醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

長者有綜援及傷殘津貼.....
現時住私人院舍(不是政府買位)
有資格排政府院舍及政府買位院舍
想問如果政府買位院舍費用大約幾多?會否扣綜援津貼?
因現時住的私院幾好
扣除综援大約補4千
謝謝

男爵府

yoyolaw 發表於 21-5-16 12:49

政府買位院舍預$2千蚊左右,係有個政府定的價錢,就算是取緊綜援都沒影響
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

複式洋房

yoyolaw 發表於 21-5-16 12:49

想問問私人院舍費是不可以大過綜援嗎?, 大過當收入,

大宅

大白鯊 發表於 21-6-16 11:23

大過
當收入?!不明白

複式洋房

yoyolaw 發表於 21-6-17 18:24
大過
當收入?!不明白

聽說宿費不可以多過綜援資助, 如多過的差額就變為長者收入,

大宅

大白鯊 發表於 21-6-18 11:23

呢樣真係未聽過
依家住緊都大過
其實多數會大過
院費加雜費通常都過一萬

大宅

大白鯊 發表於 21-6-18 11:23

如宿費多過綜援外,院舍就會以什費型式向家人收取。預$18000左右

男爵府

要視乎你攞嘅綜援嘅金額, 如果你領嘅綜援較付出的少, 就需要自付啦, 我嘅家人每月取嘅綜援約八千多, 但所住嘅老人院月費就要九千幾, 所以自己都要補貼, 另外要睇醫生寫你嘅親人, 每日需用多少塊尿片及有沒有額外營養奶需要, 如你覺得唔夠嘅話, 就要另外自己畀錢買額外所需的

男爵府

peralbebe 發表於 21-7-19 22:45
如宿費多過綜援外,院舍就會以什費型式向家人收取。預$18000左右

我嘅家人所領取嘅綜援金額,不夠支付院舍費用, 我係需要另外自己補貼, 但係又冇見社署話係長者額外收入喎

大宅

vwethk 發表於 21-8-27 09:58
我嘅家人所領取嘅綜援金額,不夠支付院舍費用, 我係需要另外自己補貼, 但係又冇見社署話係長者額外收入喎
...

什麼是長者額外收入?

男爵府

男爵府

peralbebe 發表於 21-8-27 10:00
什麼是長者額外收入?

可能佢嘅意思係話長者,自己有私己錢, 住較貴月費嘅老人院, 因為我係代領, 所以我爸的存款戶口係沒有結餘的, 所以就沒有這樣被誤解

男爵府

peralbebe 發表於 21-7-19 22:45

我親人所住嘅老人院, 佢額外嘅收費, 包括陪診, 費用由250至400, 四小時計算, 代表親人去公立醫院領取到診醫生所開藥物, 每次大約50至100, 我唔係好記得喇, 另外需要用院車接送親人覆診, 費用約250至400, 每年安排體檢約350, 有些院舍亦需要收取冷氣費, 沖涼費, 洗衣費, 理髮費, 個別物理治療, 興趣班費等等

大宅

vwethk 發表於 21-8-27 10:13
我親人所住嘅老人院, 佢額外嘅收費, 包括陪診, 費用由250至400, 四小時計算, 代表親人去公立醫院領取到診 ...

請問係邊區呀?我家老人住果間好貴,樣樣都要收錢好多什費

男爵府

peralbebe 發表於 21-8-27 10:16
請問係邊區呀?我家老人住果間好貴,樣樣都要收錢好多什費

我親人現住元朗雞地, 神召會華禧金馬護老院, 不過最近政府通知, 有新院舍,景峰花園輕鐵站附近, 屯門青棉徑2號, 菁雋, T Plus, 浸信會區樹洪伉儷機構所辦嘅, 叫青怡居, 有100宿位, 政府有買位60個, 另外40個私位, 上過去睇過, 地方好大, 寬敞有復建設施, 及很多個大房間, 每房間可住五至六人, 每房間內設獨立沐浴間, 現正招收長者入住, 你可以致電問下或上去看看, 呢間新院舍, 月費約8千幾至 9千幾, 但有其他額外開支,好似我之前所提及過的, 你可以再問問詳細, 如果你需要電話, 我可以pm你

首頁

尾頁

跳至