自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

理大醫療科技及資訊學系副教授蕭傑恒及其團隊,今日(12日)發現南非變種病毒本地傳播鏈的源頭,極可能是28歲菲律賓抵港男患者(#11544)。
他與29歲印度裔男患者(#11643)的檢疫期重疊12日,所住的房間相鄰;二人的病毒基因幾乎相同,#11544僅少了一個突變。蕭傑恒指出,流行病學和基因排序結果均顯示,印裔男子在檢疫期間,很可能被菲律賓男感染。

大宅

xp_terry 發表於 21-5-13 13:20
理大醫療科技及資訊學系副教授蕭傑恒及其團隊,今日(12日)發現南非變種病毒本地傳播鏈的源頭,極可能是28 ...

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/624316/%E8%AE%8A%E7%A8%AE%E7%97%85%E6%AF%92-%E7%90%86%E5%A4%A7%E5%9C%98%E9%9A%8A%E6%8F%AD%E6%BA%90%E9%A0%AD%E7%82%BA%E8%8F%B2%E7%B1%8D%E6%8A%B5%E6%B8%AF%E7%94%B7-%E6%AA%A2%E7%96%AB%E6%9C%9F%E6%83%B9%E9%85%92%E5%BA%97%E9%84%B0%E6%88%BF%E5%8D%B0%E8%A3%94%E7%94%B7?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=mama&fbclid=IwAR3ypt4eB7cDP-lOmmg_OWvp7rd6Js5_8nGHF2GyNH1DUz7HRd_ErGhUxUA

珍珠宮

回覆樓主:

菲律賓病毒咁嚴重都唔使菲傭來港打針
另一方面反應酒店隔離措施有漏洞

侯爵府

回覆樓主:

又係菲律賓,叫個外長出嚟解釋吓啦,帶個變種病毒入嚟嘅係菲律賓,散播開去嘅又係菲律賓,幫佢哋檢測仲要話服侍得唔好,唔該寄返張檢測單俾菲律賓找數

珍珠宮

Shellyxlk 發表於 21-5-13 13:29
又係菲律賓,叫個外長出嚟解釋吓啦,帶個變種病毒入嚟嘅係菲律賓,散播開去嘅又係菲律賓,幫佢哋檢測仲要話 ...

我覺得要鬧,首先要鬧林鄭先!係佢令全港人跪低㗎

公爵府

hellomiki 發表於 21-5-13 13:34
我覺得要鬧,首先要鬧林鄭先!係佢令全港人跪低㗎

無錯, 成日都跪低. 係跪低就自己跪. 唔好要全香港市民陪係跪低.
菲律賓~怕佢咩! 我仲記得, 菲律賓人質事件, 佢都無當過香港人係人呀! 點解要因少少事就跪低.
羅志光就說得對, 菲律賓人可以選擇唔來香港打工的.
佢地可以去星架坡打工的, 但人工係香港一半, 而且工作時間比香港長.
來得香港, 就唔好嘈!

loved    發表於 21-5-14 13:12
LamVff    發表於 21-5-13 15:01

公爵府

Yeelim 發表於 21-5-13 14:27
無錯, 成日都跪低. 係跪低就自己跪. 唔好要全香港市民陪係跪低.
菲律賓~怕佢咩! 我仲記得, 菲律賓人質事件 ...

同意!助長晒啲工人

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

xp_terry 發表於 21-5-13 13:20
理大醫療科技及資訊學系副教授蕭傑恒及其團隊,今日(12日)發現南非變種病毒本地傳播鏈的源頭,極可能是28 ...

即印度人本身無病,黎香港隔離中染疫,如果係咁真係慘,酒店感染。

子爵府

回覆樓主:

峰迴路轉

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔該唔好再俾菲律賓、印度人入境

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

最黑人憎係嗰啲要全香港人找數嘅雇主,冇工人要死嘅咁不如你哋死咗去啦,點解要搵香港人陪你地

-Johnnywalker-    發表於 21-5-13 23:48

珍珠宮

香港被林鄭影衰晒 直程拖中國後腿!其實林鄭係咪漢奸嚟㗎

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

唔明外傭要打針有咩問題?唔明有咩歧視?香港人食肆都要打針先可以正常營業啦,老人院要2針+14+檢測先可以探訪啦,大把仔仔女女想探父母都唔得,唔通又話政府歧視做人子女嗰d

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

菲律賓人質事件真係堅嬲,甘本唔需要死咁多人
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

虎到金來勳章

Shellyxlk 發表於 21-5-13 13:29
又係菲律賓,叫個外長出嚟解釋吓啦,帶個變種病毒入嚟嘅係菲律賓,散播開去嘅又係菲律賓,幫佢哋檢測仲要話 ...

不能同意更多

wcpcelia    發表於 21-5-14 11:31

男爵府

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

班死賓妹仲連強檢第二次都嘈嘈閉呀!

珍珠宮

Anpanmama 發表於 21-5-13 14:47
唔該唔好再俾菲律賓、印度人入境

仲有印尼同埋尼泊爾呀
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

eeyorepigpig 發表於 21-5-13 23:41
班死賓妹仲連強檢第二次都嘈嘈閉呀!

又唔好怪曬賓妹喎,係佢哋嗰啲外傭組織呢阿支阿左,我識幾個朋友嘅工人都好願意做檢測同埋打疫苗喎
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

小詠 發表於 21-5-13 23:46
又唔好怪曬賓妹喎,係佢哋嗰啲外傭組織呢阿支阿左,我識幾個朋友嘅工人都好願意做檢測同埋打疫苗喎
...

少數係識諗囉!我屋企個印都打晒兩針。

首頁

尾頁

跳至