自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

仔話某同學(男仔)嘅媽咪,懷疑老公出面識左第二個,越來越少錢比屋企。所以而家個媽咪好努力,上交友 apps識男人,希望有人可以比錢養佢哋

仔話,個媽咪有工作的,但人工唔夠,仔同學仲有弟妹,共三個。佢話同學講時,唔開心

我當時比仔咁突然話題嚇一嚇,無心理準備,只懂答佢,話同學只同你講,即信任你,你見佢唔開心時,安慰吓佢啦。但其實,我自己都唔知,呢啲情況下,乜嘢說話/做法叫安慰人。

其實,呢件事上,有冇啲乜可教仔女呢?因為仔講時,有輕輕帶過一句,乜有呢啲 apps㗎咩?仔 12歲。

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

升中
通識科有此題材

不過轉咗新課程不知仲有無

水晶宮

foggyao 發表於 21-5-17 22:18
仔話某同學(男仔)嘅媽咪,懷疑老公出面識左第二個,越來越少錢比屋企。所以而家個媽咪好努力,上交友 apps ...

直接解釋成件事對錯⋯⋯!
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

仔話某同學(男仔)嘅媽咪,懷疑老公出面識左第二個,越來越少錢比屋企。所以而家個媽咪好努力,上交友 apps ...

個女人搞乜架,係要去勾佬都唔好比仔女知吖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

mickeywinnie3 發表於 21-5-17 22:22
直接解釋成件事對錯⋯⋯!

直接話用交友 apps無錯,但未離婚,又錯目的,唔啱?

跟住,教上交友apps要小心?

我又唔可以話交友 apps係錯,係壞事。但又怕佢以為交友 apps無問題

侯爵府

唔應該同仔女咁講

珍珠宮

redhot 發表於 21-5-17 22:24
個女人搞乜架,係要去勾佬都唔好比仔女知吖

咪係囉!佢話個媽咪成日對住部電腦,就係搵緊男人

男爵府

回覆樓主:

嘩嘩。。。
12 歲其實知道好多野架啦,有時在小朋友面前都係小心啲講野。。。

wcpcelia    發表於 21-5-18 11:38

伯爵府

想生BB熱投

係唔係真架
呢啲噉嘅話題都同小朋友講

珍珠宮

mimi222shi 發表於 21-5-17 22:27
唔應該同仔女咁講

弊在而家教埋我個仔,我個仔同我講時,即係教埋我個女(14歲)。我個女係知交友 apps, 知可以識男仔,唔係好嘢,但女有好奇

珍珠宮

miniyan 發表於 21-5-17 22:30
係唔係真架
呢啲噉嘅話題都同小朋友講

真係今晚阿仔忽然嘅問題。我同佢哋睇電視星期二檔案重温時,講疫情下,其中一對情侶拍拖時嘅改變。佢就忽然彈出呢個話題。

公爵府

我仔小五時有同學同佢講佢媽媽有第二個男人,跟人搬走左,唔再理佢,個同學好唔開心,我仔帶佢搵學校社工傾計,同學仔話親眼在屋企樓下見到媽媽拖住第二個,之後搬左又搬返去,但同學仔話好憎佢媽媽

有女同學同我仔講爸爸有女人,原本住私樓,都趕走左老婆同仔女,賣埋層樓,家用同賣樓錢都冇比佢地,佢好憎阿爸

我仔身邊好多同學父母都離婚,佢好似明明地咩事,但我同c6好少鬧交,佢唔知其他家庭原來係咁,同學發生既事令到佢都會諗多左,佢都會諗如果父母離婚佢會點,我叫佢唔好諗多左,安慰下同學就夠
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你可以先問吓佢有乜嘢諗法,然後再因應佢問題,同佢傾吓。

珍珠宮

回覆樓主:

都係叫小朋友充當聆聽者,唔好比咩意見亦唔好周圍講,話不如去玩下踢波或一齊參加下啲活動,distract下同學唔好成日諗啲唔開心嘢

公爵府

我會直接同仔講,好多壞人趁交友apps騙財騙色,男仔都會俾人呃。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我會教佢聽左就算,唔好周圍同人講,同埋就算係當事人仔女講出黎,都唔好信到十足,都要打折

珍珠宮

traeh 發表於 21-5-17 22:39
你可以先問吓佢有乜嘢諗法,然後再因應佢問題,同佢傾吓。

有冇邊個位,我應點回答呢?我對呢啲話題,即時反應好差。
如果唔係,唔洗上嚟請教 即係我叫佢安慰人,但其實我唔知點去安慰

珍珠宮

shop_baby 發表於 21-5-17 22:36
我仔小五時有同學同佢講佢媽媽有第二個男人,跟人搬走左,唔再理佢,個同學好唔開心,我仔帶佢搵學校社工傾 ...

多謝你,實用 point! 會諗多左,我無諗過

珍珠宮

oceandeepsea 發表於 21-5-17 22:44
我會教佢聽左就算,唔好周圍同人講,同埋就算係當事人仔女講出黎,都唔好信到十足,都要打折
...

公爵府

foggyao 發表於 21-5-17 22:48
多謝你,實用 point! 會諗多左,我無諗過

一個講未必會咁諗但多左幾個人父母咁樣,佢就會諗多,同學又會問如果係你你會點,我仔話我爸爸同媽咪連交都冇鬧過,唔知會點,諗唔到,但佢都會幻想下諗下,諗完都會有d唔開心,會話如果爸爸同媽咪鬧婚我一定會好嬲,會點點點,我咪聽下,話唔好諗d未發生既事啦,人地家事人地會處理,同同學傾多d玩多d等佢地唔好亂諗仲好啦
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

首頁

尾頁

跳至