 20:34
我由細到大都冇學過鋼琴(經濟原因),依家經濟許可,應唔應該學呢?我唔係話上考級個種,純粹想完自己心願 ...

如果你每個月捨得比千零蚊出來學琴同去琴房租琴練習,go ahead,因我有長輩都好似你咁(又係細個冇得學,自己好鍾意嗰種)。佢一開始工作賺到錢,就買咗個琴,搵老師學,從來冇考任何級,但識得彈幾隻歌(非流行曲),自得其樂。

通Lee、栢c等大琴行都有流行曲鋼琴課程,細琴行都有,自己研究下啊。

男爵府

2021勳章

ASP2019 發表於 21-5-2 20:40
如果你每個月捨得比千零蚊出來學琴同去琴房租琴練習,go ahead,因我有長輩都好似你咁(又係細個冇得學,自 ...
邊間好?有冇老師可以推介?可pm我。

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

咁學都唔算太貴
不過真心要練!

公爵府

牛年勳章 2021勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

工聯會有班一人一琴千幾蚊一期,你去試下係咪真係應付到

大宅

2021勳章

回覆樓主:

我幾年前試過在栢c琴行租琴室練習,除返開每個鐘大約2x定3x蚊,每日早上打去問想練習時間有冇房就得,好方便。

珍珠宮

2021勳章 熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

千零蚊個月啫冇問題咪去囉, 了左自己心願好值

珍珠宮

2021勳章

我由細到大都冇學過鋼琴(經濟原因),依家經濟許可,應唔應該學呢?我唔係話上考級個種,純粹想完自己心願 ...

如果唔打算考級,純彈一兩首歌又唔在意手勢,可以買部平既電子琴上youtube自學 又有好多app附助,自學自彈無壓力

男爵府

牛年勳章 2021勳章

支持,不論年紀,有野想學想做都應該把握機會去試,又唔係要有咩成就或要去到咩級別,圓夢嘛!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

2021勳章

mike89 發表於 21-5-2 20:49

如果唔打算考級,純彈一兩首歌又唔在意手勢,可以買部平既電子 ...
我想識睇譜而又睇到流行曲琴譜就識彈

伯爵府

2021勳章

自己經濟許可,想做就去做啦!

珍珠宮

2021勳章

yy_chow1210 發表於 21-5-2 20:54
我想識睇譜而又睇到流行曲琴譜就識彈

試下上網慢慢了解左先學左先?
即使唔得再搵老師都慳返好多時間
我記得細個學都花左好多堂學睇譜學手勢,一堂時間好短好短。
加油

男爵府

2021勳章

Carol999 發表於 21-5-2 20:54
支持,不論年紀,有野想學想做都應該把握機會去試,又唔係要有咩成就或要去到咩級別,圓夢嘛!:good ...
我見pxxkland 好似幾平咁,有冇伏

男爵府

2021勳章

mike89 發表於 21-5-2 20:58

試下上網慢慢了解左先學左先?
睇緊youtube學

子爵府

2021勳章

學啦,只彈流行曲淘個電子琴練下就得吾洗租琴。

男爵府

2021勳章

lilysun123 發表於 21-5-2 21:01
學啦,只彈流行曲淘個電子琴練下就得吾洗租琴。
其實淘個電子琴同真鋼琴係咪感覺差好遠?

大宅

2021勳章

我同你都有少少似,不過我去咗學長笛,學左兩、三年,吹到幾隻歌仔,但之前因為工作太忙,而且同退休父母同住,好難係屋企練就停咗。

雖然依家可能已經唔記得咗,但我唔會覺得浪費,始終叫做完成左自己嘅check list, 希望遲啲可以pick up 返啦

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

我都係細細個好恨學琴,因家境未完夢,到30歲先學,由基礎學起,學到2級放棄了,唔係想像中咁好玩,左右腦真係唔多協調,最大問題係懶,果時我用數碼琴,慳位好多。

大宅

2021勳章

yy_chow1210 發表於 21-5-2 21:11

電子琴差好遠,數碼琴接近D。無所謂手唔手勢,只想彈下,電子琴平平哋玩住先,真係鍾意先買真鋼琴

子爵府

2021勳章

yy_chow1210 發表於 21-5-2 21:11

係有分別的,但電子琴可以戴ear phone,吾會嘈到其他的。如果只係想彈流行曲,咁樣最省錢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊