懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

剛用CB驗孕中左,應該4weeks, 請問北區邊喥check or拎證明好d?
花都薛倩芬又好無呢?

洋房

pky726 發表於 21-5-11 13:58
剛用CB驗孕中左,應該4weeks, 請問北區邊喥check or拎證明好d?
花都薛倩芬又好無呢?
...

粉嶺健康院門診即刻有結果出證明

子爵府

TracyWu000 發表於 21-5-11 14:02
粉嶺健康院門診即刻有結果出證明
請問有無話要幾多週先可以去驗兼拎證明架?
同埋係咪要上HA個網預約?

洋房

pky726 發表於 21-5-11 13:58
花都薛倩芬又好無呢?
...

我4wk去都可以出證明,不過佢唔係計週數,姑娘係叫你即時留小便俾佢check,如果係即刻顯示2條線,佢就會寫你positive ,再交返俾醫生出信,出左證明信就可以用ha go 排醫院期
健康院可以ha go或者打電話去約

子爵府

TracyWu000 發表於 21-5-11 16:42
我4wk去都可以出證明,不過佢唔係計週數,姑娘係叫你即時留小便俾佢check,如果係即刻顯示2條線,佢就會寫 ...

如果即日有結果都ok wor ,我今早係用電子CB驗,係咪應該過幾日用支cheap野驗多次確保有,先book健康院再驗好d呢?

不過佢平日先有得book, 變相要請半日假

洋房

pky726 發表於 21-5-11 17:02
如果即日有結果都ok wor ,我今早係用電子CB驗,係咪應該過幾日用支cheap野驗多次確保有,先book健康院再驗 ...

可以同步進行呀,自己驗多次,睇佢係咪唔使等即刻有線,同時都約門診,因為門診電話都難打

好似可以叫醫生寫病假紙

如果你真係要請假,又唔心急,可以7wk自己出去搵醫生照超聲波睇閃閃,順便出埋證明信

男爵府

政府既產檢唔會有超聲波照的,你點都要去私家睇住先

禁止訪問

子爵府

Joannekankan 發表於 21-5-12 12:31
回覆 pky726 的帖子

我果陣超聲波都係出九龍做,不過做敏兒安嘅T21就係上水做,之後再攞報告去產檢時被產 ...
請問你指嘅超聲波係指星星定再大d睇bb情況嗰款?
因為我係新手咩都唔識,請問上水做T21係邊間,要幾錢呀?

頭先問過花都,驗孕連診金450,照超聲波700,係咪都係咁上下價錢呢?

子爵府

gloriehungws 發表於 21-5-12 12:21
政府既產檢唔會有超聲波照的,你點都要去私家睇住先
請問係咪去私家醫院做多,唔會去私家診所?

禁止訪問

男爵府

pky726 發表於 21-5-12 13:16
請問係咪去私家醫院做多,唔會去私家診所?

唔洗去私家醫院做,去私家婦產科醫生就得。如第一次去睇驗孕攞懷孕証明就去普通私家診所就得。當醫生俾左張懷孕証明你就拎去政府排期,但一般都要排到16週先有得睇,16週前你要去私家婦產科做超聲波,驗唐氏。
T21好多地方都有得做,有平有貴你自己去格價,上水粉嶺冇乜婦產科醫生的,你要諗自己想在邊度生,政府定私家生。政府就跟地址排,一排左期就要睇返果間直到生,私家就隨時可轉醫生。但如你搵私家生就早啲約期,出名既婦產科醫生啲期好full的

子爵府

gloriehungws 發表於 21-5-12 15:52
唔洗去私家醫院做,去私家婦產科醫生就得。如第一次去睇驗孕攞懷孕証明就去普通私家診所就得。當醫生俾左 ...
呀。。真係好多野要留意,多謝你詳細覆我!我唔想揀私家因為太貴,如果真係要揀定一個私家醫生,d喥邊個板面最多人講架?

即係無論我睇公立定私家都要兩邊排?

男爵府

pky726 發表於 21-5-12 17:17
呀。。真係好多野要留意,多謝你詳細覆我!我唔想揀私家因為太貴,如果真係要揀定一個私家醫生,d喥邊個板 ...

如果你選擇公立醫院生都要睇私家2邊睇,因為政府一般產檢係唔會照超聲波的,只聽Bh有冇心跳,問你有冇郁,係咁多,會有產前血抽,高齡就驗埋血糖,有啲醫院冇唐氏同結構做你要自己出去搵私家做,但政府果個唐氏檢查準確度好低,成日都有假陽性嚇死啲媽媽。如果你選擇政府生,唔係個個私家產科都肯睇你,你要自己爬下文邊啲醫生肯睇,價錢啱你預算同地點就你。以我所知有佐敦黄建新醫生肯睇,每次產檢$500有照聲波但冇藥的。其他一般收$800-$1000每次

子爵府

gloriehungws 發表於 21-5-13 09:02
如果你選擇公立醫院生都要睇私家2邊睇,因為政府一般產檢係唔會照超聲波的,只聽Bh有冇心跳,問你有冇郁, ...
唔該晒你呀! 資料好詳盡!
你講嗰個醫生,如果照超聲波500都幾抵,粉嶺照要700。

男爵府

pky726 發表於 21-5-13 12:57
唔該晒你呀! 資料好詳盡!
你講嗰個醫生,如果照超聲波500都幾抵,粉嶺照要700。
...

$500算好平喇,我睇過佢幾次都okay, 唔算等好耐,但只做基本照聲波,唔會量血壓磅重同驗小便。

首頁

尾頁

跳至