自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

變種病毒沒完沒了,衞生署衞生防護中心公布,本港今日(5日)新增6宗確診個案,所有患者均為女性,年齡介乎29至46歲。中心昨日(4日)公布3宗本地感染初步確診個案轉為確診,均被驗出帶有N501Y變種病毒,其中一人曾於4月18日接種首劑由內地及德國研發的復必泰,成全港首宗接種復必泰後感染變種病毒。餘下3宗屬輸入病例,均從尼泊爾抵港;本港累計確診個案11,797宗,另有大約5宗初步確診個案。

3宗本地個案中,有1宗屬源頭不明個案,涉46歲女外傭,經證實感染N501Y和E484K變異病毒株,病毒載量大於30,即傳染力低。她近期無外遊記錄,在2019年10月已抵港,居於鰂魚涌康怡花園N2座,她在上月18日接種首劑復必泰疫苗。

根據衞生防護中心周二(4日)在疫情記者會交代的資料,該名外傭平日大多留於家中,一周會到鰂魚涌街市買餸兩次,她4月25日曾與朋友去過中環干諾道的麥當勞、本周日(2日)亦到過西九龍中心的薩莉亞意式餐廳,另外曾於上周六(1日)、本周一(3日)去過天后一個鄰近維多利亞公園聚會。

該名外傭的朋友亦中招,列相關個案,居於薄扶林豪峰,平日去過堅尼地城街市及同區大快活,假日的行蹤則與上述患者類同。早前感染變種病毒的東涌映灣園菲傭的女僱主亦證染疫,且帶有變種病毒,病毒載量大於30,即傳染力低;該女子在東涌靈糧堂秀德小學任職教師。

衞生署公共衞生化驗服務處進一步分析顯示,上述2宗個案均涉及傳染性較高的N501Y變種病毒株,為審慎起見,防護中心將根據第599A章《預防及控制疾病規例》,將病人居住的大廈,即鰂魚涌康怡花園N2座及薄扶林豪峰的所有樓層單位,分別涉及約230及30個單位,沒有病徵的住戶送往檢疫中心進行21天強制檢疫。

伯爵府

回覆樓主:

即未打第二針就感染了?反而擔心接種兩針疫苗後十四日都中就慘了

不過接種晒又唔代表一定唔中 ,何況變種病毒

大宅

想知打齊兩針

伯爵府

只打一針未夠保護力

水晶宮

回覆樓主:

我諗點都係打咗好過冇打

子爵府

回覆樓主:

去過維多利亞公園聚會

菲傭界睇黎都好高危

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

復必泰打齊兩針14日後先有保護率95%,佢只係打咗第一針,感染唔出奇

原來佢同豪峰菲傭係朋友,不過唔知佢地喺邊度感染,希望追踪到

子爵府

2024年龍年勳章

elbar 發表於 21-5-5 16:53
變種病毒沒完沒了,衞生署衞生防護中心公布,本港今日(5日)新增6宗確診個案,所有患者均為女性,年齡介乎 ...

香港某D媒體真係好得意,有負面嘅消息,復必泰就變成內地和德國研發。。有效果90%幾就係德國Biontech同輝瑞研發~
利申:我都係打復必泰,將打第二針。選擇原因唔係考量邊度研發,因家中學生年齡暫只能符合打復必泰,佢地爸爸打科興,所以我試復必泰反應~
新聞有話打咗復必泰後有再感染嘅情況,我其實都理解,估可能個人免疫反應唔同,唔係個個一定會有抗體,人有可能已有預存免疫而導致冇法新抗體,不過呢種情況用人類腺病毒為載體嘅疫苗較多產生,mrna唔知係未都可能。仲有注射時間短未刺激到身體產生抗體。所以接種後我依然冇松懈防疫。

connietai    發表於 21-5-5 19:09
capricornbb    發表於 21-5-5 18:38

珍珠宮

Happy_hk 發表於 21-5-5 18:34
香港某D媒體真係好得意,有負面嘅消息,復必泰就變成內地和德國研發。。有效果99%就係德國Biontech同輝瑞 ...

都係你明

男爵府

香港某D媒體真係好得意,有負面嘅消息,復必泰就變成內地和德國研發。。有效果99%就係德國Biontech同輝瑞 ...

子爵府

2024年龍年勳章

幸福花海 發表於 21-5-5 18:11
只打一針未夠保護力

可能好睇個人免疫反應,好似電視聽過袁國勇教授打第二針前嗰時講過下,話佢自己打嗰種方式比同事產生抗體仲要高?咁應該表明佢同同事已經一針有抗體~~但佢唔建議其它人使用佢嗰種注射法,因佢係為咗做研究~~

水晶宮

2024勳章

一睇就知係西方日報出品

大宅

我都注意到呢點

翡翠宮

畀面勳章

香港的傳媒真係爛到不能再爛,成日惟恐天下不亂
日日是好日

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 21-5-5 17:33
即未打第二針就感染了?反而擔心接種兩針疫苗後十四日都中就慘了

不過接種晒又唔代表一定唔中 ...

其實已解釋好多次,打針不是防護罩,一樣會傳染到,只是自己有嚴重併發症風險低左,而傳染人機會或時間亦少左而已。

所以打完針都仍要注意防疫。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

內地及德國研發?咁寫都得?

水晶宮

香港某D媒體真係好得意,有負面嘅消息,復必泰就變成內地和 ...

香港媒體係咁

男爵府

香港某D媒體真係好得意,有負面嘅消息,復必泰就變成內地和 ...

我都留意到同一點 一出事就變咗大陸同德國研發 明明得個代理權 變咗研發 利害

子爵府

虎到金來勳章

打咗一針中都似正常,要兩針齊先見效嘛不是嗎

首頁

尾頁

跳至