自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Copy and paste from 5/5 生果日報:有醫管局護理人員昨收到採集鼻腔拭子的示範片段,員工須自行將採樣棒放進鼻孔內打圈10至15秒。由於鼻咽拭子取樣會造成鼻腔較大不適,檢測十分頻密,引起前線人員極大不滿:「同事根本冇得選擇,有啲同事真係唔適合打針,你唔打針就要撩鼻,兩樣都唔做就冇得撈啦!」羅卓堯認為,醫管局措施最終目的只是希望同工「嫌(抗原測試)麻煩,逼住去打針」,從而推高接種率,「又係犯咗打針就唔會中肺炎嘅觀念,邏輯錯晒」,他促請醫管局三思。

原來係呢位羅先生心中每星期撩10-15秒鼻咁不適、咁麻煩,咁佢一世都唔好抽血、打針做體檢囉。醫護人員為了保障自己、家人、病患,一星期花十幾秒撩一次鼻都唔得,無人迫醫護打針呀,唔打連撩鼻都唔得?佢咁都講得出?😵

佢話打針就唔會中肺炎係錯嘅邏輯,100%免疫當然無可能,但係請佢解釋為何美國、英國大量接種後疫情迅速平復,感染大量下降?美國病控中心主管Dr Fauci 由侵侵時代多次明言接種疫苗係最有效嘅方法,唔通佢為咗香港谷針講大話?Biontech疫苗有效率係經歐美疾控approved, 佢哋又係為咗香港谷針唱好?(各大英、美國報章電視講的,好易找到)

懇請羅卓堯先生跟袁國勇教授公開辯論疫苗之功效,再將閣下嘅論文發表於國際醫學期刊《刺針》等上,繼而挑戰Dr Fauci 説疫苗有效論。想必閣下定能一鳴驚人,蜚聲國際際,成為香港之光,為人權、公義、真相之明燈。

Ps 明白每個人都有自己嘅原因決定打唔打針,身體唔適合如心臟唔好、三高、長期病患當然要再三考慮(政府居然俾長者打先,儍儍哋) ,但唔係乜嘢都同政府相反就好叻、好正義。打針係為咗自己、家人同周邊嘅人的安全,唔係為咗政府谷吾谷針。好多去英國讀書嘅學生係香港打咗復必泰先出發, 認識的醫護也經常自己去檢(自願的),因為驚嘢到屋企人。不過羅生呢種人總存在,配合偏激媒體騎劫其他人(我佩服佢哋咁都講得出,一星期十幾秒都話不適和頻密😨😰)

各大傳媒(政府公關真係做得差,不分黃藍都係咁鬧)日日唱打針有幾危險,打咗百幾萬人,不幸離世20+(多為長期病患者者),又唔講外國嘅數據比較分析。香港人真係要冷靜和理智d了

伯爵府

又唔想檢測,又唔想打針,想點?

子爵府

回覆樓主:

乜都唔使做,一死了之吧!一了百了。

loved    發表於 21-5-5 15:21

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

luckyduck 發表於 21-5-5 11:54
Copy and paste from 5/5 生果日報:有醫管局護理人員昨收到採集鼻腔拭子的示範片段,員工須自行將採樣棒放 ...

其實鼻咽拭子檢測真係甘可怕嗎? 少少感覺就一定有, 但聽到有D人講到好似生仔甘,就真係誇張~~

我每兩星期會做一次鼻咽拭子檢測, 第一次做個陣係有D緊張, 但就無咩唔舒服, 之後因為做得太多次, 依家其實都無咩感覺

Michellebaby123    發表於 21-5-5 14:30

珍珠宮

回覆樓主:

公立唔知,但私家醫院病人入院都要驗。憑咩雙重標準醫護唔使?醫管局幾時整頓下啲醫護質素?身體問題唔打得就話姐

珍珠宮

我想講,撩鼻根本最多只係5秒左右,唔明白10-15秒點計出嚟

珍珠宮

華華子 發表於 21-5-5 12:06
其實鼻咽拭子檢測真係甘可怕嗎? 少少感覺就一定有, 但聽到有D人講到好似生仔甘,就真係誇張~~

痴筋架,我都做過2次,根本好快,感覺3秒左右,而且係個鼻頂隆好似食左wasabi 嘅感覺,幾分後就無晒事

琥珀宮

幸福花海 發表於 21-5-5 12:00

唔好撈,佢又唔制喎

琥珀宮

老翻太太 發表於 21-5-5 12:16

痴筋架,我都做過2次,根本好快,感覺3秒左右,而且係個鼻 ...

我個仔小學生都係咁,做完仲問,咁快攪掂嘅

珍珠宮

華華子 發表於 21-5-5 12:06

深淺程度唔同,而家同市民取樣係好淺,只入兩2cm左右,所以唔辛苦。
但其實要更準確嘅話,要深入鼻腔取樣,入到成10cm咁深,咁樣就極為辛苦。
我上年有事要住院就做深嗰隻測試,係好辛苦眼淚都標埋。
但如果職業需要都無計啦 ,唔得唔做。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢個姓羅嘅,一向都係反政府,反中央架啦!

佢哋講嗰啲歪理都係似是而非,唔明點解政府唔炒左佢。蘋果呢啲黃媒就鍾意訪問同路人,去煽動其他人反政府

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

睇少啲毒蘋果啦

大宅

當初係有班醫護堅決要求封關
林鄭都無理過兼秋後算賬啦
唔怪得人嘅...
佢地叫林鄭做個正確決定
林鄭又拖拖拉拉搞到今時今日
林鄭政府決策有邊次係正確決定大家心中有數啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

做醫護嘅,唔肯打針,又唔肯撩鼻檢測,其實係不負責任,一日接觸咁多病人,屬於高危群組,佢唔肯打針/檢測其實係自己蝕底,有時自己中招先。

伯爵府

mandy952 發表於 21-5-5 12:20
唔好撈,佢又唔制喎

香港真係好多人阻住抗疫㗎,政府真係要强硬啲

珍珠宮

幸福花海 發表於 21-5-5 12:00

應該話又唔想檢測,又唔想打針,又想出糧,最好乜都就哂佢。全人類打針,做檢測,得佢一隻自私精唔駛打唔駛檢先滿意。
阿袁專家早兩日先話香港做鼻咽測試做得馬虎,係咁咦鼻內撩兩吓就算,呢頭有人又話辛苦,唔想做

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MGM_DRAGON 發表於 21-5-5 12:23
當初係有班醫護堅決要求封關
林鄭都無理過兼秋後算賬啦
唔怪得人嘅...

仲好意思講封關
成日發夢封關封大陸
事實就係英美印菲傳入黎
天朗氣清

水晶宮

losttoa 發表於 21-5-5 12:22
睇少啲毒蘋果啦

佩服佢,坐喺監獄都可以攪咁多嘢
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wan_sosin 發表於 21-5-5 12:22

深淺程度唔同,而家同市民取樣係好淺,只入兩2cm左右,所 ...

請問入2cm/10cm是由哪兒開始計算?

珍珠宮

luckyduck 發表於 21-5-5 11:54
Copy and paste from 5/5 生果日報:有醫管局護理人員昨收到採集鼻腔拭子的示範片段,員工須自行將採樣棒放 ...

其實佢唔滿意好簡單啫, 辭工咪做囉!

首頁

尾頁

跳至