自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

呢排天氣熱,太陽一曬我就黑,我吾求白啦,但希望吾好再黑落去啦,再黑我會就變賓賓,你地用緊咩防曬呀?面同手有冇介紹?Anessa 好用嗎?佢有太多款,吾知買邊隻!

伯爵府

每日笑一笑 發表於 21-5-18 00:17
呢排天氣熱,太陽一曬我就黑,我吾求白啦,但希望吾好再黑落去啦,再黑我會就變賓賓,你地用緊咩防曬呀?面 ...
Anessa 金樽查面,手腳用kose一支白色噴霧,不過最好都係帶遮同唔好中午時曬

子爵府

回覆 9157 的帖子

我每日中午 都會外出食lunch ,好難避開呢段時間呀!另外,金樽同金色牙膏裝有冇分別,你有冇用過金牙膏裝,會吾會潤d?

伯爵府

每日笑一笑 發表於 21-5-18 00:42
回覆 9157 的帖子

我每日中午 都會外出食lunch ,好難避開呢段時間呀!另外,金樽同金色牙膏裝有冇分別, ...
我只用過金樽咋,如果去戶外活動無黑就無可能,但如果平日就幾好用。皮膚係會乾啲,新版就要問下其他用家啦。

珊瑚宮

回覆樓主:

面就簡易, 敷吓純露,已經可以白番。
手, 通常早上搽點植物油, 油有防曬作用, 天然野無咁易敏感。
都會曬黑左小小, 我就唔特別理會。

子爵府

回覆 cbeyond 的帖子

可否介紹一下用咩純露?咩油呀?

男爵府

以前啲人話齋女人真係要白,一白遮三醜,我都唔可以曬黑,一黑就似姐姐

所以好羨慕有啲女人好健康運動型嗰啲黑先好睇

子爵府

回覆 9157 的帖子

我就係用萬寧試過,覺得金樽試上手已經覺得乾,牙膏裝又好似冇甘乾,而我塊面仲乾過隻手

子爵府

以前有neutrogena 防曬,堅唔黑,不過唔防汗,但近年唔覺有。

anessa金樽同牙膏裝我都用過,好似無咩分別,金樽好似感覺防汗少少。如果唔係戶外運動絕對夠用。最唔哂黑係佢了,kanebo Allie 最防汗但都黑咗少少。

wcpcelia    發表於 21-5-18 10:49
每日笑一笑    發表於 21-5-18 10:29

珊瑚宮

每日笑一笑 發表於 21-5-18 10:22

可否介紹一下用咩純露?咩油呀?

要白, 用玫瑰/天竺葵純露已經可以
油, 我用jojoba oil, 加小小純露一齊搽,唔會笠痴痴添

子爵府

回覆 Ftmagic 的帖子

我凈係覺得我白淨d會靚d 咋,一黑我就似姐姐,我吾想帶小朋友出街人地以為我係工人呀!

子爵府

有冇牌子介紹呀?

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

Anessa 好用
我星期日行山,搽勻上半身,冇曬黑到

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

每日笑一笑 發表於 21-5-18 10:25
回覆 9157 的帖子

我就係用萬寧試過,覺得金樽試上手已經覺得乾,牙膏裝又好似冇甘乾,而我塊面仲乾過隻手 ...

Anessa係高度防水,曬完返屋企一定要注意清潔,我會用磨砂加強清潔,之後就要注意保濕。

面部我好少用防曬,一來易敏感,二來以免堵塞毛孔,都係好似平時咁打底+粉底好啲。

子爵府

kikikay 發表於 21-5-18 10:48
Anessa係高度防水,曬完返屋企一定要注意清潔,我會用磨砂加強清潔,之後就要注意保濕。

面部我好少用防 ...

講得啱,雖然Anessa話用普通洗面可洗走,但千祈唔好信

水晶宮

回覆樓主:

最近電視賣緊的廣告係邊隻?佢一茶就白都幾好

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

每日笑一笑 發表於 21-5-18 00:42
回覆 9157 的帖子

我每日中午 都會外出食lunch ,好難避開呢段時間呀!另外,金樽同金色牙膏裝有冇分別, ...

咁你中午出去前有冇補番d 防曬先?唔係得朝早塗係冇用。 出入攞番把uv傘,有d 幫助

子爵府

回覆 peaceaa1122 的帖子

之前lunch 冇補防曬架,因為覺得塊面甘污糟仲要on top 加野上去吾知點甘,但我諗我要改變習慣啦

子爵府

回覆 s0650993 的帖子

收到

子爵府

回覆 kikikay 的帖子

我一陣lunch 就去買啦

首頁

尾頁

跳至