3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我小朋友就4歲半,發現近排講未發生過的事越來越多。例如:早餐明明吃了三文治老師係學校門口問他他說吃了麵包。私底問他為何,他說他想吃麵包。
二、講爸爸未教他英文是學校老師教(爸爸同他講英文的)
類似的事很多,4歲以前就好鍾意專登講相反的,明明很喜歡一定同人講唔鍾意,開心就講唔開心。
請教各位媽媽,這種情況持續會不會演變為講大話?

男爵府

補充一點,老師說他很會表達自己,語言能力強,並不是唔識表達

男爵府

開心吸收勳章

阿女三歲七個月,有開始講反話,門口老師問午餐食乜嘢,都係一半啱一半錯。明明最近冇食過雲吞都可以答老師午餐食左雲吞

男爵府

janede1314 發表於 21-5-5 13:19
阿女三歲七個月,有開始講反話,門口老師問午餐食乜嘢,都係一半啱一半錯。明明最近冇食過雲吞都可以答老師 ...

我仔更甚,可以編個故事出來,講到好真但完全未發生過,講個麵包咩樣,上面仲有提子添

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

6歲以下,好多時未必分到想像同現實,唔算講大話。

一般小朋友 ”真講大話”,通常想隱瞞過錯。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我好肯定仔女識講大話事都已經讀小一,因為怕俾我鬧,所以講大話

男爵府

本能來. 我個有言語遲緩. 但兩歲幾已經識講大話. 明明佢貪玩整跌個電話, 兩家人望住, 佢居然話係表姐整跌.

識講大話係好事, 證明智力無問題

水晶宮

Queenie_326 發表於 21-5-5 13:42

我仔更甚,可以編個故事出來,講到好真但完全未發生過, ...

佢講的情況係發生過,不過不是啱啱,今天,而是曾經。

佢地未太識分今天,明天,昨天的分別

今日食3文治,老師問食咩,佢答包

重組句子,今天早餐是3文治,去到幼稚園老師問早餐吃了什麼,為了慳時間小朋友在腦中已答三文治,直接答老師面包,佢答包不是回答老師問題因佢腦中已答過而是講比老師知包好食d

男爵府

spikenard 發表於 21-5-13 07:17
佢講的情況係發生過,不過不是啱啱,今天,而是曾經。

佢地未太識分今天,明天,昨天的分別

原來係咁,仲以為專登講d唔同

水晶宮

回覆樓主:

7樓的情況先係大話,掩飾,相反對自己不利的狀況

瀨左尿話冇,冇做功課話做左,打人話唔係佢打將不利自己的去掩飾同你提出的例子係咪有分別呢

你 舉例 的例子係表達的問題。

我b4歲時有幾次都同我講,我尋日去左呢度玩,我頭先食左面包唔想食呢個。但全部都係佢講的時左冇發生過。

後來我先明,佢想表達,我以前嚟過呢度玩,我以前食過呢隻包覺得唔好食

大宅

Queenie_326 發表於 21-5-5 10:49
我小朋友就4歲半,發現近排講未發生過的事越來越多。例如:早餐明明吃了三文治老師係學校門口問他他說吃了 ...
可能唔記得啫

男爵府

2019ma 發表於 21-5-17 11:58
可能唔記得啫

半個鐘之前食咩唔記得?

首頁

尾頁

跳至