自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

新加坡於周二宣佈實施為期3周的限制措施,包括社交聚會人數不可超過5人,以及加強入境限制。

香港人想去新加坡旅行可能要再等一等。新加坡政府表示,因為當地出現與印度新冠變異毒株相關的局部疫情後收緊了防疫限制措施,現時評估是否需要調整與香港的「航空旅遊氣泡」計劃。

香港與新加坡於一周多前達成協議,於本月26日啟動「航空旅遊氣泡」,但因為出現變種病毒,新加坡於周二宣佈實施為期3周的限制措施,包括社交聚會人數不可超過5人,以及加強入境限制,以阻止變種病毒傳播。

新加坡聯合領導抗疫跨部門工作小組的財政部長黃循財表示,「我們將密切關注疫情,並將評估是否會有任何調整。」並表示會與香港政府保持聯繫。

香港商務及經濟發展局局長邱騰華周二表示,香港正密切留意新加坡的新冠疫情發展情況。他說新加坡的病例數字大致在雙方同意的範圍內。

新加坡社區感染個案增加,當中更出現多宗印度變種病毒相關個案。目前累計有9個感染群。昨天新增17宗確診,其中5宗本土感染與陳篤生醫院(Tan Tock Seng Hospital)感染群組有關,另有12宗境外輸入病例。

新加坡防疫措施再度收緊,包括社交聚會人數由最多8人降至5人;每戶每天可接受的訪客人數亦減至最多5人;回工作場所辦公的人數限制從75%下調至50%;減少表演活動人數;暫停大型體育賽事及關閉室內健身室等。

公爵府

牛年勳章

elbar 發表於 21-5-5 12:19
新加坡於周二宣佈實施為期3周的限制措施,包括社交聚會人數不可超過5人,以及加強入境限制。

香港人想去 ...

我贊成postpone
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

所以個名改得唔好呀, 氣泡真係好化學又易爆

Zong56    發表於 21-5-5 12:38

水晶宮

其實暫時都係唔好攪住啦

girlbear    發表於 21-5-5 12:59
Zong56    發表於 21-5-5 12:39

珍珠宮

我剩係覺得好搞笑!人地新加坡話自己疫情反彈,所以諗下好吾好吾搞氣泡住,但係我地個林太,一直覺得人地仲未爆,仲繼續衝衝衝,仲話仍然係接受範圍之內喎。人地 洞悉先機,阿林太吾知有心定無意, 本死無大害咁繼續搞

wcpcelia    發表於 21-5-7 16:47
girlbear    發表於 21-5-5 13:00
Zong56    發表於 21-5-5 12:39

男爵府

不嬲都唔贊成同新加坡不平等氣泡

伯爵府

【旅遊氣泡】新加坡增16宗確診 醫院群組無擴大

香港與新加坡的旅遊氣泡最快本月26日啟動,但新加坡疫情仍未停歇。新加坡周三(5日)宣布新增16宗新冠肺炎確診個案,其中1宗屬於本土個案,新加坡目前最大型感染群組陳篤生醫院群組無新增相關個案。

新加坡衛生部指截至周三中午,新加坡分別新增15宗輸入個案及1宗本土個案,而外勞宿舍則沒有新增個案。陳篤生醫院(Tan Tock Seng Hospital ,TTSH) 群組為過去一周以來,首次單日沒有新增感染個案,群組累計有40宗確診個案。

新加坡周二(4日)新增17宗新冠肺炎確診個案,其中5宗屬於本土個案,全部來自陳篤生醫院群組,包括1名藥劑師及1名病人。確診的25歲男藥劑師上月20日,曾到確診個案最多的9D病房,期間曾與病房内患者及同事接觸。

一名64歲男病人在上月26日入住9D病房,翌日已轉到新加坡國家傳染病中心(NCID)治療。他上月28日曾接受病毒檢測,但結果顯示為陰性。他在本月2日再進行檢測,周二證實確診。

另外3人曾於上月18日至28日期間到訪醫院,包括1名53歲新加坡女子、1名45歲菲律賓女子及1名39歲印尼女子。

12宗輸入個案患者同在隔離期間經檢測發現確診,包括一名新加坡人及兩名由印度入境的新加坡永久居民。

象牙宮

回覆樓主:

唔好搞住喇,係搞都要打針先飛得啦,咁先安全

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

新加坡咁多印度人,唔好搞

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

唔好搞啦, 閂門搞掂自己先啦, 免引狼入室.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

2024勳章

香港有「通關魔咒」、「氣泡魔咒」

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

原來真係用黎谷針
快d搞日本泰國 反正都係吹泡泡
放下自在

大宅

fanny590 發表於 21-5-5 12:26
所以個名改得唔好呀, 氣泡真係好化學又易爆

珍珠宮

唔好攪住,就算攪返都唔該出入香港都打針先好....

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

都已經唔知講咩好...

子爵府

回覆樓主:

次次一講汽泡就爆,好邪好小氣,不如唔好再提啦

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

明明疫情都仲嚴重 ,係都要搞個氣泡,但次次都爆,好心搞好疫情同香港經濟先講啦

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人地星加玻出聲算有良心,香港政府仲一舊豬油咁, 唔識郁!

首頁

尾頁

跳至