懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

懷孕24週,呢兩個星期突然間全身都會無啦啦好痕,似乾燥,又似比野咬,但因為疫情要湊住大仔,日日都係屋企,檢查過屋企又唔似比野咬,歲半仔仔同老公又完全無呢啲情況,岩岩上網睇到,懷疑係呢啲疹,真係勁辛苦,痕到忍唔到手,由其訓訓下會痕醒

大宅

我都剛有類似嘅皮膚疹,宜家29周,夜晚易癢醒。我去睇醫生攞左d藥膏搽止癢

複式洋房

去產檢時同醫生講,會俾藥膏你搽

大宅

a_c2612 發表於 21-5-6 09:50
我都剛有類似嘅皮膚疹,宜家29周,夜晚易癢醒。我去睇醫生攞左d藥膏搽止癢 ...

請問你既感覺係咪都好似比野咬咁架?勁痕

大宅

MILKYMOO 發表於 21-5-6 10:14
去產檢時同醫生講,會俾藥膏你搽

好 黎緊月中問醫生先 謝對你

別墅

我都係,好似蚊癩咁,啲位仲要係喺腰間,有褲包住,應該唔係比蚊咬
同埋老公都無事
不過好彩係偶爾一兩粒
我諗住下次產檢問醫生呀
你幾時產檢可以問吓

大宅

kytw 發表於 21-5-6 10:16
請問你既感覺係咪都好似比野咬咁架?勁痕

我有d係水泡有d似蚊咬. 過幾日退左後就變啡色印 搽藥膏會舒服d. 我等唔切產檢就咁落樓下普通科醫生睇左先.

大宅

Htungg 發表於 21-5-6 12:49
我都係,好似蚊癩咁,啲位仲要係喺腰間,有褲包住,應該唔係比蚊咬
同埋老公都無事
不過好彩係偶 ...

我全身都有,底底包住兩則都有黎緊下星期產檢時問下醫生先

大宅

a_c2612 發表於 21-5-6 15:21
我有d係水泡有d似蚊咬. 過幾日退左後就變啡色印 搽藥膏會舒服d. 我等唔切產檢就咁落樓下普通 ...

我都會呀,有啲會R到出水咁,都係會變啡色呀咁醫生有冇話你呢啲係咩疹?

大宅

kytw 發表於 21-5-6 15:31
我都會呀,有啲會R到出水咁,都係會變啡色呀咁醫生有冇話你呢啲係咩疹?
...

醫生都無話好肯定係邊隻疹。我過左一個星期開始好d. 其實都係唔好R咁多,等d疹慢慢退.

大宅

a_c2612 發表於 21-5-6 15:37
醫生都無話好肯定係邊隻疹。我過左一個星期開始好d. 其實都係唔好R咁多,等d疹慢慢退.
...

我可能嚴重啲,呢到痕就第二到又痕,勁似比野咬

洋房

回覆樓主:

我都好似濕疹咁 但係查左 mustella 果支油到孕中期自己好翻 ... 唔知係麽原因

複式洋房

我就係痕到訓唔到,亦忍唔到要起身r....全身痕到好似比野咬咁(emoji)仲記得個晚半夜老公都比我嘈醒埋,佢幫我搵冰敷我先好d訓到..最後第二日起身去左睇普通科醫生話我係妊娠濕疹,佢話好多媽媽因為陀左bb抵抗力弱左,所以都幾普遍,生完就會無,但記住真係要睇醫生,搽止痕,唔好r, 一r損/r爆d泡流左d水出黎會愈野愈嚴重(emoji)加油(emoji)(emoji)

大宅

JunifyW 發表於 21-5-9 22:03
我都好似濕疹咁 但係查左 mustella 果支油到孕中期自己好翻 ... 唔知係麽原因
...

我果啲睇落就唔似濕疹,似比野咬咁既樣勁難忍

大宅

koeymama 發表於 21-5-9 22:41
我就係痕到訓唔到,亦忍唔到要起身r....全身痕到好似比野咬咁(emoji)仲記得個晚半夜老公都比我嘈醒埋,佢幫 ...

係呀,我有時係訓訓下自己R,R醒我咬到有啲變左深色咁一點點後日我麵去產檢,到時問下醫生先

首頁

尾頁

跳至