1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

疫情下少外岀,就算外出的話都係戴防疫帽。依家想開始同佢戴口罩,但一勾上其中一隻耳仔佢就即刻抆落來,同佢講一定要戴口罩先岀得街都唔聽,請問大家有咩方法可以share?

男爵府

bomi 發表於 21-5-14 19:38
疫情下少外岀,就算外出的話都係戴防疫帽。依家想開始同佢戴口罩,但一勾上其中一隻耳仔佢就即刻抆落來,同 ...

Youtube 有首戴口罩歌。每日睇幾次洗吓腦先,第一步。

男爵府

牛年勳章

回覆 bomi 的帖子

比佢食住奶嘴戴口罩。

大宅

honeybid2 發表於 21-5-14 21:12
Youtube 有首戴口罩歌。每日睇幾次洗吓腦先,第一步。

有啲咁嘅歌㗎?

大宅

Chloe199401 發表於 21-5-14 22:21
回覆 bomi 的帖子

比佢食住奶嘴戴口罩。

佢唔食奶嘴㗎

大宅

我BB以前都唔肯帶. 返咗兩個月playgroup我叫爸爸入去課室前幫佢帶. 第一次就帶咗30分鐘. 之後而家出親街都肯帶. 之前仲擔心點先至可以令到佢戴口罩,原來係要俾佢睇到其他小朋友個個都帶嘅時候佢就會自自然然肯

大宅

bonbon926 發表於 21-5-14 22:29
我BB以前都唔肯帶. 返咗兩個月playgroup我叫爸爸入去課室前幫佢帶. 第一次就帶咗30分鐘. 之後而家出親街都 ...

Oh really? 咁啱我聽日去試堂,希望佢見到其他小朋友有戴之後可以接受戴口罩啦

大宅

bomi 發表於 21-5-14 22:37
Oh really? 咁啱我聽日去試堂,希望佢見到其他小朋友有戴之後可以接受戴口罩啦
...

慢慢嚟啦起碼佢肯帶防疫帽

大宅

bonbon926 發表於 21-5-14 22:29
我BB以前都唔肯帶. 返咗兩個月playgroup我叫爸爸入去課室前幫佢帶. 第一次就帶咗30分鐘. 之後而家出親街都 ...

我仔15m大都係死都唔肯戴口罩咩方法都用曬都係堅決唔肯,下個月就要返playgroup, 間centre果度講明唔戴就無得入課室,我都唔知點算好

大宅

kalam0516 發表於 21-5-15 12:07
我仔15m大都係死都唔肯戴口罩咩方法都用曬都係堅決唔肯,下個月就要返playgroup, 間centre果度 ...

肯帶防疫帽都唔可以?

大宅

bonbon926 發表於 21-5-15 12:34
肯帶防疫帽都唔可以?

唔得呀一定要口罩先比入課室

男爵府

我仔15m大都係死都唔肯戴口罩咩方法都用曬都係堅決唔肯,下個月就要返playgroup, 間centre果度 ...

如果小朋友唔肯戴口罩要揀間policy 鬆少少既centre... 我遇過不人性化既centre 期望一個歲幾既小朋友好似大人咁。老師又唔幫手叫佢戴,結果嬲得滯退學。結果再揀要揀啲人性化啲,扯口罩都唔會趕你出課室/ 老師會幫手處理既centre 去上。

大宅

kalam0516 發表於 21-5-15 12:41
唔得呀一定要口罩先比入課室

可能搵個第二間會好啲

大宅

bonbon926 發表於 21-5-15 11:23
慢慢嚟啦起碼佢肯帶防疫帽

其實呢輪連帽都抆走掉落地 心好累

大宅

其實我個間都話要compulsory mask wearing,不過我都有坦白到話我仔唔肯戴,校方都會理解嘅

大宅

honeybid2 發表於 21-5-15 13:03
如果小朋友唔肯戴口罩要揀間policy 鬆少少既centre... 我遇過不人性化既centre 期望一個歲幾既小朋友好似 ...

係丫,我都寄望返多一兩次阿仔會肯戴啦

男爵府

我唔知幫唔幫到你,我就係自創以下呢個方法。上星期,我仔啱啱21個月零1日終於肯戴口罩出街

之前已經試過晒咩聽YouTube,比公仔戴,照鏡戴,食奶嘴戴。。。。好多好多。。都係唔work。仲同佢搏鬥到狂喊
我就試下,每日用10秒放口罩喺佢面前,掂住個面,唔cool耳仔,唔郁同佢數10秒。之後好開心讚佢叻就走開,收埋口罩。。。過左一兩個星期,覺得佢接受到就cool 一邊耳仔,掂到面,另一邊用手hold 住。又係10秒。。。之後又係讚佢同收埋口罩。。。之後上星期有日就叮!肯cool2隻耳仔但只兜住下巴,去公園,之後再一步步戴到上鼻。。。
希望幫到你。

男爵府

我唔知幫唔幫到你,我就係自創以下呢個方法。上星期,我仔啱啱21個月零1日終於肯戴口罩出街

之前已經試過晒咩聽YouTube,比公仔戴,照鏡戴,食奶嘴戴。。。。好多好多。。都係唔work。仲同佢搏鬥到狂喊
我就試下,每日用10秒放口罩喺佢面前,掂住個面,唔cool耳仔,唔郁同佢數10秒。之後好開心讚佢叻就走開,收埋口罩。。。過左一兩個星期,覺得佢接受到就cool 一邊耳仔,掂到面,另一邊用手hold 住。又係10秒。。。之後又係讚佢同收埋口罩。。。之後上星期有日就叮!肯cool2隻耳仔但只兜住下巴,去公園,之後再一步步戴到上鼻。。。
希望幫到你。

大宅

klsabb 發表於 21-5-18 00:13

之前已 ...

多謝分享!鄧你開心呀!等我都試吓先!

別墅

klsabb 發表於 21-5-18 00:14

之前已 ...
好方法

首頁

尾頁

跳至